Σάββατο, Δεκεμβρίου 13, 2014

Χριστουγεννιάτικα παραμύθια με το Duo Capriccioso από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τραγαίας

"Καθώς προχωρούσε βιαστικός κοίταζε τις βιτρίνες των μαγαζιών και πλήθος καροτσάκια, σταματημένα στα σταυροδρόμια και φορτωμένα με χρυσά και ασημένια αρνάκια και ζαχαρένιες κουκλίτσες. Οι γυναίκες που έσπρωχναν τα καροτσάκια τα πουλούσαν στους γονείς για να τα χαρίσουν στα φρόνιμα παιδιά. Ο μαστρο-Γιάννης στάθηκε μπροστά σ' ένα δυο καροτσάκια... Θα έπρεπε να αγοράσει κι αυτός κάτι... Τι όμως; Και να ψωνίσει και για τα εννιά; Θα χρειαζόταν πολλά λεφτά. Μόνο για το ένα λοιπόν; Τα άλλα θα ζήλευαν. Όχι, έπρεπε να τους κάνει ένα αλλιώτικο χριστουγεννιάτικο δώρο: ένα δώρο ωραίο και ευχάριστο, ένα δώρο που να μη σπάζει ούτε να παλιώνει, κάτι που θα το χαίρονταν όλα μαζί και δε θα μπορούσαν να το πάρουν το ένα από το άλλο ..."
Mor Jokai, Ποιο από τα εννιά;
Ένα εορταστικό πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες από το Duo Capriccioso! Χριστουγεννιάτικα παραμύθια πλημμυρισμένα με......
γιορτινές μελωδίες, σε μια ολοζώντανη αφήγηση που εναλλάσσεται με παραδοσιακά κάλαντα από όλη την Ελλάδα και αγαπημένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια από όλη την Ευρώπη, με τον γλυκό ήχο του φλάουτου και της κιθάρας. Στην ιστορία Ποιο από τα εννιά; του Ούγκρου Mor Jokai, ένας φτωχός παπουτσής, πατέρας εννέα παιδιών, δεν έχει χρήματα για γιορτινά δώρα αλλά χαρίζει στα παιδιά του ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι. Και παρά την προσφορά του πλούσιου γείτονά του, αρνείται να αποχωριστεί κάποιο από τα παιδιά του ή να σταματήσει το χαρούμενο τραγούδι τους. Μια τρυφερή ιστορία που μας θυμίζει ότι τα πολυτιμότερα πράγματα στη ζωή δε μετριούνται με χρήματα και ότι η χαρά κι η αισιοδοξία δεν εξαργυρώνονται.
Η ανταλλαγή γιορτινών δώρων είναι το κεντρικό θέμα στο χιουμοριστικό διήγημα Τα λάθη του Αη-Βασίλη, του Καναδού Stephen Leacock. Είναι Παραμονή Πρωτοχρονιάς και δυο φιλικές οικογένειες συζητούν για τα δώρα. Γονείς και παιδιά δηλώνουν απόλυτη πίστη στον Αη-Βασίλη, που κάθε χρόνο μοιράζει τα δώρα –που οι ίδιοι έχουν διαλέξει για τους αγαπημένους τους. Όλοι εξηγούν με τόσο ενθουσιασμό πόσο εξαιρετική είναι η επιλογή τους... ώστε μήπως θα ήταν καλύτερα αν ο Αη-Βασίλης έδινε πίσω στον καθένα αυτό ακριβώς που διάλεξε να χαρίσει; Καταλαβαίνει άραγε ο Αη-Βασίλης πόσο βιάζονται τα παιδιά να μεγαλώσουν και πόσο οι μεγάλοι παραμένουν πάντα μέσα τους παιδιά;
Από τη γιορτινή μας τριλογία δε θα μπορούσαν να λείπουν και τα Θεοφάνεια. Ξεπηδώντας από τα βάθη της γης και την ελληνική παράδοση, οι σκανταλιάρηδες καλικάντζαροι του Δωδεκαήμερου ανταμείβουν την καλόκαρδη Μάρω και τιμωρούν την κακιά Βασίλω στο ελληνικό παραμύθι Η Μάρω και η Βασίλω.
Η παράσταση παρουσιάστηκε με επιτυχία στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Πατησίων μας» των εορταστικών εκδηλώσεων του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου τον Δεκέμβριο του 2012 και επανέρχεται φέτος εμπλουτισμένη και ανανεωμένη.
Η Κλεοπάτρα Κυρτάτα (φλάουτο) και η Αθανασία Νικολακοπούλου (κιθάρα) συνεργάζονται από το 2008 ως μουσικό σχήμα «Duo Capriccioso». Με τον εξαιρετικά αρμονικό συνδυασμό των δύο οργάνων τους και ένα ιδιαίτερα ευρύ ρεπερτόριο, μετρούν μια σειρά επιτυχημένων εμφανίσεων με πλούσιο πρόγραμμα: προκλασικά και κλασικά έργα, Γάλλους συνθέτες του εικοστού αιώνα, σύγχρονους συνθέτες της Λατινικής Αμερικής, ελληνικά τραγούδια, αλλά και μουσικά παραμύθια.

Έχουν εμφανιστεί στη Μύκονο, την Άνδρο και τη Νάξο, στη Γιορτή Δρόμου Ψυρρή, στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Χαλανδρίου, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στον ΙΑΝΟ, στον πολυχώρο «Αίτιον» κ.α.
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :