Δευτέρα, Δεκεμβρίου 07, 2020

Νέο βιβλίο από τον Γιώργο Ανωμερίτη με τίτλο “ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΙΒΑΔΑΣ ΛΙΩΚΗΣ”

 Συγγραφέας: Γιώργος Ανωμερίτης 

Εκδότης: Υδροπλάνο 

Γλώσσα: Ελληνική 

Σελίδες: 162 

ISBN: 978-618-5453-71-8 

Τιμή: 24€ 

Ένα ακόμα βιβλίο του Γιώργου Ανωμερίτη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Υδροπλάνο” της  GRAFIMA S.A. Πρόκειται για το βιβλίο “ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΙΒΑΔΑΣ ΛΙΩΚΗΣ”, το οποίο παρου σιάζει για πρώτη φορά τη ζωγραφική πορεία ενός σπουδαίου ζωγράφου και αγιογράφου, ο  οποίος γεννήθηκε στην Κεφαλονιά (1860) και με το έργο του άφησε αποτύπωμα σε πολλούς  τόπους. Το βιβλίο προλογίζει ο ιστορικός συγγραφέας και.....

αντιδήμαρχος Πάλλης Κεφαλονιάς  Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός. 

Ο Γιώργος Ανωμερίτης, αν και οικονομολόγος, γνωστός για την πολιτική και κοινωνική του  δραστηριότητα, έχει εκδόσει τα τελευταία χρόνια πολλά ιστορικά, ποιητικά και πολιτιστικού περι εχομένου βιβλία. Με αφορμή το βιβλίο του για την εκκλησία του Αγίου Νικολάου Πειραιά (2012),  την οποία έχει συνολικά ιστορήσει ο Κωνσταντίνος Λιβαδάς Λιώκης, εκτιμώντας το ζωγραφικό  του έργο, αποφάσισε να ερευνήσει τη ζωή και το έργο του. Ακολουθώντας τις διαδρομές της ζωής  του (1860-1937) κατέγραψε τα έργα της ζωγραφικής του πορείας από την Κεφαλονιά μέχρι τη  Ρουμανία και την Αίγυπτο. 

Ο Κωνσταντίνος Λιβαδάς Λιώκης σπούδασε ζωγράφος στο Πολυτεχνείο της Αθήνας και ακο λούθησε στις αγιογραφίες του τους κανόνες της Ναζαρινής Σχολής, όπως άλλωστε όλοι οι γνωστοί  ζωγράφοι της εποχής του. 

Ο Γιώργος Ανωμερίτης αποφάσισε να συγγράψει το βιβλίο αυτό, διαπιστώνοντας ότι δεν υπήρ χε στη βιβλιογραφία αποτύπωμα του τεράστιου ζωγραφκού έργου του Κ. Λ. Λιώκη. Εξάλλου το  ίδιο είχε πράξει και με έναν άλλο σπουδαίο αγιογράφο, τον Χριστόδουλο Καλέργη από τη Μύκονο  (1665-1745), όταν στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης Οίας Σαντορίνης, ανακάλυψε εικόνες του  Καλέργη, ζωγραφισμένες το 1722 τελείως άγνωστες στη βιβλιογραφία. 

Το βιβλίο/λεύκωμα αυτό μαζί με τα ιστορικά στοιχεία παραθέτει και τις σημαντικότερες ελαιο γραφίες του ζωγράφου στους διάφορους ναούς. Υποδιαιρείται για διευκόλυνση του αναγνώστη σε  γεωγραφικά μέρη, παρουσιάζοντας δείγματα εικόνων από κάθε ναό, καλύπτοντας τη ζωγραφική  πορεία του Λιώκη από την Κεφαλονιά στον Πειραιά, την Αίγινα, την Πάτρα, την Τρίπολη μέχρι το  Βουκουρέστι, τη Βράιλα, την Κωνστάντζα, το Μπρασόβ και το Κάιρο της Αιγύπτου. Μια πορεία  αξιοθαύμαστη και για τον μεγάλο αριθμό των ελαιογραφικών του έργων αλλά και για την ποιότητα  των εικόνων του.


Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :