Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2009

ΤΙ ΗΤΑΝ ΟΙ 3 ΜΑΓΟΙ


Τι ήταν οι 3 μάγοι, πως ήξεραν για το αστέρι, γιατί πήγαν να προσκυνήσουν Τον Χριστό, τι συμβολίζουν τα δώρα τους.
Όλα ξεκινούν- μετά την έξοδο των Εβραίων από την Αίγυπτο,- στο τέταρτο βιβλίο από την πεντάτευχο της Παλαιάς Διαθήκης που ονομάζεται "Αριθμοί".
Τότε, ο βασιλιάς της Μωάβ, Βαλάκ, παρακάλεσε τον προφήτη, Βαρλαάμ να καταραστεί τον λαό του Ιακώβ για να τον νικήσει. Ο προφήτης του είπε ότι: «Θα ανατείλει άστρο από τον Ιακώβ και θα παρουσιαστεί άνθρωπος από τον Ισραήλ, που θα συντρίψει τους εχθρούς Μωαβίτες». Η προφητεία αυτή πέρασε από γενιά σε γενιά ως σημάδι για την γέννηση ενός μεγάλου Βασιλιά που θα εξουσιάσει όλες τις φυλές της γης.

Πολλά χρόνια πέρασαν και το «Άστρο της... ..Βηθλεέμ» εμφανίστηκε στον ουρανό. Οι απόγονοι του Βαλαάμ το πρόσεξαν και κατάλαβαν ότι είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Έτσι ξεκίνησε από τα βάθη της Ανατολής μια τριμελής αποστολή που θα μετέφερε δώρα στον νέο βασιλιά. Αυτοί ήταν οι γνωστοί μας τρεις Μάγοι, Μελχιόρ, ο Γκασπάρ και ο Βαλτάσαρ. Πρέπει να ήταν σοφοί και εύποροι για να γνωρίζουν τόσο καλά που έπρεπε να πάνε, αλλά και για να οργανώσουν μια τέτοια αποστολή εκείνη την εποχή χρειαζόταν πολλά χρήματα. Μετά από ένα κοπιαστικό ταξίδι και ακολουθώντας πάντα το φωτεινό αστέρι της Βηθλεέμ, φτάνουν στον στάβλο όπου βρίσκουν τον Ιησού, τον «Νέο Βασιλιά των Ιουδαίων», που μόλις είχε γεννηθεί.
Τα δώρα που προσέφεραν οι τρεις Μάγοι στον νεογέννητο Χριστό έχουν έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Το χρυσάφι του Μελχιόρ συμβολίζει τη βασιλική καταγωγή του Χριστού, το λιβάνι του Βαλτάσαρ συμβολίζει τη θεϊκή Του καταγωγή και η σμύρνα του Γκασπάρ συμβολίζει τη θνητή Του καταγωγή.
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :