Παρασκευή, Αυγούστου 16, 2013

Η παράσταση "Γιοί και κόρες¨στις Κυκλάδες

«Κύκλος Κυκλάδων»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Γιοί και Κόρες»
μια παράσταση για την αναζήτηση της ευτυχίας
Μια από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της χρονιάς, παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, συμμετέχει στον ‘Κύκλο Κυκλάδων’, για μία και μοναδική βραδιά σε κάθε νησί:
Δευτέρα 19/8 - Πύργος Μπαζαίου – Τ. 2285031402 – www.bazeostower.gr
Τετάρτη 21/8 – Θέατρο στον Κουμάρο – Τήνος – Τ. 6932213802
Σάββατο 24/8 - Θέατρο Αρχίλοχος– Πάρος–Τ.6985073417 - www.parospark.com
Ώρα 21:30
Είσοδος: 12€

Η παράσταση βασίζεται στο υλικό 80 συνεντεύξεων που πήραν νέοι ηθοποιοί από.... νέους του παρελθόντος, παππούδες και γιαγιάδες σήμερα, από όλη την Ελλάδα. Το αισιόδοξο μήνυμα σε όλες αυτές τις διηγήσεις -που αποκτά και μια αναπάντεχη επικαιρότητα- είναι πως η ζωή με κάποιο τρόπο πάντα συνεχίζεται και βρίσκει το δρόμο της, ακόμη και μετά από δύσκολες και καθοριστικές εμπειρίες.




Κείμενο/Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός


Παίζουν: Άννα Ελεφάντη, Στέφη Πουλοπούλου, Αλεξία Μπεζίκη, Γιάννης Καλαβριανός, Γιώργος Παπαπαύλου









‘Μπορείτε να θυμηθείτε την ιστορία που στιγμάτισε τη ζωή σας;’









Το ερώτημα τέθηκε από τους 5 νέους ηθοποιούς της παράστασης, σε 85 νέους του παρελθόντος, παππούδες και γιαγιάδες δηλαδή, από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κομοτηνή, Βόλο, Πάτρα, Κιλκίς, Κοζάνη, Δράμα, Αμοργό, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Τρίκαλα, Χαλκιδική, Ιθάκη, Λευκωσία κ.λ.π.)









Οι ηλικιωμένοι πρωταγωνιστές των ιστοριών, θυμήθηκαν πως υπήρξαν πρωταθλητές κολύμβησης, δήμαρχοι, χορευτές tango στην Κοζάνη του Μεσοπολέμου, διάσημοι ποδοσφαιριστές, δολοφόνοι, δίγαμοι, πλούσιοι έμποροι του Βελιγραδίου, πάμπτωχοι φοιτητές και εργάτες στη Γερμανία.









Προσπερνώντας το ξάφνιασμα των ειδικών περιπτώσεων, επελέγησαν εκείνες οι προσωπικές ιστορίες που διαδραματίστηκαν παράλληλα με γνωστά ιστορικά γεγονότα και εκτείνονται από το 1920 έως την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.









Η παράσταση δηλαδή, είναι ένα μωσαϊκό των άγνωστων ιστοριών της ζωής στην Ελλάδα, των τελευταίων 100 χρόνων, που διαδραματίστηκαν παράλληλα με την επίσημα καταγεγραμμένη Ιστορία της χώρας.









Η πρώτη μετανάστευση στην Αμερική, η επίθεση από την Ιταλία, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Κατοχή, ο Εμφύλιος, η ανέγερση του Τείχους στο Βερολίνο, η Χούντα, η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, πέρα από κεφάλαια της καταγεγραμμένης ιστορίας των σχολικών βιβλίων, αποτέλεσαν γεγονότα που άλλαξαν τις ζωές των ανθρώπων, που όμως συνέχισαν να ζουν και να αναζητούν ό,τι αναζητούμε όλοι μας και σε κάθε εποχή. Την ευτυχία…









Για την παράσταση έχουν γραφτεί μεταξύ άλλων τα εξής:









Sold out! Ούτε ένα διαθέσιμο εισιτήριο για το «Γιοι και κόρες» και για τις 3 παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών! (Έλενα Γαλανοπουλου, tospirto)









Τι κάνει τον κόσμο να συρρέει μαζικά σε μια παράσταση; Για το Γιοι και κόρες η απάντηση είναι εύκολη! Η καλύτερη ελληνική παράσταση του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών. Ένα ουμανιστικό θέατρο στα μονοπάτια της Μνουσκίν με ελάχιστα σκηνικά μέσα και ηθοποιούς πολυεργαλεία.


(Ιωάννα Μπλάτσου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)









Ομολογώ πως δε μου συμβαίνει συχνά να βγαίνω από το θέατρο και να νιώθω ευτυχισμένος. Mια λυτρωτική παράσταση για την Ελλάδα που κουβαλάμε μέσα μας. Tο πιο σπουδαίο και το πιο έντιμο ταξίδι στη συλλογική μνήμη μας. Mια παράσταση που θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία όλης της Ελλάδας, όχι σαν Ιστορία του χθες αλλά σαν Ιστορία του σήμερα. Mια απάντηση χαστούκι σε όλους αυτούς που μας ξεγύμνωσαν για να μας κάνουν χυδαίους, μέσα σε μια απάνθρωπη καθημερινότητα χωρίς ελπίδα και ανθρωπιά. (Θωμάς Σίδερης, artfix)









Μια παράσταση είναι πραγματικά καλή όταν δεν την καταλαβαίνουν μόνο οι θεατρικά μυημένοι, αλλά όλοι. Να γελάς και να συγκινείσαι και δίπλα σου να κάθονται άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και να νιώθουν ακριβώς το ίδιο μ’ εσένα. Οι παραστάσεις του Γιάννη Καλαβριανού έχουν αυτό το χάρισμα.


(Αστερόπη Λαζαρίδου, ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ)









Καλοφτιαγμένη και συγκινητική. Το ταξίδι άξιζε τον κόπο.


(Μαίρη Αδαμοπούλου, ΤΑ ΝΕΑ)









Ένας αφτιασίδωτος αντίλογος στη διάχυτη απελπισία και μαυρίλα που κυριαρχεί στη ζωή μας. Ένα πελώριο «ΝΑΙ» στη ζωή!


(Σάββας Πατσαλίδης, Αγγελιοφόρος της Κυριακής)









Εμπνευσμένη, πρωτότυπη και εξόχως ιαματική. Δουλεμένη, σαφής και πολυεπίπεδη, η νέα δουλειά των Sforaris συνιστά άκοπα μια από τις καλύτερες, μέχρι τούδε, στιγμές του φετινού Φεστιβάλ.


(Τατιάνα Καποδίστρια, to spirto)









Η Ιστορία συναντά την ιστορία, το φορτισμένο ηλεκτρικό πεδίο που διαχέεται από τη σκηνή στην πλατεία σκορπά ρίγη συγκίνησης και η πικρή φράση «δεν θα μεγαλώσει μια γενιά στην Ελλάδα χωρίς το βουλοκέρι της Ιστορίας πάνω της;» που ακούγεται από την ηχογραφημένη φωνή μιας γυναίκας, σε συντροφεύει φεύγοντας, καθώς αφήνεις πίσω σου μια από τις πιο σπουδαίες παραστάσεις της φετινής χρονιάς. (Κορνήλιος Ρουσάκης, Εξώστης)









Μακράν η πιο βιωματική πρόταση του Φεστιβάλ Αθηνών.


(Ιωάννα Κλεφτόγιαννη, in2life)









Ανθρωπιά, καθαρό βλέμμα, περισσή ευρηματικότητα και μια σπάνια σκηνική εντιμότητα. Aπό το στόμα τους έτρεξε με τον πιο γλυκό και συγκινησιακά φορτισμένο τρόπο, η ιστορία της Ελλάδας. (Στέλλα Χαραμή, Ελεύθερος Τύπος)









Από το φετινό Φεστιβάλ Αθηνών κρατάω μέσα μου τη λεπτότητα και το χιούμορ του Δημήτρη Παπαϊωάννου, του Γιάννη Καλαβριανού, του Γίρζι Κίλιαν και του Βασίλη Παπαβασιλείου.


(Βένα Γεωργακοπούλου, protagon)









Μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα της παράστασης στα:









http://www.youtube.com/watch?v=Dz8qnfEq1FI


http://www.youtube.com/watch?v=4MU-60htiHo









Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :