Γράφει ο Χρήστος Προυκάκης
Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα τόσο στο χώρο που προκάλεσε τους ισχυρούς σεισμούς μεταξύ Σαντορίνης και Κρήτης, όσο οι μικροσεισμοί, πέριξ του ηφαιστείου της.
Πάντως ουδεμία σχέση έχει η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στην περιοχή της Σαντορίνης με αυτή που εκδηλώνεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ αυτής και της Κρήτης δηλώνει στο “The Pressroom Blog” ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Μακρόπουλος.
Επίσης δεν θεωρεί πιθανό το γεγονός ο χώρος που παράγει την.......... πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα να δώσει ισχυρότερο σεισμό.
Βασίζει την βεβαιότητας του στο γεγονός ότι εντοπίζεται σε σχετικά χαμηλό εστιακό βάθος, μεταξύ 18-28 χιλιομέτρων και όχι σε αρκετά μεγαλύτερο, όπως ο σεισμός των 7.1 που εκδηλώθηκε εκεί στις 25 Φεβρουαρίου 1935 με εστιακό βάθος 67 χιλιόμετρα.
Σχετικά αναφέρεται ότι ένας σεισμός 7 έχει τόση ενέργεια όση 35 σεισμοί 6 και 950 σεισμοί μεγέθους 5.
Επίσης στο μεγάλο βάθος των 91 χιλιομέτρων είχε εκδηλωθεί ένας ακόμη σεισμός 6,2 στη ίδια περιοχή το 1930.
Κατά συνέπεια η περιοχή αυτή έχει μεν το δυναμικό να παραγάγει ακόμη και ισχυρότερους σεισμούς από αυτούς που έχει δώσει , αλλά μόνο σε μεγάλο εστιακό βάθος.
Από την μελέτη των δεδομένων προκύπτει ότι στο σύνολο της η σεισμική δραστηριότητα περίπου 35χιλιομετρα νοτιοδυτικά της Σαντορίνης και βόρεια της Κρήτης, με γεωγραφικές συντεταγμένες 36,05 μοίρες βόρειο και 25,07 μοίρες ανατολικό, εκδηλώνεται στο εσωτερικό μέρος του ελληνικού τόξου με μικρό εστιακό βάθος.
Κατά συνέπεια τοποθετείται στο άνω τέμαχος της πλάκας του Αιγαίου κάτω από το οποίο βυθίζεται η αφρικανική πλάκα εδώ και χιλιάδες χρονιά.
Επίσης επισημαίνεται ότι στο χαμηλό εστιακό βάθος της πρόσφατης σεισμικής δραστηριότητας οφείλεται και το μεγάλο πλήθος των μετασεισμών με μεγέθη μεταξύ 3,7 και 4,3.
Η αυτόνομη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στη Σαντορίνη εκδηλώνεται από την αρχή του 2011 και περισσότερο από τον Ιούνιο έως σήμερα αποτελεί ηφαιστειακή δράση.
Με βάση τις παρατηρήσεις η αύξηση της δραστηριότητας εντοπίζεται σε βάθος 4 χιλιομέτρων του ηφαιστείου της Σαντορίνη και συνίσταται στην κίνηση μαγματικού υλικού που όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα ανέλθει για διασκορπιστεί στην ατμόσφαιρά.
Λόγω της ιδιαιτερότητα του φαινομένου για τα ελληνικά δεδομένα το παρακολουθούν συστηματικά και ειδικές ομάδες επιστημόνων από τα πανεπιστήμια τη Οξφόρδης και της Τζώρτζιας των Η.Π.Α.
Οι ειδικοί αναλύουν μια σειρά από δεδομένα όπως η σύσταση των αερίων που εκλύονται, γεωδαιτικές παρατηρήσεις και στοιχεία από δορυφορικές εικόνες και συστήματα εντοπισμού γεωγραφικής θέσης τα γνωστά GPS, ενώ για την καταγραφή της μακροσεισμικής δραστηριότητας.
Επίσης για την πληρέστερη καταγραφή του φαινομένου έχουν εγκατασταθεί, γεγονός πρωτόγνωρο, 21 σεισμογραφικοί σταθμοί οι περισσότεροι των οποίων με αυτόματη εκπομπή των δεδομένων τους σε πραγματικό χρόνο στα κέντρα επεξεργασίας.
Στοιχεία για τους τελευταίους 10 σεισμούς εγγύς της Κρήτης
http://www.elzoni.gr/html/ent/166/ent.18166.asp
Τρίτη, Ιανουαρίου 31, 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου