Παρασκευή, Μαρτίου 04, 2011

Αναβίωσαν τα "Μεθυδότια" στη Νάξο!!

Νάξος - Απόκριες 2011. Ολοκληρώθηκε σήμερα το βράδυ το πρώτο μέρος της αποκριάτικης εορταστικής τριλογίας που διοργανώνεται φέτος στο νησί της Νάξου.
Μια ομάδα νεαρών εθελοντών υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του ηθοποιού Λευτέρη Ελευθερίου και την άψογη χορογραφία της Μαργαρίτας Τσίγκου αναβίωσαν ένα αρχαίο παγανιστικό έθιμο, τα "Μεθυδότια".
20 πανέμορφες Ναξιώτισες ντυμένες Μαινάδες χόρευαν γύρω από το άρμα του Θεού Διόνυσου ενώ παράλληλα προσπαθούσαν να "ξεφύγουν" από τις ερωτικές επιδιώξεις των σατύρων οι οποίοι επιδεικνύοντας το αντρικό του μόριο τις κυνηγούσαν μέσα στους δρόμους της Νάξου. Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν πρόσφεραν μοναδικές συγκινήσεις στους θεατές που απολάμβαναν αποσβολωμένοι το εντυπωσιακό αυτό δρώμενο. Πειράγματα, ερωτικές προτροπές και λικνίσματα έδιναν κι έπαιρναν, δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα συναισθημάτων σ' αυτούς που συμμετείχαν αλλά και σ' αυτούς που παρακολουθούσαν.
Οι πρωταγωνιστές έκαναν την πρώτη τους στάση μπροστά από την τράπεζα Πειραιώς για να προσφέρουν σπονδή στον Πάνα, τον τραγοπόδαρο Θεό της πανίδας και της ανθρώπινης γονιμότητας.
Αμέσως μετά ξεκίνησαν για τον..... τελικό τους προορισμό, την κεντρική πλατεία του νησιού.
Εκεί κάτω από τον αρχαίο ναό του Βάκχου, την Πορτάρα, τους περίμενε ο οικοδεσπότης (Διόνυσος) της τελετής, ο αρχαίος Θεός της Νάξου, του κρασιού και των οργίων.
Μουσική, μεζέδες και άφθονο κρασί προσφέρθηκε στο κοινό το οποίο μαγεμένο από τις τελετές αλλά και από την έντονη συναισθηματική φόρτιση της βραδιάς το γλέντησε δεόντως.
Αύριο θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο εορταστικό μέρος της Ναξιώτικης αποκριάς με τις Λαμπαδηφορίες.
Εμείς θα επανέλθουμε με περισσότερο φωτογραφικό υλικό.





Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

9 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Ena megalo BRAVO se olou osous boythisan gia auto to dromeno.

H naxos Mporei kai exei axiologa atoma pou mporoun kai exoun na dosoun polla gia to Nisi auto.,

Dimarxe kai dimotikoi symbouloi agaliaste ola auta ta atoma eina gia kalo diko sas....

Avrio Labathifories kai Kyriaki proi Parelasi tou Basileia Karnabalou.

Kalo 3imero Loipon.!!!!

Ανώνυμος είπε...

poia portara re megale ? piwmenos eisoun ?

Ανώνυμος είπε...

μραβο σε ολους. παντως θα δαγκωσαν το κ@βλι τους απο το κρυο. ΗΡΩΕΣ,ΗΡΩΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

mpravo se oloys!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο σε ολους του συντελεστες αυτης της εκδηλωσης. Επιτελους βλεπουμε στη Ναξο να γινονται πραγματα με μικρο μπατζετ, χωρις ρεμουλες και ατασθαλιες.
Οταν υπαρχει μερακι και διαθεση για προσφορα τοτε τα αποτελεσματα ειναι εντυπωσιακα.

Κάβουρας Νίκος είπε...

Χθες το βράδυ ήταν μια φανταστική ,ξεχωριστή εκδήλωση ΤΑ ΜΕΘΥΔΟΤΙΑ.
Εκτός την άψογη διοργάνωση και την εκπληκτική εκτέλεση σε όλη την διάρκεια της βραδιάς, νιώσαμε πιστεύω όλοι που ήμαστε εκεί ότι ζωντανεύει επιτέλους μια καινούρια δύναμη, μια ελπίδα για κάτι καλύτερο στο τόπο μας. Ας το αρπάξουμε και να το βοηθήσουμε να τρανέψει, χωρίς ιδιοτέλεια και ανταγωνισμούς. Υπάρχει διάθεση, δύναμη και γνώση από τους νέους μας,
Όλοι μαζί , να τους δώσουμε συμπαράσταση και εμπιστοσύνη,
ΑΥΤΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ !!! Είναι η μόνη μας ελπίδα.
Μπράβο παιδιά, συγχαρητήρια και είμαι σίγουρος ότι την Κυριακή το μεσημέρι θα το φωνάξουν όλοι

Ανώνυμος είπε...

παιδια χιλια μπραβο.χθες βραδυ ηταν ενα πραγματικο διονυσιακο δρωμενο.συγχαρητηρια σε οσουςπηραν μερος .ιδιαιτερως σε αυτους που το αποφασισαν αλλα και το πραγματοποιησαν

Ανώνυμος είπε...

Oυτε και μετα απο τοσα χρονια απραξιας,ποτε κανενας δημος δεν εχει αξιοποιησει το σοβαρο,(ουσιαστικα ομως)ανθρωπινο δυναμικο που πραγματικα να μπορει να κανει αλλα και να παραγει πολιτισμο,που τοσο εχει ανανγκη ο τοπος..(σαν τη παροιμια με τον Γιαννη που αλλαζει απλα τα ρουχα του??) φτου τους και μπραβο σας παιδια!!

Ανώνυμος είπε...

να μην ξεχασουμε να δοσουμε ενα μεγαλο μπραβο στον εμπνευστη και πρωτεργατη του τριημερου.καταφερε το ακατορθωτο για την ναξο...να ελθουν κοντα πολλοι ανθρωποι ιδιαιτερα νεοι και δημιουργησαν υπεροχες εκδηλωσεις