Τρίτη, Οκτωβρίου 03, 2017

Ιατρικά αιματολογικά απόβλητα βρέθηκαν σε κάδο απορριμμάτων στην Παροικία Πάρου…


Αποτροπιασμό προκαλεί η είδηση ότι ιατρικά απόβλητα βρέθηκαν σε κάδο απορριμμάτων στην πλατεία Μαντώ Μαυρογένους στην Παροικία της Πάρου.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για φιαλίδια από εξετάσεις αίματος τα οποία ρίφθηκαν σε κάδο της κεντρικότερης πλατείας της Παροικίας και όλοι αναρωτιόμαστε γιατί κάποιος προέβη σε μια τέτοια πράξη ασυνειδησίας τη στιγμή που η.... διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων οφείλει να ακολουθεί μια συγκεκριμένη ειδική επεξεργασία για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Η ελληνική νομοθεσία προβλέπει ασφαλώς την διαδικασία που θα πρέπει απαρέγκλιτα να ακολουθούν οι Υγειονομικές Μονάδες προκειμένου να διαχειρίζονται τα ιατρικά απόβλητά τους, τα οποία, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ρίπτονται ανεπεξέργαστα κατά επιπόλαιο τρόπο σε κάδους για τα απορρίμματα του γενικού πληθυσμού.

Θλίψη και ανησυχία όπως είναι φυσικό προκαλεί το γεγονός καθώς η ιατρική κοινότητα και οι επαγγελματίες υγείας γνωρίζουν ασφαλώς τους κινδύνους για την Δημόσια υγεία που συνεπάγεται η αλόγιστη συμπεριφορά αυτού του είδους.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Επάρχου Πάρου – Αντιπάρου σήμερα στις 2 Οκτωβρίου:
Κατόπιν του δημοσιεύματος που αφορά ρήψη σακούλας απορριμμάτων, με φιαλίδια από εξετάσεις αίματος στην πλατεία Μαντώς Μαυρογένους, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Επαρχείο Πάρου (Τμήμα Δημόσιας Υγείας) έχει ενημερώσει με σχετική αλληλογραφία τους υπεύθυνους των Υγειονομικών Μονάδων που παράγουν απόβλητα, ότι πρέπει να πραγματοποιούν οι ίδιοι την επεξεργασία των αποβλήτων τους ή να αναθέτουν την επεξεργασία σε έμπορο ή σε οργανισμό ή σε επιχείρηση που είναι αδειοδοτημένη για την εκτέλεση εργασιών επεξεργασίας αποβλήτων ή μέσω διακανονισμού με δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό συλλογής αποβλήτων, όπως αυτό αναφέρεται στον Νόμο υπ'αριθ.4042/2012 (ΦΕΚ 24/τ.α'/13-02-2012) και στην αριθμ.οικ.146163/12 (ΦΕΚ 1537/τ.β'/08-05-2012) Απόφαση περί «μέτρων και όρων διαχείρισης αποβλήτων υγειονομικών μονάδων».

Υπενθυμίζουμε στους υπεύθυνους των Υγειονομικών Μονάδων του νησιού μας, ότι θα πρέπει να τηρούν την νομοθεσία όσον αφορά την διαχείριση των αποβλήτων τους προκειμένου να διαφυλάττεται η δημόσια υγεία.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΑΡΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΑΡΧΟΥ
Φώτο αρχείου
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :