Τρίτη, Δεκεμβρίου 01, 2009

ΙΣΠΑΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ


Στην διαδικτυακή σελίδα www.akwn.net (Akropolis World News) μπορεί κάποιος να διαβάσει ποικίλες ειδήσεις απ΄ όλο τον κόσμο, μεταφρασμένες σε άπταιστη ελληνική διάλεκτο του 5ου αιώνα π.Χ... Είναι δημιούργημα του Ισπανού Χουάν Κοντέρχ, καθηγητή στο πανεπιστήμιο St. Andrews της Σκοτίας.
Διαπιστώνοντας ότι υπήρχαν τρεις διαδικτυακοί τόποι με ειδήσεις στα λατινικά, αλλά κανένας στα αρχαία ελληνικά, «αποφάσισα να το κάνω εγώ αυτό», σημειώνει.

«Φυσικά υπήρχε πρόβλημα με τα ελληνικά στοιχεία στο πρόγραμμα, αλλά το έλυσα, γράφοντας το κείμενο στο δικό μου πρόγραμμα και στη συνέχεια μετέτρεψα το κείμενο σε εικόνα, κι έτσι, αυτό που βλέπετε στην ιστοσελίδα, είναι η εικόνα του κειμένου. Τώρα, όλοι μπορούν να διαβάσουν αυτά που γράφω. Στο μέλλον, είναι πιθανόν να μεταφέρω το site σε unicode, που είναι πιο προχωρημένο πρόγραμμα, αλλά όχι αρκετά διαδεδομένο».

Στο ερώτημα εξάλλου αν υπάρχει κάποιος λόγος να μάθει κάποιος αρχαία ελληνικά σήμερα ή είναι μια περιττή γνώση, απάντησε: "Το να γνωρίζεις τη γλώσσα ενός πολιτισμού που έπαιξε τόσο μεγάλο ρόλο στη διαδικασία διαμόρφωσης του σύγχρονου κόσμου και στην οποία έχουν γραφεί τόσο υπέροχα έργα αρκεί ως επιχείρημα".Ούτως ή άλλως δεν πρόκειται για νεκρή γλώσσα αλλά για αθάνατη γλώσσα".

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :