Δευτέρα, Μαΐου 30, 2022

Ο Σταύρος Αραχωβίτης στην Βουλή για την «κραυγή αγωνίας» της ΕΑΣ Νάξου και την Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ

 Για άλλη μία φορά μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έγινε αναφορά στην Βουλή των Ελλήνων στο ότι παρατηρείται έλλειψη της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π. της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου στην αγορά.


Το πρόβλημα αυτό, το οποίο η Ε.Α.Σ. έχει βεβαίως αναδείξει σε πάμπολλες παρεμβάσεις της στα ελληνικά Μ.Μ.Ε., αποτελεί, ουσιαστικά, απόρροια της δυσβάσταχτης πίεσης που υφίσταται ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος του νησιού μας λόγω των μεγάλων αυξήσεων σε υπερπολύτιμα για εκείνον είδη, όπως ζωοτροφές, λιπάσματα, πετρέλαιο, ρεύμα, κ.ά. και η οποία τον έχει οδηγήσει σε μείωση του ζωικού του κεφαλαίου και της παραγωγής του γάλακτος.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, σχολιάζοντας σε εισήγησή του προς την Ολομέλεια της Βουλής την δύσκολη κατάσταση που έχει σήμερα διαμορφωθεί στην ελληνική κτηνοτροφία υπογράμμισε πως .......χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής «είναι η κραυγή αγωνίας από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, που παρά τις πολλές προσπάθειές της αυτή την ώρα δεν βρίσκει γάλα για να παράξει την περίφημη Γραβιέρα Νάξου».

Αναλυτικά η τοποθέτηση του κ. Αραχωβίτη: «Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που υπάρχει σήμερα στον τομέα της κτηνοτροφίας είναι η κραυγή αγωνίας από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου. Έχουμε το εμβληματικό προϊόν της Γραβιέρας Νάξου που είναι Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης και σε λίγο δεν θα υπάρχει πρώτη ύλη για την δημιουργία και την πώληση αυτού του εμβληματικού προϊόντος. Παρά το ότι αυτό το πρότυπο συνεργατικό εγχείρημα, το πολύ σοβαρό εγχείρημα της ΕΑΣ Νάξου έχει κάνει πολλές προσπάθειες, έχει δώσει από ίδια κεφάλαια δάνεια σε παραγωγούς, έχει φέρει ζωικό κεφάλαιο από το εξωτερικό και διάθεση των μελών της, εντούτοις αυτή την ώρα δεν βρίσκει γάλα για να παράξει την περίφημη Γραβιέρα Νάξου».

Δείτε το βίντεο:
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :