Οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είναι από της αγαπημένες πρακτικές του ΔΝΤ !
Με άλυτη εξίσωση ή με πολιτικό πρόβλημα που για τις επόμενες 100 ημέρες πρέπει να ξεχαστεί μοιάζει η τύχη σχεδόν 40.000 δημοσίων υπαλλήλων για την ελληνική κυβέρνηση. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι εφ' όσον ισχύουν -και ισχύουν- όσα μάθαμε χθες απο τους δανειστές μας και τον υπουργό οικονομικών οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είναι αναπόφευκτες. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.
Η κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα να λογίζονται ως νέες προσλήψεις όλες οι μετατάξεις στο δημόσιο. Επίσης δεσμεύτηκε ότι μεσα στο.... επόμενο τρίμηνο θα κλείσει πολλές δημόσιες επιχειρήσεις που δεν χρειάζονται.
Συνολικά υπολογίζεται ότι σχεδόν 50.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο θα πρέπει να μεταταγούν. Επίσης η κυβερνηση συμφώνησε ότι οι νέες προσλήψεις για το 2011 δε θα ξεπεράσουν τις 10.000. Δηλαδή από τους 50.000 προς μετάταξη, θα μεταταγούν οι 10.000. Οι υπόλοιποι τι θα γίνουν;…
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δε θέλει να απαντήσει στο ερώτημα γιατί επιθυμεί να μεταθέσει για όσο πιό πίσω μπορεί την αναπόφευκτη κοινωνική ανατραχή που θα προκληθεί.
'Ομως τη λύση έχει περιγράψει λεπτομερώς εδώ και μήνες ο κ. Πάγκαλος που έχει ήδη δώσει και τη συνταγματική διέξοδο από τη διάταξη για τη μονιμότητα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει υποστηρίξει ότι εαν καταργηθεί μιά θέση στο δημόσιο-και αυτό θα συμβεί για κάθε επιχείρηση που θα κλείνει-τότε ο υπάλληλος που την καλύπτει απολύεται χωρίς συνταγματικό κώλυμα γιατί η προστασία αφορά τη θέση και όχι το πρόσωπο. Εφ' όσον καταργηθεί η θέση -υποστηρίζει-απολύεται και το πρόσωπο που την καλύπτει.
Το σχέδιο της κυβέρνησης αποσκοπεί πια στην ελαχιστοποίηση των κοινωνικών αντιδράσεων που θα προκληθούν, μέσω της τακτικής των βήμα-βήμα τετελεσμένων. Ετσι εντός των επομένων ημερών θα ανακοινωθούν οι υπηρεσίες που θα κλείσουν. Αρα οι υπάλληλοι τους θα βρεθούν κατ' αρχήν υπό μετάταξη αφου για την ώρα δεν τίθεται θέμα απολύσεων, οπότε δε θα έχουν λόγο να "βγουν στους δρόμους".
Οταν θα προκύψει η ανάγκη για απολύσεις θα είναι ήδη δεδομένο το ποιοί θα κινδυνεύουν αφού θα έχει "κατοχυρωθεί" η λίστα και δε θα μπορεί να ανακλιθεί και έτσι οι αντιδράσεις τους θα θεωρηθούν κατόπιν εορτής. 'Αλλωστε οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είναι από της αγαπημένες πρακτικές του ΔΝΤ. Σχεδόν από όπου κι αν πέρασε τις επέβαλε. Μόνο στη Ρουμανία απέλυσε σε μια...νύχτα 130.000 δημοσίους υπαλλήλους.
Β.Κ. από newsmessinia.blogspot.com
Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου