Δευτέρα, Οκτωβρίου 30, 2017

Ο συνθέτης Γιώργος Χατζηνάσιος, αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα.

Μακεδονίτικες οι ρίζες του συνθέτη και από τους δύο γονείς. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1942. Ο πατέρας του, καθηγητής μουσικής σε Ωδείο της Θεσσαλονίκης, διείδε το ταλέντο του γιου του, σε πρώιμη ηλικία. Έφηβος ακόμα, μαζί με το Ωδείο και το Γυμνάσιο, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, άρχισε να παίζει και επαγγελματικά.
Από 14 χρονών, είναι ήδη ένας αξιόλογος πιανίστας με ιδιαίτερη κλήση στην.....
τζαζ.
Άρχισε μαθήματα πιάνου από 6 χρονών στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών και στο Εθνικό Ωδείο. Στη συνέχεια έφυγε για το Παρίσι όπου σπούδασε σύνθεση και ενορχήστρωση (θεωρητικά – φούγκα – αντίστιξη), και διεύθυνση ορχήστρας.
Όμως ο νόστος δυνατός και παρά τις σκέψεις για παράταση της παραμονής και τις προτάσεις που είχε, ακόμα και για Νέα Υόρκη, επιστρέφει.
Η αναπόφευκτη κάθοδος από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, είναι περιπετειώδης για να καταλήξει με δικιά του ορχήστρα στην περίφημη «Αθηναία», με τον Πινέλι, έναν δημοφιλή τραγουδιστή από την Ιταλία. Ακολουθεί ο Φέφε, κι αυτός Ιταλός, και μετά ο Κουιντόνε.
Στην «Αθηναία» επίσης – καλοκαίρι κάτω από τ’ άστρα – έπαιξε με ορχήστρα τον Βαγγέλη Παπαθανασίου στα ντραμς, τον Σπανουδάκη στην κιθάρα, τον Ντέμη Ρούσο στο μπάσο και τον Αλέξη Παπαδημητρίου τραγούδι!
Παράλληλα στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ξεκινάει συνεργασία με τον Φίνο για να γράψει μουσική για τον κινηματογράφο. Η γνωριμία του και η φιλία του με τον Λευτέρη Παπαδόπουλο και τον Κλέαρχο Κονιτσιώτη, μας δίνουν τις αξέχαστες μουσικές που συνειρμικά μας συνδέουν αυτόματα με εκείνη την εποχή. Έγραψε μουσική για 38 συνολικά κινηματογραφικές ταινίες όπως: “Γλυκιά Συμμορία”, “Νοκ Άουτ”, “Το Αγκίστρι”, “Εσύ κι Εγώ”, “Πρωινή Περίπολος” κ.α.
Σταμάτης Κόκοτας, Δήμητρα Γαλάνη, Στράτος Διονυσίου, είναι κάποιοι από τους τραγουδιστές με τους οποίους συνεργάστηκε.
Είχε την τύχη επίσης να συνεργαστεί και με στιχουργούς και ποιητές οι οποίοι αφήσανε εποχή στην ελληνική δισκογραφία και στο ελληνικό τραγούδι, όπως είναι ο Νίκος Γκάτσος που κάναμε το δίσκο με τη Νανά Μούσχουρη “Ενδέκατη Εντολή”, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Σώτια Τσώτου, η Λίνα Νικολακοπούλου μεταγενέστερη ο Μιχάλης Μπουρμπούλης και ο Τριπολίτης.
Από τους 45 Δίσκους που κυκλοφόρησε πασίγνωστοι είναι: “Η Διαδρομή”, “Λεύκωμα”, “Σήμερα”, “Συναξάρια”, “Ενδεκάτη Εντολή, “Μάθημα Σολφέζ”.
Η «Ωδή στο Μεγαλέξανδρο» σε μορφή Συμφωνικής καντάτας, παίχτηκε στο Μέγαρο Μουσικής, στο Ηρώδειο και στις Πυραμίδες της Γκίζας, στην Αίγυπτο.
Ως ένδειξη τιμής για τη γενέθλια γη, κυκλοφορεί επίσης ένα δίσκο με παραδοσιακά τραγούδια της Μακεδονίας με ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά.
Επίσης, έγραψε μουσική για θεατρικά έργα καθώς και μουσική για την Τηλεόραση όπως: “Μυστικοί Αρραβώνες”, “Ακριβή μου Σοφία”, “Μαύρη Χρυσαλίδα”, “Τμήμα Ηθών”, “Γελοίον του Πράγματος”, “Δρόμοι της Πόλης”, “Άγγιγμα Ψυχής”, “Σύνορα Αγάπης”, “Τα Φτερά του Έρωτα”, “Φιλί Ζωής”.

Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Περικλής Κ. Ασπρούλιας, φωτογραφία Στάθης Γκόβας, ηχοληψία Νίκος Παναγοηλιόπουλος, μοντάζ Σταμάτης Μαργέτης, διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :