Τρίτη, Δεκεμβρίου 16, 2014

Eνημέρωση για απλήρωτους εργαζόμενους σε εστιατόριο στο Κουφονήσι

Περνά περνά η Μέλισσα…  Mα τα μελισσόπουλα είναι ακόμα απλήρωτα!
  Στο μαγευτικό, κατά κοινή ομολογία Κουφονήσι και η φετινή τουριστική σεζόν κύλησε με αυξημένη τουριστική κίνηση. Βέβαια όχι μόνο στο Κουφονήσι αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα το άρωμα «ανάπτυξης» που έφερε ο τουρισμός δεν το οσφρήστικε ΠΟΤΕ η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον.....
κλάδο.
  Η τουριστική βιομηχανία άνθισε όμως η πραγματικότητα για τους εργαζόμενους είναι ίδια και χειρότερη. Απληρωσιά, ελαστικές σχέσεις εργασίας, δουλειά από το πρωί μέχρι το βράδυ χωρίς ρεπο(;) και ο κατάλογος είναι μακρύς.
  Το παρών κείμενο το υπογράφουν δύο εργαζόμενοι από το εστιατόριο «Μέλισσα» στο Κουφονήσι. Σκοπό έχει να ενημερώσει τους εργαζόμενους και τη νεολαία των Κυκλάδων (και όχι μόνο) για τη δική μας εμπειρία μετά από 2 συνεχόμενες σεζόν στο νησί στο συγκεκριμένο εστιατόριο.
  Θα είμαστε συνοπτικοί και το κατά δύναμη περιεκτικοί!
Μετά το πέρας της σεζόν αποφασίσαμε να ενημερώσουμε τον εργοδότη μας ότι δε μας έχει καταβάλει και για τα 2 χρονια:
ü Τις αποδοχές αδείας και το επίδομα αδείας
ü Το δώρο χριστουγέννων
ü Τις νόμιμες προσαυξήσεις για νυχτερίνη εργασία, Κυριακές, δουλεμένα ρεπό και υπερωρίες
ü Τον ακριβή αριθμό ενσήμων που εργαστήκαμε και τις 2 χρονιές καθώς και την ακριβή ειδικότητα που εργαστήκαμε, αυτή του σερβιτόρου
  Η αντίδρασή του εν συντομία ήταν, να προσπαθήσει να παζαρέψει το ποσό που μας οφείλει για να γλιτώσει και αυτός ο καψερός(!) κάνα χιλιαρικάκι. Μετά από αυτή την εξέλιξη αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε τα οφειλόμενα δια του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και των υπηρεσιών του ΙΚΑ σε πρώτη φάση.

  Το ζήτημα για μας δεν είναι μόνο οικονόμικο, είναι πάνω από όλα ζήτημα αξιοπρέπειας. Πόσο μάλλον στην παρούσα συγκυρία που κατά παραγγελία των μεγάλων αφεντικών, οι κυβερνήσεις που τους υπηρετούν ξεθεμελιώνουν όσα κατέκτησαν οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας με αίμα και ιδρώτα για να φτάσουμε να δουλεύουμε για ένα κομμάτι ψωμί.

  Για μας το ζήτημα δεν είναι προσωπικό ούτε χαρακτηρίσαμε κανέναν όπως έπραξε ο εργοδότης μας. Δυστυχώς για αυτόν όμως δεν του προκύψαμε τα «μουλάρια» που θα ήθελε. Έτσι μας αποκάλεσε (και όχι μόνο ) επειδή «τολμήσαμε» να διεκδικήσουμε τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ!

  Ο κόσμος που μας γνώρισε ξέρει πολύ καλά το ποιόν μας, γνωρίζουν και οι πέτρες σε αυτό το μικρό νησί τι σχέση έχουν με την πραγματικότητα τα όσα πανικόβλητος ξερνάει δεξιά και αριστερά ο εξαίρετος εργοδότης μας.

   Δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Έχουμε την αμέριστη συμπαράσταση του κλαδικού σωματείου επισιτισμού και τουρισμού Νάξου καθώς και κάθε προοδευτικού και καλοπροαίρετου κατοίκου των Κυκλάδων.

  Θα παλέψουμε με όλα τα συνδικαλιστικά και νομικά μέσα μέχρι να δικαιωθούμε.

Η  ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΑ ΔΕΝ ΠΑΖΑΡΕΥΟΝΤΑΙ

Κουζουνάκης Νίκος

Μποβιάτσης Κώστας
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :