Σάββατο, Μαρτίου 05, 2011

Μαγική η Λαμπαδηφορία της αποκριάτικης Νάξου!!!

Νάξος - Απόκριες 2011 Μέρος Β' : Πραγματοποιήθηκε σήμερα στους δρόμους και στα μικρά σοκάκια της πόλης το αποκριάτικο έθιμο της λαμπαδηφορίας.
Η συμμετοχή των εθελοντών που πήραν μέρος στην εκδήλωση, μικρών και μεγάλων, ήταν πολύ μεγάλη. Η χθεσινή καταπληκτική βραδιά φαίνεται ότι άνοιξε την όρεξη των νέων του νησιού για διασκέδαση, χορό και τραγούδι. Εντυπωσιακή ήταν επίσης και η παρουσία των ανθρώπων που έσπευσαν από νωρίς να βρουν το κατάλληλο σημείο για να παρακολουθήσουν αυτή την υπέροχη τελετή.
Η πομπή ξεκίνησε γύρω στις 21.30 από την ανακαινισμένη σχολή των Ουρσουλινών στο Κάστρο της Χώρας, εκεί όπου στεγάζεται η Κινηματογραφική Λέσχη. Εδώ αξίζει να θυμίσουμε ότι το συγκεκριμένο έθιμο το αναβίωσαν για πρώτη φορά τα μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης Νάξου πριν από 15 χρόνια οι οποίοι είχαν την ιδέα να ακολουθήσουν τα βήματα των αρχέγονων βακχικών χορών συνδυάζοντας απολλώνια και διονυσιακά στοιχεία. Στις Λαμπαδηφορίες ο Διόνυσος αντιπροσωπεύεται με τη μέθη, τη μέθεξη και την έκσταση και ο Απόλλωνας με το φως. Όπως μαρτυρούν οι ναοί και οι κούροι που υπάρχουν στο νησί, και οι δύο θεοί λατρεύτηκαν στην αρχαία Νάξο.
Τα τύμπανα των άξιων παιδιών της συν+ αξίας( της νέας ομάδας νέων που διοργανώνει σχεδόν όλα τα πολιτιστικά δρώμενα τους τελευταίους μήνες) έδιναν τον ρυθμό(αυτοί είχαν διαφορετική ενδυμασία και βάψιμο) και...... οι εκατοντάδες λαμπαδοφόροι με βαμμένα πρόσωπα κρατώντας αναμμένες δάδες στα χέρια τους χόρευαν εκστασιασμένοι.
Η πομπή κατευθύνθηκε προς την Πορτάρα -το ναό του Απόλλωνα- κι από κει πίσω στην κεντρική πλατεία στο Λιμάνι. Εκεί του περίμεναν οι παραδοσιακές τσαμπούνες, άφθονο κρασί, ρακί και μεζεδάκια.
Αύριο θα ολοκληρωθούν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις με την μεγάλη παρέλαση του Βασιλιά καρνάβαλου στις 11.00 το πρωί στο παραλιακό δρόμο της Χώρας.






Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :