Πέμπτη, Δεκεμβρίου 10, 2020

Πέντε έργα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς των Κυκλάδων εντάσσονται στο ΠΑΑ 2014 – 2020, με απόφαση του Περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκου

Στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης του τοπικού προγράμματος για παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Κυκλάδων ΑΕ (CLLD/LEADER)

 Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, πέντε έργα Πολιτισμού σε νησιά των Κυκλάδων εντάσσονται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «ΠΑΑ 2014 – 2020», με συνολικό προϋπολογισμό  471.702,65 ευρώ, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πρόκειται για τα έργα:

1.      Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου Άνω Σύρου (προϋπολογισμού 42.217,80 ευρώ)

 Το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ», το οποίο διεξάγεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με ελεύθερη είσοδο, πραγματοποιείται από το έτος 2017 στον Μεσαιωνικό οικισμό της.......

Άνω Σύρου και συγκεκριμένα στον Καθεδρικό Ναό ΑγίουΓεωργίου Άνω Σύρου όπου ηχεί το παλαιότερο Εκκλησιαστικό Όργανο της Ελλάδας (έτος κατασκευής το1888). Κατασκευασμένο τη ρομαντικήεποχή, διαθέτει αυτούσιο τον ήχο των οργάνων της εποχής, ενώ η ξυλόγλυπτη κατασκευή στο μπροστινό μέρος του το καθιστά έργο τέχνης.Σκοπός του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη του εκκλησιαστικού οργάνου του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου και παράλληλα, ηαναζωογόνηση του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου, λόγω της οικιστικής κάμψης και εγκατάλειψης που εμφανίζει ο οικισμός τις τελευταίεςδεκαετίες.Παράλληλα, στόχος του Φεστιβάλ ΑΝΩ είναι και η ποιοτική αναβάθμιση της πολιτιστικής τοπικής ταυτότητας καθώς και η διεύρυνσητου τουριστικού προϊόντος, σε εκτός αιχμής τουριστικές περιόδους.Ήδη για το Φεστιβάλ «ΑΝΩ» υπάρχουν δεκάδες αναφορές, συνεντεύξεις και αφιερώματα σε έντυπα, ηλεκτρονικά, τηλεοπτικά καιραδιοφωνικά μέσα ενημέρωσης, κερδίζοντας έναν αξιοζήλευτο βαθμό αναγνωρισιμότητας σε τοπικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο νομού καιΠεριφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η αναγνωρισιμότητα αυτή έχει συνεισφέρει, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας/αξιολόγησης πουδιεξάγεται τα τελευταία δύο χρόνια, στην αύξηση της επισκεψιμότητας στον Μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου την περίοδο διεξαγωγής του,συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην οικονομική τόνωση των επιχειρήσεων του οικισμού. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Έρευνα Ικανοποίησης Κοινού2019, που λειτουργεί και διαδικτυακά στην επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ www.anofestival.gr, η επισκεψιμότητα στον μεσαιωνικό οικισμότις ημέρες των συναυλιών του Φεστιβάλ υπερδιπλασιάστηκε (132%), ενώ η αύξηση προσέλευσης επισκεπτών, σε σχέση με το Φεστιβάλ 2018,άγγιξε το 26%

Το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου Άνω Σύρου φιλοδοξεί να καταστεί αναγνωρίσιμος θεσμός της περιοχής και του νησιούγενικότερα και να εδραιώσει τη βιωσιμότητά του.Η χρηματοδότηση  από το ΠΑΑ 2014 – 2020 αφορά τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ κατά τους μήνες Μάρτιο ή Απρίλιο, Ιούνιο και Δεκέμβριο(εξαιρουμένου του κυρίου μέρους του Φεστιβάλ που πραγματοποιείται στα τέλη Αυγούστου) και εκτείνεται σε τριετή βάση προκειμένου ναδοθεί προοπτική βιωσιμότητας.

Δικαιούχος του έργου είναι ο Σύνδεσμος Ελλήνων καθολικών Σύρου.

 

2.      Πολιτιστικές εκδηλώσεις διάσωσης και διάχυσης της λαϊκής μας μουσικής παράδοσης, του ρεμπέτικου και της βυζαντινής μουσικής (Προύπολογισμού 49.999,36 ευρώ)

 

Το έργο εστιάζει ευρύτερα στηνδιάσωση και διάχυση της λαϊκής μας μουσικής παράδοσης, του ρεμπέτικου και της βυζαντινής μουσικής. Η πολιτιστική κληρονομιά της Σύρου,πατρίδας του Πατριάρχη του ρεμπέτικου, του Μάρκου Βαμβακάρη, αποτελεί μία ενωτική γέφυρα πολιτισμού τόσο μεταξύ των νησιών της περιοχής δράσης όσο και ευρύτερα στην Ελλάδα.Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται μία ομπρέλα σπονδυλωτών δράσεων που συμβάλουν στην απτή βελτίωση της ποιότητας ζωής του τοπικού πληθυσμού τόσο της Σύρου όσο και των άλλων νησιών της περιοχής δράσης

της πρόσκλησης δημιουργώντας γέφυρες συνεργασίας στο πλαίσιο πολιτιστικών δρώμενων και εκδηλώσεων, προάγοντας την κοινωνική καιπολιτιστική συνοχή μεταξύ τους. Διατηρώντας, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας την μουσική κληρονομιά της Σύρου και τον πλούτο της παραδοσιακής λαϊκής μουσικής, τα υπό-έργα της πράξης θα στοχεύσουν στους άξονες του πολιτισμού και της κοινωνικής συνοχής και να διευκολύνει την διάχυση του εκπαιδευτικού και πολιτιστικού υλικού και την δημιουργία τακτικώνεκδηλώσεων που θα ζωντανεύουν τις περιοχές στόχου της δράσης, ειδικότερα τους εκτός καλοκαιριού μήνες.

Δικαιούχος του έργου είναι το Σωματείο ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ&ΟΡΓΑΝΟΙΣ {Η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή}

 

3.      Διατήρηση, αναβάθμιση και αποκατάσταση πολιτισμικών χαρακτηριστικών και προβολή παραδοσιακών μαγκανοπήγαδων στη Δημοτική Κοινότητα Βάρης (προϋπολογισμού 168.897,72 ευρώ)

 

Το έργο αφορά την διατήρηση, αναβάθμιση και αποκατάσταση πολιτισμικών χαρακτηριστικών παραδοσιακών μαγκαναπήγαδων.  Ειδικότερα Θαγίνουν εργασίες αποκατάστασης και διατήρησης των δομικών και λειτουργικών στοιχείων των μαγκανοπήγαδων με έμφαση στην απόδοσηστους επισκέπτες της πραγματικής εικόνας όπως αυτή κατά την διάρκεια λειτουργίας του στο παρελθόν είναι γνωστή, φυσικά εξασφαλίζονταςεπαρκή ασφάλεια. Παράλληλα Θα αποκατασταθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός και Θα αντικατασταθούν με νέα τα κατεστραμμένα στοιχεία τουώστε να καταστεί απόλυτα λειτουργικό το σύνολο. Για την αποκατάσταση θα χρησιμοποιηθούν τεχνικές μηχανουργικές όμοιες με αυτές της εποχήςκατασκευής τους ώστε το τελικό αποτέλεσμα να μην προσφέρει τηντελειότητα των σύγχρονων τεχνικών μηχανουργικής κατεργασίας.  Θαχρησιμοποιηθούν έμπειροι εξειδικευμένοι τεχνίτες και εγχώρια υλικά ώστε να εξασφαλιστεί με τον καλύτερο τρόπο η απόδοση της εικόνας τουπαρελθόντος σήμερα. Ως γνωστό ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι Συριανής κατασκευής (μηχανουργείο Μπαρμπέτα μηχανουργείο Φρέρη) καιείναι δυνατή η προβολή της τεχνογνωσίας του παρελθόντος Θα γίνουν επίσης εργασίες διαμόρφωσης περιβάλλοντα χώρου με στόχο την καλήεπισκεψιμότητα και την ανάδειξη των χαρακτηριστικών ώστε να συνδεθεί το πολιτιστικό μέρος του γεωργικού αυτού συγκροτήματος με τοστοιχείο της χρήστης διαχείρισης υδάτινουδυναμικού του άνυδρου νησιού. Όλα αυτά  θα παρουσιαστούν με τρόπο κατάλληλο για σύνδεση με το τουριστικό προϊόν της Σύρουεξασφαλίζοντας έτσι την διατήρηση και αναβάθμιση της

αγροτικής κληρονομιάς και την ευαισθητοποίηση όλων στην οικονομία του υδάτινου πλούτου Με το εν λόγω έργο θα δημιουργηθεί μίαπολιτιστική διαδρομή η οποία Θα προβάλλεται μέσω του πληροφοριακού και διαφημιστικού υλικού και πινακίδων του έργου που θα  τοποθετηθούν στις πύλες εισόδου του νησιού.  Η διαδρομή αυτή Θα συμπεριλάβει ένα ακόμα ιδιωτικό ήδη αναπαλαιωμένο μαγκανοπήγαδο επί τουεπαρχιακού δρόμου Βάρης ΜέγαΓιαλού. Η  διαδρομή Θα είναι σηματοδοτημένη κατάλληλα επί της απαλλοτριωμένης ζώνης επί της οποίας υπάρχουν αρκετά μαγκανοπήγαδα.

Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

 

4.      Κατασκευή και λειτουργία Λαογραφικού Μουσείου Νάξου (προϋπολογισμού 160.987,77 ευρώ)

 

Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία Λαογραφικού Μουσείου που βρίσκεται

στην θέση ‘Δανακός’, της Δημοτικής Ενότητας Δρυμαλίας, του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, της Π.Ε. Ν. Αιγαίου. Το ΛαογραφικόΜουσείο θα στεγάζεται στον ισόγειο χώρο του κτηρίουόπου θα υπάρχουν διάφορα εκθέματα από τηνκαθημερινότητα των κατοίκων του παρελθόντος καθώς και μια κρεβατοκάμαρα εκείνης της εποχής, στον Α ́όροφο όπου θαυπάρχουν διάφορα εκθέματα που θα παρουσιάζουν τα εργαλεία που χρησιμοποιούνταν την εποχή εκείνη. Στον Β όροφο θα υπάρχει ο χώροςστον οποίο θα γίνεται χρήση οπτικοακουστικών πολυμέσων , μέσω των οποίων ντόπιοι θα παρουσιάζουν την τοπική διάλεκτο γνωστή και ως“Ιδίωμα τ ́ Απεράθου” καθώς θα διηγούνται και παραμύθια, δοξασίες και θρύλους δίνοντας στους επισκέπτες του λαογραφικού μουσείου τηνδυνατότητα να γνωρίσουν εξ ́ολοκλήρου την ιστορία του τόπου.

Δικαιούχος του έργου είναι η Πολιτισμική Εταιρεία Δανακού Νάξου.

 

5.      Νάξος N2K Cultour: Συνεργατικός σχεδιασμός προϊόντων φυσικού και πολιτιστικού τουρισμού (προϋπολογισμού 49.600,00 ευρώ)

 

Το έργο έχει στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς μέσω

του συνεργατικού σχεδιασμού προϊόντων φυσικού και πολιτιστικού τουρισμού και συγκεκριμένα το σχεδιασμό μιας πολιτιστικής καιφυσιολατρικής πεζοπορικής διαδρομής.

Η προτεινόμενη διαδρομή θα σχεδιαστεί στα όρια της περιοχής Μπαούζι όπου βρίσκεται ο πύργος Μπαζαίου. Πρόκειται για μια αγροτικήπεριοχή, ένα αυθεντικό φυσικό τοπίο, το οποίο οροθετείται από σημαντικά ιστορικά, διατηρητέα μνημεία διαφόρων ιστορικών περιόδων. Πιοσυγκεκριμένα από τον Αγ. Αρτέμιο, το μοναστήρι του Αγίου Ελευθερίου στον παραδοσιακό οικισμό Σαγκρί, τον Αγ. Νικόλαο, τον Αγ. ΙωάννηΘεολόγο, τον Αρχαιολογικό χώρο Γύρουλα (Ναός Δήμητρας 5ου αιώνα π.Χ.-Βραβείο Europa Nostra 2002), τον Αγ. Γεώργιο Λαθρήνο, τον Αγ.Ιωάννη Αδησαρού, το ερειπωμένο Βυζαντινό μοναστήρι της Καλορίτσας 9ου αιώνα, τον πύργο Μπαζαίου. Όλα τα μνημεία έχουν μελετηθεί καισυντηρηθεί αποτελώντας πλέον στη συνείδηση της τοπικής κοινωνίας πολύτιμο απόθεμα της συλλογικής κληρονομιάς. Μέσα από την ανάδειξηκαι προβολή των μονοπατιών και των διαδρομών που συνδέουν τα μνημεία με τη φύση, διαμορφώνεται ένα μοναδικό «Ιστορικό πάρκο», τοοποίο προσφέρει τη δυνατότητα στον επισκέπτη του, να γνωρίσει κατά την περιήγηση του, όλες της ιστορικές και πολιτιστικές περιόδους τουνησιού, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα ένα αυθεντικό νησιωτικό φυσικό τοπίο. Η περιήγηση στο «Ιστορικό πάρκο» υποστηρίζεται από τηνοικιστική υποδομή, φιλοξενία, εστίαση, που προσφέρει ο οικισμός Σαγκρί, ενώ η σημασία του αναβαθμίζεται από τα δύο δημοφιλέστερααξιοθέατα της Νάξου τα οποία περιλαμβάνει, τον έξοχα αναστηλωμένο Ναό της Δήμητρας και τον Πύργο Μπαζαίου εστία σύγχρονηςπολιτιστικής δράσης και χώρος των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Νάξου.

Οι δράσεις που θα διεξαχθούν είναι:

- Διοργάνωση ημερίδας με συμμετοχή όλων των τοπικών εμπλεκόμενων φόρων, κοινοτήτων, επιχειρήσεων, touroperators με στόχο τηδιαβούλευση σε θέματα συνεργατικού σχεδιασμού φυσικού και πολιτιστικού τουρισμού.

- 2 συναντήσεις με τις ομάδες εργασίες οι οποίες θα σχεδιάσουν τη διαδρομή, τα σημεία ενδιαφέροντός της και τη σήμανσή της

- 1 έκθεση στον Πύργο Μπαζαίου

- Ιστότοπος, ο οποίος θα προβάλλει τις παραπάνω δράσεις και τα αποτελέσματα της

Το πρόγραμμα προβλέπεται να έχει διάρκεια υλοποίησης δώδεκα μήνες.

Δικαιούχος του έργου είναι η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία Θεατρικής Έκφρασης ΑΙΩΝ.

 

Το έργα εντάσσονται σε Υποδράσεις του Υπομέτρου 19.2 «Στήριξη υλοποίησης δράσεων των στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων CLLD/LEADER» του Μέτρου 19 «Στήριξη για Τοπική Ανάπτυξη μέσω του LEADER (ΤΑΠΤοΚ – Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων» του ΠΑΑ 2014 – 2020,  στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης του τοπικού προγράμματος για παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Κυκλάδων ΑΕ.

 

Το Γραφείο Τύπου

 

 

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :