Πέμπτη, Μαρτίου 23, 2023

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος (45) των ΝΑΞΙΑΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Κυκλοφόρησε το 45ο τεύχος (Οκτώβριος-Νοέμβριος-Δεκέμβριος 2022) του τριμηνιαίου περιοδικού Ναξιακά Γράμματα, που διανύει ήδη το 12ο έτος από την έκδοσή του. Και αυτό το τεύχος ενσωματώνει ενδιαφέρουσα επιστημονική, λογοτεχνική, βιβλιοκριτική και βιβλιογραφική ύλη που αναφέρεται στη Νάξο και τον πολιτισμό της και αποτελεί εν δυνάμει πόλο και πόρο προσφυγής και αξιοποίησης από τον ερευνητή του παρόντος και του μέλλοντος .

Στο νέο τεύχος και στην ενότητα Μελετήματα υπάρχουν τα εξής άρθρα:

Ιάκωβος Στ. Καμπανέλλης, Δήμος-Δημότης-Δημιουργός (Μια αδημοσίευτη ομιλία του προ 30ετίας στον τότε Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Νάξου).

Γιώργος Γάσιας, Η εφαρμοσμένη γεωργική οικολογία του Ιωάννη Παπαδάκη και η επίτευξη της σιτάρκειας στο Μεσοπόλεμο.

Λάζαρος Ν. Θεόφιλος, Η κοινοτική διοίκηση της Νάξου κατά την ....

οθωμανική περίοδο. Οφειλόμενη διευκρίνιση.

Ευάγγελος Ι. Μανωλάς, Η Νάξος στα χρόνια του Μεσοπολέμου μέσα από το φωτογραφικό έργο του EliLotar.

 

Στην ενότητα Λόγος και Τέχνη θα συναντήσετε ένα μικρόαδημοσίευτο θεατρικό έργο της αείμνηστης και πρόωρα θανούσης συγγραφέα Κατίνας Μπάιλα-Σιδερή για την κυκλαδίτισσαηρωΐδα της Επανάστασης του 1821,  με τίτλο «Μαντώ Μαυρογένους», έργο άξιο να διδαχθεί και να παρουσιαστεί επί σκηνής σε σχολεία.

Στην ίδια ενότητα φιλοξενούνται διήγημα του Νικόλα Κατεινά και ποιήματα του Μιχάλη Δ. Δέτση (του Δασκάλου), της Μαρίας Ν. Σαχά-Γιαννοπούλου και του Στέφανου Πολυκρέτη.

Στο παρόν τεύχος εντάσσονται επίσης:

-οι Επισημάνσεις, με την υπογραφή του Ιωάννη Στυλ. Βερώνη, που αναφέρονται στο αεί επίκαιρο και πολύπτυχο θέμα του τουρισμού. Το άρθρο έχει τίτλο «Οι επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού στο περιβάλλον των Κυκλάδων. Η περίπτωση της Νάξου».

-ο σχολιασμός της φωτογραφίας του Eξωφύλλου. Εν προκειμένω, ο Αντώνης Τζιώτης, γνωστόςκαι για την ιδιαίτερη ευαισθησία του στα ζητήματα του ναξιακούπεριβάλλοντος και του παραδοσιακού πολιτισμού, ασχολείται με τα «πετρογενή εθνικά κειμήλια στο απέραντο “υπαίθριο μουσείο» των ναξιακών βοσκοτόπων».

-η στήλη Ήτανε στιγμές… του Ευάγγελου Ι. Μανωλά, που παρουσιάζει εν προκειμένω και σχολιάζει μια παλιά φωτογραφία Απεραθιτισσών, από τις αναλλοίωτες εικόνες στο διάβα του χρόνου, τις αξεθώριαστες στη συλλογική μνήμη.

-Το Ναξ-Αρχείον δημοσιεύει (από την αρχειακή σκευή του Β. Φραγκουλόπουλου) και σχολιάζει ένα ανέκδοτο έγγραφο  του Επόπτη Γεωργικών Συνεταιρισμών Κυκλάδων, ο οποίος ζητεί στις 12 Σεπτεμβρίου 1922 από τους συνεταίρους των κυκλαδικών γεωργικών συνεταιρισμών τη συνδρομή τους για τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής.

-Η στήλη Ναξιακά Θέματα και Νάξιοι συγγραφείςτου Βασίλη Φραγκουλόπουλου επικεντρώνεται στην πρόσφατη βιβλιογραφική και αρθρογραφική παραγωγή, που συνάδει με τον τίτλο της και αποτελεί μέρος της παρακαταθήκης για το ζητούμενο της ίδρυσηςναξιακήςανανεούμενης βιβλιογραφικής βάσης ποικίλων δημοσιευμάτων, αρχειακών διαθεσιμοτήτων καιάλλων δεδομένων για τη Νάξο.

-Η στήλη Βιβλιοκριτική, όπου δημοσιεύεται η παρουσίαση από την Ιωάννα Δρυ του πρόσφατου βιβλίου της Τασίας Δεουδέ, με τον τίτλο Εξ αίματος.

-Τέλος, στο InMemoriamη Αντιγόνη Ψαρρά ξεπροβοδίζει τη Ζέττα Οικονόμου- Ψαρρά και ο Νίκος Ι. Λεβογιάννηςτον Γιώργη Εμμ. Προμπονά (Κότε).

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το νέο ή παλαιότερα τεύχη του περιοδικού Ναξιακά Γράμματα ή να εγγραφούν ως συνδρομητές από τον Εκδότη Ιωάννη Στυλ. Βερώνη (κινητό τηλέφωνο: 6944290450, info@veronis.net) ή την υπεύθυνη για την τυπογραφική μορφοποίηση και διεκπεραίωση Λία Φακίνου(GraphoPress Ε.Π.Ε., τηλ. 210 9523617).

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :