Παρασκευή, 26 Δεκεμβρίου 2014

Ένας άγνωστος Έλληνας άγιος από τη Νάξο είναι ο προστάτης της Ναμύρ, πρωτεύουσας της Βαλονίας του ΒελγίουΟ Ναξιώτης Άγιος Aubain.  Ο πίνακας του άγνωστου ζωγράφου(περίπου 1500) βρίσκεται στην Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον (National Gallery of Art).
Ο Ναξιώτης Άγιος Aubain.
Ο πίνακας που είναι άγνωστου ζωγράφου (περίπου 1500)
βρίσκεται στην Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον (National Gallery of Art).

Γεννημένος το 360 στο ελληνικό νησί της Νάξου, ο Aubain παρουσιάστηκε περίπου το 380 στο Άγιο Αμβρόσιο Μεδιολάνων, διαφεύγοντας από το νησί του, όπου οι Ορθόδοξοι καταδιώκονταν από τους Αρειανούς. Μετέπειτα ο Άγιος Αμβρόσιος Μεδιολάνων τον έστειλε στη Γαλατία ως ιεραπόστολο επιφορτισμένο με τον εκχριστιανισμό των παγανιστών, αλλά  και τον αγώνα εναντίον των αιρετικών Αρειανών, οι οποίοι είχαν αρνηθεί τη θεότητα του Ιησού και είχαν καταδικαστεί από την Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας το 325. Ο Aubain θα δράσει στη Γαλλία πριν από την άφιξη του το
404 στη Μαγεντία (Mainz) στη Γερμανία. Εκεί κυνηγημένος από αιρετικούς ή σύμφωνα με άλλους ειδικούς από εισβολείς Βανδάλους, θα αποκεφαλιστεί το...... 406. 


Ο Ναξιώτης Άγιος Aubain.  Το άγαλμα στην εκκλησία του St. Alban στη Dießen am Ammersee.
Ο Ναξιώτης Άγιος Aubain.
Το άγαλμα στην εκκλησία του St. Alban στη Dießen am Ammersee.

Ο θρύλος λέει ότι μετά τον αποκεφαλισμό το σώμα του Aubain θα σηκωθεί όρθιο, θα πάρει στα χέρια το κεφάλι που συνέχισε να ψέλνει ύμνους στο Θεό και θα προχωρήσει μέχρι το σημείο που ήθελε να ταφεί. Για αυτό θεωρείται κεφαλοφόρος άγιος και παριστάνεται στην τέχνη να κρατάει το κεφάλι στα χέρια του. Στο μέρος που πέθανε θα χτιστεί αργότερα ένα μεγάλο αββαείο, κέντρο Βενεδικτίνων μοναχών, που όμως θα καταστραφεί ολοκληρωτικά το 1552. Όλα ή μέρος των λειψάνων του Αγίου και Μάρτυρα Aubain θα μεταφερθούν τον 11ο αιώνα στην Ναμύρ του Βελγίου, όπου θα γίνει ο προστάτης του Καθεδρικού, της επισκοπής, αλλά και της πόλης της Ναμύρ, πρωτεύουσας της Βαλονίας του Βελγίου. Είναι επίσης και ο προστάτης  άγιος της Μαγεντίας (Mainz) της Γερμανίας.Ο Καθεδρικός της Ναμύρ, ο μοναδικός καθεδρικός ναός στο Βέλγιο χτισμένος σε ακαδημαϊκό ύστερο μπαρόκ.  Ωραιότατη η πρόσοψη του ναού με τις κορινθιακές κολώνες.
Ο Καθεδρικός της Ναμύρ, ο μοναδικός καθεδρικός ναός στο Βέλγιο χτισμένος σε ακαδημαϊκό ύστερο μπαρόκ.
Ωραιότατη η πρόσοψη του ναού με τις κορινθιακές κολώνες.


Η πόλη Ναμύρ (ενίοτε και Ναμούρ) του Βελγίου.
Η πόλη Ναμύρ
(ενίοτε και Ναμούρ)
του Βελγίου.
Ο τρούλος του Καθεδρικού της Ναμύρ.
Ο τρούλος του Καθεδρικού της Ναμύρ.


Η ιστοσελίδα του Καθεδρικού της Ναμύρ και η αναφορά της στον Άγιο Aubain από τη Νάξο.
Η ιστοσελίδα του Καθεδρικού της Ναμύρ και η αναφορά της στον Άγιο Aubain από τη Νάξο.

Ο Καθεδρικός της Ναμύρ στεγάζει επίσης και το Επισκοπικό Μουσείο της Ναμύρ, το οποίο έχει μερικά πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα, όπως:

Τρεις σταυρούς με Τίμιο Ξύλο, ένα χρυσό βυζαντινό στέμμα του 12ου αιώνα με δύο ιερές άκανθες από τον Ακάνθινο Στέφανο του Χριστού, μία επίχρυση ασημένια λειψανοθήκη με λείψανα του Αγίου Aubain και μία δεύτερη με λείψανα του Αγίου Βλασίου.


Επισκοπικό Μουσείο της Ναμύρ
Σταυρός με τεμάχια Τιμίου Ξύλου.

Επισκοπικό Μουσείο της Ναμύρ
Το χρυσό βυζαντινό στέμμα του 12ου αιώνα.
Στάλθηκε από τον Ερρίκο της Φλάνδρας, αυτοκράτορα της Λατινικής Αυτοκρατορίας της Κωνσταντινούπολης
(1206-1216), στον αδελφό του Φίλιππο Α΄ τον Ευγενικό, Μαρκήσιο της Ναμύρ.

Επισκοπικό Μουσείο της Ναμύρ
Η θήκη του στέμματος.

Επισκοπικό Μουσείο της Ναμύρ
Η θέση στην οποία βρίσκεται ενσωματωμένη μία από τις δύο συνολικά Ιερές Άκανθες του Ακάνθινου Στέφανου του Χριστού στο βυζαντινό στέμμα.


Επισκοπικό Μουσείο της Ναμύρ
Επίχρυση ασημένια λειψανοθήκη με λείψανα του Αγίου Aubain.

Επισκοπικό Μουσείο της Ναμύρ
Επίχρυση ασημένια λειψανοθήκη με λείψανα του Αγίου Βλασίου.
http://leipsanothiki.blogspot.be/2013/04/81.html
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :