Παρασκευή, Μαΐου 14, 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ/ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  ΑΙΓΑΙΟΥ

Η κυβέρνηση  παρουσίασε το νέο αντεργατικό έκτρωμα που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή, το οποίο φέρει κατ’ ευφημισμό τον τίτλο: «Για την προστασία της Εργασίας».

Οι αντιδραστικές αλλαγές που επιφέρει το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, όχι μόνο δε προστατεύουν τους εργαζόμενους, αλλά τροφοδοτούν  την εργοδοτική ασυδοσία,  διαμορφώνοντας  σύγχρονη  εργασιακή  βαρβαρότητα.

 

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες,  βασικοί άξονες του νομοσχεδίου είναι:

 

·       Η άρση εμποδίων στην επιβολή της 10ωρης και 12ωρης εργασίας και μάλιστα χωρίς επιπλέον αμοιβή ως υπερωρία.

·       Η αύξηση του αριθμού των υπερωριών ανά έτος (από 96 στη ......

βιομηχανία και 120 στους άλλους κλάδους σε 150 για όλους), τις οποίες μπορεί να επιβάλλει στον εργαζόμενο ο εργοδότης, ως μια ακόμα επιλογή ένταση της εκμετάλλευσης.

·       Το παραπέρα ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας με τη διεύρυνση των κλάδων που θα μπορούν να δουλεύουν τις Κυριακές.

·       Η παραπέρα νομική θωράκιση και εδραίωση της τηλεργασίας.

·       Η καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας εργασίας που, μεταξύ άλλων, θα επιτρέπει στον εργοδότη να μεγιστοποιεί την εκμετάλλευση σε κάθε δευτερόλεπτο του χρόνου εργασίας.

·       Ηλεκτρονικό «φακέλωμα» όσων συμμετέχουν στα συνδικάτα 

Τα βάρβαρα αυτά μέτρα συνοδεύονται από το παραπέρα χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία και γενικότερα της συνδικαλιστικής δράσης, με το φακέλωμα των συνδικάτων, τη δημιουργία μηχανισμών αποτροπής της περιφρούρησης της απεργίας, την αύξηση του προσωπικού ασφαλείας σε ποσοστό που πρακτικά ακυρώνει την ίδια την απεργία!!!

Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο!

Όλο το προηγούμενο διάστημα ο υπουργός «εργασίας»  και άλλα κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται, θρασύτατα,  ότι φέρνουν την κοσμογονία, ότι το σταθερό ωράριο, το 8ωρο, εμποδίζει (!)  την ελευθερία του εργαζόμενου και ειδικά την ….«ελεύθερη» επιλογή του να καθορίζει αυτός το δικό του «ατομικό ωράριο» εργασίας.

Άραγε ο εργαζόμενος θα …επιλέγει  πότε θα δουλεύει 10ωρο και 11ωρο ή ο εργοδότης θα επιβάλει περισσότερη απλήρωτη εργασία, αντί να κάνει προσλήψεις ή να πληρώσει κανονικά τις υπερωρίες; Ισότιμα στέκεται ο εργαζόμενος απέναντι στον εργοδότη την εποχή της ανεργίας και της εργασιακής ανασφάλειας;

Η εργοδοτική αυθαιρεσία «ανθεί» πάνω στους δεκάδες αντεργατικούς νόμους της σημερινής και όλων των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων. Αξιοποιείται όλα αυτά τα χρόνια  από τις κυβερνήσεις για να νομοθετήσουν σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση, στο όνομα της δήθεν «προστασίας» των εργαζομένων.

Όσο για τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» που διαφημίζουν τα στελέχη της κυβέρνησης, αυτές είναι «βέλτιστες» μόνο για τους εργοδότες και τα κέρδη τους. Ενδεικτικό της συμπαιγνίας των μνημονιακών πολιτικών δυνάμεων είναι το γεγονός ότι, τις ίδιες  ακριβώς τις πρακτικές,   επικαλείται και  η αξιωματική  αντιπολίτευση που ισχυρίζεται ότι  δήθεν ενσωματώνονται  με «λάθος» τρόπο στο νομοσχέδιο , όταν είναι αποκαλυπτικά π.χ. τα αποτελέσματα  της  «βέλτιστης» Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού… Άλλωστε με βάση τις …βέλτιστες πρακτικές της Ευρ. Ένωσης ( βλ. Οδηγίες 93/104/ΕΚ, 2000/34/ΕΚ και 2003/88/ΕΚ) φτάσαμε να αναγνωρίζεται ως νόμιμη, η εργασία των 13 ωρών την ημέρα…..

Καμία εμπιστοσύνη  στα μυθεύματα της σημερινής κυβέρνησης ότι το νομοσχέδιο είναι για το καλό των εργαζομένων, αλλά και σε αυτά της προηγούμενης , ότι  γνωρίζουν,  τάχα, τη συνταγή ώστε να διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα και ταυτόχρονα να θωρακίζεται η κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ  ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ !

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ  ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

 

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 13 ΜΑΙΟΥ ΣΤΙΣ 07:00 μμ  :

 

Α. Στην Αττική στα Προπύλαια.

Β. Στην Ρόδο  στην Πλ. Κύπρου.

Γ. Στην Σύρο στην Πλ. Μαιούλη

 

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ  ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ  ΑΠΑΝΤΗΣΗ !

 

Τηρούμε όλα τα μέτρα ασφαλείας για την πανδημία – δυναμώνουμε τον αγώνα μας.

 

για το δ.σ.

ο προεδροσ

 

 

 

χαρησ ζεπατοσ

η γεν. γραμματεασ

 

 

 

ειρηνη πετρακη

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :