Παρασκευή, Οκτωβρίου 11, 2019

Οι αποφάσεις και τα θέματα που συζητήθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Κορωνίδας


Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 7 Οκτώβρη η πρώτη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Κοινότητας Κορωνίδας με πέντε συνολικά θέματα στην ημερήσια διάταξη.
Με την έναρξη της συνεδρίασης ζήτησα να συζητήσουμε εκτός ημερήσιας διάταξης  και να πάρουμε απόφαση για το σοβαρό θέμα της μεταφοράς των μαθητών του Γυμνασίου Σκαδού οι οποίοι εκτός του ότι είναι αναγκασμένοι να φτάνουν τρία τέταρτα νωρίτερα από την έναρξη της πρώτης ώρας, μεταφέρονται με λεωφορείο της γραμμής. Υπήρξαν μάλιστα και περιπτώσεις όπου μαθητής από τον Απόλλωνα έφευγε με εντολή της διευθύντριας χάνοντας την τελευταία ώρα του μαθήματος προκειμένου να προλάβει να φύγει με λεωφορείο της γραμμής, ενώ οι συμμαθητές του συνέχισαν κανονικά το μάθημα.  Το ...
αίτημα μου το απέρριψαν τόσο ο πρόεδρος όσο και οι άλλοι τρεις σύμβουλοι και μετέθεσαν το θέμα για άλλη συνεδρίαση του τοπικού συμβουλίου, με την πρόφαση ότι ήθελαν να ενημερωθούν και να έχουν τα στοιχεία για το θέμα, παρότι τους γνωστοποίησα ότι είχα στη διάθεση μου όλα τα στοιχεία και μπορούσα να τους τα παραθέσω και να τους ενημερώσω. Βέβαια δεν έκαναν το ίδιο στο τέταρτο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε τον Βιο.Κα του Απόλλωνα. Εκεί δεν ήθελαν στοιχεία και ενημέρωση πριν πάρουν την οποιαδήποτε απόφαση.
Από την πρώτη κιόλας συνεδρίαση του Τ.Σ. φάνηκε καθαρά η κατεύθυνση και ο προσανατολισμός των εκλεγμένων του δήθεν ανεξάρτητου συνδυασμού «Αναγέννηση Κορωνίδας».  Τόσο μέσα από τις εισηγήσεις του νέου προέδρου, όσο και από τις τοποθετήσεις των συμβούλων της πλειοψηφίας, φάνηκε ξεκάθαρα πως κάθε άλλο παρά ανεξάρτητοι είναι από την εφαρμοζόμενη κεντρική πολιτική και τις κατευθύνσεις Κυβέρνησης – ΕΕ και την εξειδίκευση και υλοποίηση αυτών των κατευθύνσεων από τη Δημοτική Αρχή.
Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ήρθαν κατά παραγγελία για συζήτηση και λήψη απόφασης δύο σοβαρά θέματα του τοπικού μας διαμερίσματος. Θέματα που έχουν να κάνουν με τον Ξενώνα της Κωμιακής και με τον Βιο.Κα του Απόλλωνα.
Στο θέμα του Ξενώνα εισηγήθηκαν και αποφάσισαν την έγκριση εκμίσθωσης του σε ιδιώτη, παραβλέποντας και πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων τις ομόφωνες αποφάσεις του προηγούμενη τοπικού συμβουλίου, των Λαϊκών Συνελεύσεων και τις αποφάσεις των φορέων, των οποίων μάλιστα κάποιοι από τους τοπικούς συμβούλους είχαν στηρίξει όντας μέλη τους. Η δική μου πρόταση ως μέλος του τοπικού συμβουλίου, η οποία απορρίφθηκε ήταν να παραμείνουμε στις προηγούμενες αποφάσεις οι οποίες ζητούσαν: α) Να συσταθεί επιτροπή διαχείρισης του Ξενώνα η οποία θα αποτελείτε από τον Πρόεδρο του ΤΣ, μέλη των φορέων της Κορωνίδας και εκπρόσωπο του δήμου. β) Να γίνει καταγραφή των ζημιών του κτηρίου και να αποκατασταθούν με δαπάνες του δήμου. γ) Τη διαχείριση να την έχει το ΤΣ στο οποίο θα ασκείται έλεγχος από την τοπική κοινωνία και τους φορείς. δ) Να υπάρχει μέριμνα ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν άτομα με οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης. ε) Οι μισθωτοί (δάσκαλοι, γιατροί, παπάδες) που διαμένουν κατά καιρούς μέσα στο χώρο, όπως και οι επισκέπτες να πληρώνουν κάποιο αντίτιμο ώστε να καλύπτονται τα τρέχοντα έξοδα (καθαρισμός του χώρου, θέρμανση, ηλεκτρικό, νερό κλπ). Το αντίτιμο αυτό θα καταβάλλεται απ’ ευθείας στον Δήμο ο οποίος θα δεσμεύεται ότι τα έσοδα θα επιστρέφουν στο χωριό και θα χρησιμοποιούνται για την λειτουργία του Ξενώνα και για τις ανάγκες του χωριού. στ) Μέχρι το Τοπικό Συμβούλιο να πάρει την διαχείριση του Ξενώνα, τυχόν λεηλασίες και φθορές που γίνονται στο χώρο καθιστούν υπεύθυνη τη Δημοτική Αρχή.
Ενώ στο θέμα του Βιο.Κα Απόλλωνα, αποφάσισαν τη συνέχιση της λειτουργίας του μέχρι ο δήμος να αποφασίσει να φτιάξει καινούργιο και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια βόμβα έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, με ολέθριες για την περιοχή συνέπειες και ενώ όλα αυτά τα χρόνια η δημοτική αρχή έχει δείξει ότι δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να λύσει οριστικά και ουσιαστικά το μεγάλο αυτό πρόβλημα στο σύνολο του. Την ίδια στιγμή απέρριψαν την πρόταση μου για αναβολή του θέματος και μετάθεσή του σε άλλη συνεδρίαση, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε όλα τα στοιχεία και να ενημερωθούν πλήρως για το τόσο σοβαρό αυτό θέμα, όλα τα μέλη του τοπικού συμβουλίου.
Αυτό, αλλά και το γεγονός  ότι εστίασαν αποκλειστικά στο θέμα του Βιο.Κα του Απόλλωνα αποκόπτοντας το από το πρόβλημα του αποχετευτικού στο σύνολο του τοπικού διαμερίσματος,  αποδεικνύουν περίτρανα το γεγονός ότι έφεραν το συγκεκριμένο θέμα βιαστικά και με συνοπτικές διαδικασίες κατά παραγγελία της ίδιας της δημοτικής αρχής. Αίτημα του  ίδιου του Δήμαρχου στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτέμβρη στο δημαρχείο, ύστερα από πρόσκληση του προκειμένου να μας ενημερώσει για θέματα του τοπικού μας διαμερίσματος, χωρίς παρόλα αυτά εγώ τουλάχιστον  να γνωρίζω ποια θα ήταν αυτά.  Επρόκειτο βέβαια για μια καθαρά στημένη συνάντηση με δύο και μόνο θέματα που αφορούσαν τον καθορισμό της χερσαίας ζώνης λιμένα Απόλλωνα και τον Βιο.Κα του Απόλλωνα. Παρόντες στη συνάντηση αυτή από την πλευρά του δήμου εκτός από τον Δήμαρχο ήταν, μια υπάλληλος των Τεχνικών Υπηρεσιών το Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, ο νομικός σύμβουλος του δήμου και κάποιος ο οποίος όπως ενημερωθήκαμε παρακολουθούσε τη λειτουργία των Βιο.Κα του δήμου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης αυτής, έγινε προσπάθεια και από τους τέσσερις εκπροσώπους του δήμου να βαφτίσουν το κρέας ψάρι και να αποποιηθούν  των ευθυνών της δημοτικής αρχής, ρίχνοντας την ευθύνη της δικής τους ανυπαρξίας σε δήθεν εμμονικούς ανθρώπους οι οποίοι κάνουν προσφυγές και καταγγελίες. Έφτασαν μέχρι και στο σημείο να προτείνουν στο τοπικό συμβούλιο να πάρει απόφαση και να βγάλει ψήφισμα καταγγελίας για όποιον κάνει προσφυγές και να καλέσει τον κόσμο να αντιδράσει απέναντι του. Στην ουσία ζήτησαν από το ίδιο το τοπικό συμβούλιο να ενεργοποιήσει τον «κοινωνικό αυτοματισμό» και να στρέψει τη μια μερίδα του κόσμου ενάντια στην άλλη. Ενώ για το θέμα του Βιο.κα και αφού πρώτα έριξαν για μια ακόμη φορά τις ευθύνες σε όσους κάνουν προσφυγές (λες και στα άλλα χωριά του δήμου που δεν υπάρχουν προσφυγές και καταγγελίες έχουν λύσει το πρόβλημα του αποχετευτικού), ο δήμαρχος πέταξε το μπαλάκι στο τοπικό συμβούλιο ζητώντας εκβιαστικά να πάρει απόφαση για το αν θέλει να συνεχίσει να λειτουργεί ο υπάρχον Βιο.Κα ή να τον κλείσει, λες και είναι μαγαζί. Και φυσικά ο πρόεδρος και τα άλλα μέλη της πλειοψηφίας του τοπικού συμβουλίου έτρεξαν να εκτελέσουν την παραγγελία και λίγες μέρες μετά από αυτή τη συνάντηση έφεραν το θέμα για συζήτηση στο συμβούλιο.
Εμείς λέμε ότι η μόνη λύση για το μεγάλο αυτό θέμα του Βιο.Κα είναι η πρόταση του προηγούμενου τοπικού συμβουλίου και των Λαϊκών μας συνελεύσεων, για  ολοκληρωμένη ενιαία αντιμετώπιση του αποχετευτικού σε όλο το τοπικό διαμέρισμα, με τη δημιουργία εδώ και τώρα νέας σύγχρονης μονάδας συλλογής και επεξεργασίας των λημμάτων  Κωμιακής και Απόλλωνα. Με την ένταξη σε αυτήν και των γύρω χωριών (Σκαδό – Μέση), καθώς και των οικισμών του τοπικού μας διαμερίσματος. Μέχρι τότε ο δήμος είναι υπεύθυνος για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος. Αυτή την πρόταση κατέθεσα εκ νέου και στο νέο τοπικό συμβούλιο η οποία δεν έγινε αποδεκτή και καταψηφίστηκε.


Κορωνίδα, 9-10-2019

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :