Άρθρο του Νίκου Μαρούλη*
Σε όλους μας πλέον, είναι γνωστή η λέξη spread!
Σχεδόν, σε κάθε δελτίο ειδήσεων ή τηλεοπτική εκπομπή, υπάρχει ένα θέμα με αναφορά στα spreads!!
Και είμαστε σίγουροι… σχεδόν όλοι μας, ότι όταν η τιμή τους ανεβαίνει, είναι αρνητικό γεγονός και όταν καταβαίνει είναι θετικό.
Μήπως όμως, θα πρέπει να μάθουμε τι ακριβώς σημαίνει spread, πως δημιουργείται η τιμή του και για ποιο λόγο ανεβοκατεβαίνει συνεχώς??
Ας τα πάρουμε, όμως, με τη σειρά…………….
Η οικονομία κάθε χώρας, έχει διάφορες πηγές εσόδων. Ο δανεισμός, είναι μια από τις λύσεις, στις οποίες οδηγείται η χώρα, όταν οι..... άλλες πηγές δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα.
Υπάρχουν 2 είδη δανεισμού. Ο εξωτερικός δανεισμός, όπου η χώρα δανείζεται χρηματικά κεφάλαια από οικονομίες άλλων χωρών, με διάφορους τρόπους και ο εσωτερικός δανεισμός, όπου η χώρα δανείζετε χρηματικά κεφάλαια που προέρχονται από την ίδια, όπως είναι η Κεντρική τράπεζα, ή οι αποταμιεύσεις του κοινού κτλ.
Είτε επιλεγεί ο εσωτερικός δανεισμός, είτε ο εξωτερικός, ένας τρόπος εισροής χρημάτων στην οικονομία είναι και η έκδοση ομολόγων.
Το ομόλογο, είναι ένας τίτλος ορισμένης χρονικής διάρκειας (υπολογίζεται σε ανά μήνες ή ανά έτη), όπου το κράτος δίνει στους επενδυτές και σε αντάλλαγμα λαμβάνει το αντίστοιχο χρηματικό πόσον, το οποίο υποχρεούται στη λήξη της προθεσμίας να επιστρέψει στους επενδυτές, συν ένα επιτόκιο, που είναι η απόδοση του ομολόγου ή πιο σωστά, το κέρδος του επενδύτη.
Το spread λοιπόν είναι η διαφορά που έχει το επιτόκιο των ομολόγων της μιας χώρας, σε σχέση με το επιτόκιο μιας άλλης. Στην δική μας περίπτωση, είναι η διαφορά του επιτοκίου με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα, σε σχέση με το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Γερμανία. Δηλαδή η Γερμανία δανείζεται με 3% επιτόκιο και η Ελλάδα με 7%, άρα η διαφορά 7%-3%=4% ή 400 μονάδες βάσης είναι το spread.
Βέβαια, πρέπει να τονίσουμε ότι η σύγκριση για την Ελλάδα, γίνεται με βάση την Γερμανία, γιατί η γερμανική οικονομία θεωρείται η πιο σταθερή και ισχυρή της ευρωζώνης.
Και είναι λοιπόν απολύτως φυσιολογικό, όσο πιο σταθερή και ισχυρή οικονομία διαθέτεις σαν χώρα, τόσο με χαμηλότερο επιτόκιο θα παίρνεις δάνειο εκδίδοντας τα ομόλογα σου. Όταν οι ειδήσεις για την οικονομία μιας χώρας, δεν είναι θετικές, τότε οι επενδυτές, προκειμένου να αγοράσουν ομόλογα αυτής της χώρας, ζητούν μεγαλύτερο επιτόκιο, γνωρίζοντας ότι το ρίσκο για αυτούς είναι μεγαλύτερο.
Έτσι λοιπόν, στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, επειδή τα στοιχεία που αναδύονται το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι αρνητικά, οι επενδυτές ζητούν συνεχώς μεγαλύτερο επιτόκιο για τα ελληνικά ομόλογα, έτσι, εάν το επιτόκιο ανέβει στο 8% (ενώ ήταν 7% πριν), τότε θα έχουμε 8%-3%=5% ή 500 μονάδες βάσης, η νέα τιμή στο spread του ελληνικού ομολόγου, άρα είναι αυτό που ακούμε αρκετές φορές ότι <<ανέβηκε το spread>> ή πιο λαϊκά <<ανέβηκαν τα spreads>>!!
Βέβαια καλό θα ήταν να τονίσουμε 2 πράγματα
1ον . Στην παγκόσμια οικονομία η αγορά ομολόγων είναι αυτή που κρίνει την αξιοπιστία της κυβέρνησης της κάθε χώρας.
2ον. Η αύξηση 1% από 7% σε 8%, σημαίνει αρκετά επιπλέον δις σε ΕΥΡΩ που πρέπει να εξοφληθούν σε τόκους από την δανειζόμενη χώρα, τα οποία δις ΕΥΡΩ πρέπει να εξοικονομηθούν από άλλους πόρους!!
* Ο Νίκος Ι. Μαρούλης είναι καθηγητής οικονομικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Τα Χριστούγεννα ήρθαν νωρίς
Πριν από 2 ώρες
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου