Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΟΥ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥ

Ο Γιάννης Βλασερός υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων του Κινήματος Αλλαγής στην προσπάθεια ανάδειξης του πολύ σοβαρού θέματος της συνέχισης των έργων στον Πύργο του Χειμάρρου προκάλεσε κοινοβουλευτική παρέμβαση του Κινήματος Αλλαγής το οποίο κατέθεσε επερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ.Σ.Μενδώνη με
θέμα:Αναστήλωση του αρχαιολογικού μνημείου του Πύργου Χειμάρρου της Νάξου .
Οι ερωτώντες βουλευτές του Κινήματος είναι οι Κώστας Σκανδαλίδης και ......Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Προς:  Την Υπουργο Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σ. Μενδώνη


Θέμα: Αναστήλωση του αρχαιολογικού μνημείου του Πύργου Χειμάρρου της Νάξου


Ο Πύργος του Χειμάρρου είναι κατασκευή της ελληνιστικής περιόδου (4ος-3ος αιώνας π.Χ.) και από τα πιο αναγνωρισμένα μνημεία της Νάξου, μετά την πύλη του αρχαϊκού ναού του Απόλλωνα, την «Πορτάρα». Βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά της Νάξου, ανάμεσα στον Ζα, το ψηλότερο βουνό της Νάξου και την θάλασσα (στα μισά περίπου της διαδρομής από το Φιλώτι προς τον Καλαντό).  Δεσπόζει επιβλητικά σ' ένα ύψωμα ανάμεσα σε δύο χειμάρρους.
Το 1995 με χορήγηση από το B’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης της Ε.Ε., ξεκίνησαν κάποιες εργασίες συντήρησης οι οποίες όμως περιορίστηκαν στον περιβάλλοντα χώρο και στον Πύργο τοποθετήθηκαν υποστηλώματα για την ανακατασκευή του που δεν ξεκίνησε ποτέ.
Το 2011 το μνημείο κηρύχθηκε αρχαιολογικός χώρος, μαζί με τους δύο βυζαντινούς ναούς που βρίσκονται μέσα στο περιτείχισμα και ένα μικρο τμήμα αρχαίας οδού. Το 2015 εκπονήθηκε μελέτη αποκατάστασης του μνημείου από τον πολιτικό μηχανικό δρ. Κ. Ζάμπα, για την στερέωση και ανακατασκευή των ερειπωμένων τμημάτων, επανατοποθέτηση του διάσπαρτου υλικού που υπάρχει γύρω, αφού πρώτα αναγνωριστούν οι αρχικές θέσεις, συγκολλήσεις, επαναφορά πλίνθων που έχουν μετακινηθεί, προστασία από κεραυνούς και καιρικές συνθήκες.
Έκτοτε ο Πύργος Χειμάρρου έχει αφεθεί ως έχει, χωρίς να έχει γίνει απολύτως καμία εργασία για την αποκατάστασή του με συνέπεια το μνημείο να είναι εκτεθειμένο σε περαιτέρω φθορά και κίνδυνο κατάρρευσης.

Μετά τα παραπάνω ερωτάται η κ. Υπουργός:
1)      Τι προτίθεται το Υπουργείο να κάνει για την άμεση έναρξη των εργασιών για την αποκατάσταση του μνημείου του Πύργου Χειμάρρου της Νάξου;
2)      Υπάρχουν πόροι για την άμεση χρηματοδότηση του έργου αυτού;


Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :