Ο Υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή το αδιέξοδο που προέκυψε στη συνάντηση τρόικας με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η προχειρότητα και το διαπραγματευτικό έλλειμμα που διαπιστώσαμε όλοι, τον περασμένο Μάιο, όταν η κυβέρνηση παρουσίασε το Μνημόνιο (μετά από πολυήμερες μυστικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα), επιβεβαιώνεται καθημερινά.
Η κυβέρνηση προσυπέγραψε και νομοθέτησε «την.... υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών…..
Σήμερα, μπροστά στα προβλήματα και στα αδιέξοδα που δημιουργούνται, διστάζει να το υλοποιήσει, υπεκφεύγει και προσπαθεί να παζαρέψει.
Με την επιπόλαιη και ενδοτική της στάση, άνοιξε το δρόμο για αμοιβές ακόμη και κάτω από τα επίπεδα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ – 739 € το μήνα για πλήρη εργασία).
Εκεί, είναι το μεγάλο πρόβλημα, η μεγάλη οικονομική και κοινωνική ανατροπή. Πλήρης εργασία, με αμοιβή κάτω από το όριο της φτώχιας.
Έτσι, όμως, δεν κερδίζεται το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας. Η συμπίεση των αμοιβών σε επίπεδα φτώχιας δεν είναι λύση. Η Ν.Δ. τάσσεται θετικά στην ποιοτική εργασία, σε ισορροπία, όμως, με την αναγκαία ευελιξία.
Η ποιοτική και καλά αμειβόμενη εργασία, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιτυχία των στόχων της ανταγωνιστικότητας της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.
Η κυβέρνηση, αντί να επιδιώξει τη διασφάλιση ισορροπίας μεταξύ της αναγκαίας ευελιξίας και της προστασίας του εισοδήματος των εργαζομένων, άνοιξε το δρόμο σε μια απελευθέρωση αμοιβών, που όχι μόνο θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στους εργαζόμενους, αλλά θα δυναμιτίσει και τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων.
Άλλες επιχειρήσεις θα μπορούν να αξιοποιούν περισσότερο και άλλες λιγότερο την πολύ φθηνή πια εργασία, αφού δεν θα υπάρχει η ασφαλιστική δικλείδα του υποχρεωτικού για όλους κατώτατου μισθού.
Σήμερα, για την αντιμετώπιση της κρίσης απαιτούνται:
* Ποιοτική εργασία σε ισορροπία με την αναγκαία ευελιξία
* Άμεση μείωση του μη μισθολογικού κόστους
* Περαιτέρω αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία
* Επένδυση στην επαγγελματική κατάρτιση και επανακατάρτιση
* Βελτίωση της προσαρμοστικότητας εργαζομένων και επιχειρήσεων
* Άρση των στρεβλώσεων στο πεδίο της μεσολάβησης και της διαιτησίας
Όλα όσα παρακολουθούμε σήμερα, είναι επικίνδυνοι πειραματισμοί που επιβαρύνουν την αγορά εργασίας και καθηλώνουν την Ελληνική οικονομία.
Το Μνημόνιο δεν δίνει λύσεις, αντίθετα σωρεύει προβλήματα».
Τα Χριστούγεννα ήρθαν νωρίς
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου