Πέμπτη, Ιουνίου 11, 2015

Βόλτα στα νησιά… και αποβίβαση στην Πάρο!



Έχει γίνει πολύ λόγος και αρκετές δημόσιες συζητήσεις για την ελλειμματική ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας και τις επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται στην ευχερή διακίνηση κυκλαδιτών και τουριστών οι οποίοι αδυνατούν να επισκεφθούν, αν και θα ήθελαν, νησιά τόσο κοντινά μεταξύ τους αλλά τόσο μακρινά λόγω ανεπαρκών ή ανύπαρκτων δρομολογίων...
Το ζήτημα αυτό έχει και την αντίστροφή του....
όψη. Δηλαδή εκεί όπου υπάρχει καλή ακτοπλοϊκή διασύνδεση, υπάρχει και αυξημένη τουριστική κινητικότητα για τα συνδεόμενα νησιά. Τι κι αν λέμε συχνά στην Πάρο παραπονούμενοι ότι η Μύκονος και η Σαντορίνη «βουλιάζουν» από κόσμο δίχως αυτό να έχει τουριστικά οφέλη για την Πάρο!



Οι φωτογραφίες μαρτυρούν το προφανές, ότι δηλαδή η καλή και συχνή διασύνδεση ωφελεί τουριστικά την Πάρο, ιδίως όταν το νησί διασυνδέεται με την σφύζουσα από κόσμο Μύκονο ή Σαντορίνη.

Οι εικόνες είναι από το ταχύπλοο High Speed 4, και συγκεκριμένα έχουν ληφθεί την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015 κατά τη διαδρομή του πλοίου από Μύκονο για Πάρο.
Ο χώρος των αποσκευών των τουριστών με προορισμό την Πάρο είναι γεμάτος, αποδεικνύοντας ότι ένα μέρος των επισκεπτών της Μυκόνου «πετάγεται» μέχρι την Πάρο όταν τα δρομολόγια το επιτρέπουν...
Το ζήτημα λοιπόν της απρόσκοπτης επικοινωνίας μεταξύ των νησιών των Κυκλάδων, είναι ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους και τους επισκέπτες και αποτελεί τελικά θέμα τεράστιας οικονομικής σημασίας για το νησί.



Το ζητούμενο θα ήταν να εκπονηθεί, με τη συνδρομή των αρμόδιων τουριστικών υπηρεσιών της πολιτείας, ένα συνολικό σχέδιο τουριστικής προώθησης των ήδη δημοφιλών και επισκέψιμων από εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο νησιών των Κυκλάδων, χωρίς φυσικά να αποκλείονται τα μικρότερα και λιγότερο δημοφιλή νησιά που αν και αποτελούν τους μικρούς παραδείσους του Αιγαίου δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί λόγω και της κακής ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας.

Στο συνολικό αυτό σχέδιο θα έπρεπε να προβλέπεται ως κεντρικός άξονας τουριστικής πολιτικής η ευχερής επικοινωνία μεταξύ τους, γεγονός που όχι μόνο θα συνέβαλλε στην μεγεθυμένη τουριστική κινητικότητα και την ανάπτυξη όλων των νησιών αλλά κυρίως θα προέβαλλε ευρύτερα τα κυκλαδονήσια ως τόπο ενιαίο και ιδιαίτερου φυσικού, ιστορικού, πολιτισμικού κάλλους και αξίας, μέσα στον ελληνικό και παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Βέβαια αυτό ισχύει εν πολλοίς και τα νησιά των Κυκλάδων θεωρούνται και είναι, ένα μοναδικής ομορφιάς και πολιτισμικής αξίας κομμάτι της ελλαδικής επικράτειας, αλλά δεν πρέπει να παραμένουμε μόνο στα λόγια. Χρειάζεται έμπρακτη προσπάθεια.

Και η βελτίωση της μεταξύ τους συγκοινωνίας θα ήταν μια καλή αρχή προς την κατεύθυνση της πράξης...

 http://parianostypos.gr/index.php/paros-antiparos/paros-antiparos-koinonia/item/16097-volta-sta-nisia-kai-apovivasi-stin-paro#sthash.58M2ECZS.dpuf
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :