Παρασκευή, Μαρτίου 10, 2023

Επίσκεψη Νίκου Συρμαλένιου και Βασίλη Γλέζου σε Δονούσα και Νάξο

Επίσκεψη στη Δονούσα και την Νάξο πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος και ο υποψήφιος βουλευτής Βασίλης Γλέζος.

Την Τετάρτη το πρωί συναντήθηκαν σε καφετέρια της παραλίας της Νάξου, παρουσία των μελών της Ν.Ε. Κυκλάδων Μιχάλη ΦραγκίσκουΒασίλη Θεωνά και Κώστα Απιδόπουλου, καθώς και της συντονίστριας της Ο.Μ. Νάξου, Παρής Μανιού, με μέλη και φίλους του κόμματος και συζήτησαν σε κλίμα πένθους λόγω της τραγωδίας στα Τέμπη, την......

κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Εξέφρασαν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στους οικείους των θανόντων, καθώς και τη στήριξη όλων μας για να προχωρήσει τάχιστα η ανάληψη ευθυνών και η συμβολή μας για την αποτροπή οποιασδήποτε άλλης τραγωδίας στο μέλλον.


 

Επίσκεψη στη Δονούσα και την Νάξο πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες, ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος και ο υποψήφιος βουλευτής Βασίλης Γλέζος.

Την Τετάρτη το πρωί συναντήθηκαν σε καφετέρια της παραλίας της Νάξου, παρουσία των μελών της Ν.Ε. Κυκλάδων Μιχάλη ΦραγκίσκουΒασίλη Θεωνά και Κώστα Απιδόπουλου, καθώς και της συντονίστριας της Ο.Μ. Νάξου, Παρής Μανιού, με μέλη και φίλους του κόμματος και συζήτησαν σε κλίμα πένθους λόγω της τραγωδίας στα Τέμπη, την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Εξέφρασαν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στους οικείους των θανόντων, καθώς και τη στήριξη όλων μας για να προχωρήσει τάχιστα η ανάληψη ευθυνών και η συμβολή μας για την αποτροπή οποιασδήποτε άλλης τραγωδίας στο μέλλον.

Στη συνέχεια το απόγευμα της ίδιας μέρας, επισκέφθηκαν το Φιλώτι και την Απείρανθο. Στο Φιλώτι πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κτηνοτροφικής Ένωσης Φιλωτιτών Νάξου, κ. Βασίλη Κρασσά, με τον οποίο συζήτησαν τα σοβαρά προβλήματα των κτηνοτρόφων του Φιλωτίου, με έμφαση στις τραγικές αυξήσεις των τιμών των ζωοτροφών και του κόστους μεταφοράς τους στο νησί, αλλά και ορισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, τα οποία βεβαίως πρέπει να ξεπεραστούν. Ο κ. Κρασσάς επισήμανε την ανάγκη της αύξησης της επιδότησης που δίνεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τονίζοντας ότι η εγκατάλειψη των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων αν οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος αγοράς και μεταφοράς των ζωοτροφών, θα έχει πολύ άσχημες συνέπειες στον πρωτογενή τομέα του νησιού.

Την Τετάρτη το βράδυ, ο Νίκος Συρμαλένιος και ο Βασίλης Γλέζος αναχώρησαν για Δονούσα.

Την Πέμπτη το πρωί συναντήθηκαν με τον Αντιδήμαρχο Δημήτρη Πράσινο, και τον Πρόεδρο Χρήστο Σιγάλα, με τους οποίους συζήτησαν τα προβλήματα του νησιού, όπως η απουσία μόνιμου οδηγού απορριμματοφόρου με αποτέλεσμα να μένει το νησί χωρίς οδηγό απορριμματοφόρου για 3-4 μήνες, η ύπαρξη ενός μόνο αγροτικού γιατρού στο Ιατρείο και η έλλειψη νοσηλευτή/τριας και καθαρίστριας, καθώς και τα προβλήματα που απορρέουν από την δύσκολη λειτουργία ενός πολυνησιακού Δήμου, όπως ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Παραδείγματα, η μη οικονομική αυτοτέλεια για το κάθε νησί, οι καθυστερήσεις σε Τεχνικά έργα από το Δήμο, όπως ο χαρακτηρισμός του Περιφερειακού δρόμου, η μη  εφαρμογή του ΣΧΟΑΠ, σχετικά με την Επέκταση  του Οικισμού, ενώ υπάρχει ΦΕΚ, η καθυστέρηση των διαδικασιών για αγορά οικοπέδου και ανέγερση νέου Ιατρείου, κλπ.

Επίσης άλλο ένα σοβαρό θέμα που αντιμετωπίζουν είναι το ακτοπλοϊκό, αφού η Δονούσα λόγω θέσης είναι το πιο αδικημένο νησί στις Μικρές Κυκλάδες. Το Blue Star προσεγγίζει τη Δονούσα 3 φορές την εβδομάδα το χειμώνα και 4 το καλοκαίρι, ο Σκοπελίτης 3 φορές την εβδομάδα, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες είναι το μόνο νησί από τις Μικρές Κυκλάδες που δεν έχει σύνδεση μέσω ταχύπλοου με Μύκονο και Σαντορίνη, κατά συνέπεια δεν υπάρχει σύνδεση με τα διεθνή αεροδρόμια, με αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό.

Ένα ακόμα θέμα που απασχολεί τον Αντιδήμαρχο και τον Πρόεδρο είναι η  βαθμιαία εγκατάλειψη του πρωτογενούς τομέα (αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς) αφού όλοι πλέον ασχολούνται με τον τουρισμό, γεγονός που επιφυλάσσει κινδύνους για υπερτουρισμό (παράδειγμα Κουφονησίου) και επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα. Η προσοχή πρέπει να δοθεί στην ήπια ανάπτυξη, ώστε να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του νησιού.

Στη συνέχεια, οι Νίκος Συρμαλένιος και Βασίλης Γλέζος επισκέφθηκαν το Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις, το οποίο έχει 12 μαθητές. Συζήτησαν αναλυτικά τόσο με τον Διευθυντή, όσο και με τους καθηγητές. Σε ότι αφορά το εκπαιδευτικό έργο, με εξαίρεση την ειδικότητα του Θεολόγου, όλες οι άλλες ειδικότητες είναι καλυμμένες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που επισήμανε ο Διευθυντής είναι αυτό της στέγασης  που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, μέχρι να τελειώσει η τουριστική περίοδος, με αποτέλεσμα κάποιοι να φεύγουν από το νησί γιατί δεν μπορούν να βρουν σπίτι. Άλλο ένα σοβαρό θέμα είναι η συστέγαση του νηπιαγωγείου με το Γυμνάσιο, με τοποθέτηση κοντέινερ στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου, αφήνοντας τους μαθητές χωρίς αυλή, στερώντας τους με αυτόν τον τρόπο μέρος της κοινωνικοποίησής τους. Άλλα προβλήματα, όπως πυρασφάλεια, θέρμανση, γραφική ύλη, κλπ. αντιμετωπίστηκαν με συλλογικές προσπάθειες.

Τέλος, συναντήθηκαν με την Πρόεδρο του Πολιτιστικού – Περιβαλλοντικού Συλλόγου, όπου ενημερώθηκαν για τις πολιτιστικές δράσεις του νησιού.


Την Παρασκευή το πρωί, αναχώρησαν από Δονούσα για Νάξο, όπου πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Νοσοκομείο – Κ.Υ. Νάξου και συζήτησαν με τη Διοικήτρια κ. Καλλή Φραγκίσκου. Σχετικά με το θέμα της αυτοτέλειας των Νοσοκομείων Σύρου – Νάξου η Διοικήτρια θεωρεί ότι δεν αποτελεί μείζον θέμα αφού τα δύο Νοσοκομεία έχουν δικό τους προϋπολογισμό. Όσον αφορά τη λειτουργία των χειρουργείων (για τα ορθοπεδικά μόνο), έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες, έχει γίνει ο κανονισμός λειτουργίας των χειρουργείων και υπάρχει και ο απαραίτητος εξοπλισμός, πράγμα που δηλώνει ότι δεν υπάρχει πρόθεση για συγχώνευση, όπως τόνισε η κ. Φραγκίσκου. Το μεγαλύτερο ζήτημα είναι ο Οργανισμός του Νοσοκομείου, του οποίου αναμένεται η έγκριση, με βάση το νέο Υγειονομικό Χάρτη.

Σχετικά με την επέκταση του Νοσοκομείου από τις 4 εναλλακτικές προτάσεις, οι οποίες εξετάζονται από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τη ΔΥΠΕ, η επικρατέστερη είναι η κατασκευή κτιρίου στη θέση του σημερινού πάρκινγκ, η προσθήκη ορόφου, η κατεδάφιση παλαιού κτιρίου και η δημιουργία παρκινγκ στη θέση του. Η επέκταση εκτός των άλλων θα αποφέρει τη δημιουργία 55 κλινών έναντι 30 σήμερα. Η πρόταση δεν έχει πάρει έγκριση σκοπιμότητας. Η χρηματοδότηση θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Όσον αφορά τα τμήματα και τις ειδικότητες, υπάρχει πολύ καλό καρδιολογικό, ορθοπεδικό και παιδιατρικό τμήμα, με τρεις καρδιολόγους, 4 ορθοπεδικούς και τρεις παιδιάτρους, ενώ οι βασικές ειδικότητες που λείπουν είναι: Γυναικολόγος (θα προκηρυχθεί θέση), Αναισθησιολόγος (υπάρχει ένας αλλά για την λειτουργία των χειρουργείων απαιτείται και δεύτερος), Ακτινολόγος (έχει εγκριθεί θέση επικουρικού και θα δημιουργηθεί θέση μόνιμου), Χειρουργός και Ουρολόγος.

Για το ΕΚΑΒ επισημάνθηκε η έλλειψη προσωπικού και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες που είναι απαραίτητες δύο βάρδιες, δεδομένου ότι για την ορθή λειτουργία κάθε βάρδιας απαιτούνται 11 άτομα προσωπικό.

Στην ερώτησή μας για τον τομέα της Καθαριότητας, μας ενημέρωσε ότι οι καθαρίστριες που έχει το Νοσοκομείο είναι με Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ), η οποία λήγει στις 30/6. Σήμερα εργάζονται 7 καθαρίστριες 5ωρης απασχόλησης, ενώ πλέον χρειάζονται 9 καθαρίστριες 8ωρης απασχόλησης. Μας ενημέρωσε επίσης ότι πρέπει να γίνει Οικονομοτεχνική Μελέτη προκειμένου να επιλεγεί η πιο συμφέρουσα οικονομικά λύση για την Καθαριότητα του Νοσοκομείου (Εργολαβία ή ΣΟΧ). Επιπλέον, τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος απορρόφησης του προσωπικού που εργάζεται μέσω ΟΑΕΔ που εδώ και χρόνια καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Νοσοκομείου.

Τέλος, ο Νίκος Συρμαλένιος και ο Βασίλης Γλέζος, έδωσαν συνέντευξη στον Aegean Voice στο Νικόδημο Λιανό και Μαντώ Στουρνάρα. Δείτε την στο: https://www.youtube.com/watch?v=2Ge0aQUbuVE

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :