Τετάρτη, Δεκεμβρίου 23, 2020

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Μιας και φτάσαμε στην ομορφότερη περίοδο του χρόνου , αυτή των Χριστουγέννων , εύλογα μας απασχολεί το θέμα της διατροφής στην περίοδο αυτή . Η διατροφή τα Χριστούγεννα έχει το εξής  χαρακτηριστικό, οικογενειακά τραπέζια,  όμορφες μυρωδιές , παραδοσιακά φαγητά και γλυκά , γλυκά , γλυκά.

Κι ενώ οι περισσότερες θρησκευτικές γιορτές μέσα στο έτος  έχουν μικρή διάρκεια , όπως για παράδειγμα αυτή του Πάσχα ή η γιορτή της Παναγίας , τα Χριστούγεννα καλά κρατούν  και αυτό αποτελεί  αφορμή για επιπλέον τραπεζώματα και λιχουδιές . 

Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή του χρόνου που δίνουμε στον εαυτό μας  το χρόνο  για  να.......

χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε τη γιορτινή ατμόσφαιρα. Η αφθονία των αγαθών που επικρατεί στα Χριστουγεννιάτικα τραπέζια , συνήθως μας αναγκάζει να μην μπορούμε να αντισταθούμε στους γευστικούς πειρασμούς.

Άρα για μία ακόμη φορά καταλήγουμε πως πρέπει γενικότερα να μάθουμε να έχουμε εγκράτεια στη διατροφή μας , πρόγραμμα στα γεύματά μας και να μην συνδυάζουμε πάντα την απόλαυση και την χαλάρωση μόνο με το φαγητό . Με τον τρόπο αυτό θα γλιτώσουμε τα 2-3 κιλά που θα παίρναμε αν δεν τηρήσουμε όλα τα παραπάνω.

Και αν σ’ αυτό το σημείο ρωτάτε , τότε τί πρέπει να κάνω και τί πρέπει να προσέξω στη διατροφή μου τα Χριστούγεννα , σίγουρα η απάντηση δεν θα είναι να μην φάτε την  παραδοσιακή γεμιστή γαλοπούλα ή να μην γευτείτε τους λαχταριστούς κουραμπιέδες και τα μοσχοβολιστά μελομακάρονα.  Μπορείτε όλα αυτά να τα απολαύσετε αλλά πάντα με μέτρο .

Συμβουλές για τη διατροφή τα Χριστούγεννα:

·        Αρχικά ξεκινήστε την ημέρα σας έτσι όπως πρέπει  , με ένα ισορροπημένο πρωινό . Η ιδέα να μείνετε νηστικοί για  να γλιτώσετε θερμίδες , το μόνο που θα φέρει είναι το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που προσδοκείτε  . Αν παραλείψετε το πρωινό σας ,τότε όταν κάτσετε στο γιορτινό τραπέζι  θα πεινάτε περισσότερο με αποτέλεσμα να φάτε μεγαλύτερες μερίδες .

·        Αν θέλετε να καταναλώσετε κάποιο γλυκό  τις μέρες αυτές , καλύτερα να μην  το φάτε αργά το απόγευμα ή το βράδυ , αλλά πρωινές ώρες έτσι ώστε οι πιθανότητες να το “κάψετε ” να είναι περισσότερες .

·        Φροντίστε να καταναλώνετε αρκετό νερό έτσι ώστε να κρατήσετε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο . Μ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα  καταφύγετε  στη λύση των αναψυκτικών και του αλκοόλ τα οποία  περιέχουν πολλές θερμίδες . Καταναλώστε 1 με 2 ποτήρια κρασί που βοηθούν τον οργανισμό  και την καρδιά σας , αλλά μην το παρακάνετε .

·        Μην πηγαίνετε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι νηστικοί. Τις ημέρες αυτές θα πρέπει επίσης να ακολουθείτε  τον κανόνα μικρά και συχνά γεύματα όπως και όλες τις υπόλοιπες . Αυτό θα σας αποτρέψει από την παγίδα των μεγάλων μερίδων .

·        Εκτός από την πρωτεΐνη που θα περιέχει το πιάτο σας , καλό είναι να υπάρχουν σε αυτό  και λαχανικά . Προσθέστε κάποιες από τις  σαλάτες που υπάρχουν στο τραπέζι . Άλλωστε όσο πιο πολύχρωμο είναι το πιάτο, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά περιέχει .

·        Προτιμήστε το κρέας που θα καταναλώστε να μη  είναι πλούσιο σε λιπαρά, όπως τα λουκάνικα , οι πανσέτες και η τηγανιά. Η γαλοπούλα και το κοτόπουλο που υπάρχουν στο τραπέζι τις ημέρες αυτές είναι από τις πιο ορθές επιλογές .

·        Αποφύγετε το τσιμπολόγημα . Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει την πρόταση αυτή . Το τσιμπολόγημα είναι τις περισσότερες φορές υπεύθυνο για το πλεόνασμα των κιλών που έχει κάποιος , μιας και σε αυτή την περίπτωση καταναλώνει αρκετή ποσότητα φαγητού χωρίς όμως  να γίνεται αισθητή .  Μην τρώτε πριν το κυρίως γεύμα  τα τυριά και τα διάφορα ορεκτικά που υπάρχουν.  Οπλιστείτε με υπομονή και φάτε τα συνδυαστικά με το κυρίως γεύμα σας , για να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωσή  τους .

·        Το τελευταίο γεύμα , το βραδινό , ας μην είναι τόσο θερμιδογόνο .  Καταναλώστε κάτι ελαφρύ για να αποφύγετε να προσθέσετε  και άλλες θερμίδες τις ημέρες αυτές .  Μια πράσινη σαλάτα με λίγο τυρί,   γιαούρτι με κάποιο φρούτο , ή 2-3 κριτσίνια με  κασέρι και λίγα ντοματίνια αποτελούν εύκολες και υγιεινές λύσεις .

 

Συμπερασματικά:

 

Στη  διατροφή σας τα Χριστούγεννα πρέπει να έχετε πάντα τον έλεγχο,  Δεν είναι απαραίτητο να στερηθείτε το οικογενειακό τραπέζι και  τις αγαπημένες σας γεύσεις, αρκεί να φάτε με μέτρο. Γεμίστε από την αρχή το πιάτο σας με ότι πρόκειται να φάτε, έτσι ώστε να μη μπαίνετε συνέχεια στη διαδικασία να το γεμίζετε και να ξεφύγετε σε ποσότητα. Ιδανικά γεμίστε το μισό πιάτο με σαλάτα, το ¼ με κρέας  και το ¼ με ρύζι από την γέμιση ή πατάτες ή μακαρόνια . Συνοδεύστε το με ένα ποτήρι κρασί και επιτρέψτε στον εαυτό σας να καταναλώσει μια μικρή μερίδα γλυκού .

Καλές γιορτές.

 

Για πρακτικές διατροφικές συμβουλές, υγιεινές συνταγές , διαγωνισμούς και πολλά άλλα θα μας βρείτε :

Site : https://mariaparisi.gr/

Facebook : https://www.facebook.com/MariaParisi.nutritionist

Instagram : https://www.instagram.com/mariaparisi.nutritionist/

 

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :