Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 04, 2020

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ Εργαστήρι Ιστορίας Ενδύματος, Σκηνογραφίας και Μάσκας

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων διοργανώνει, για πρώτη φορά στο πλαίσιο των εργαστηρίων του Θεατρικού Μουσείου Ιάκωβος Καμπανέλλης, Εργαστήρι Ιστορίας Ενδύματος, Σκηνογραφίας και Μάσκας, με την σκηνογράφο – ενδυματολόγο Κατερίνα Καμπανέλλη.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και του αυστηρού υγειονομικού πρωτόκολλου για τα Μουσεία και τους κλειστούς χώρους, το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, δίνοντας τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι από όλη την Ελλάδα.


Λίγα λόγια για το εργαστήρι

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην πορεία και την εξέλιξη του ......

ενδύματος από την αρχαιότητα έως και τον 20ο αιώνα. Θα κατανοήσουμε το πώς ιστορικά γεγονότα αλλά και σημαντικοί ηγεμόνες επηρέασαν την εξέλιξη αυτή.

Ξεκινάμε από τη μινωική Κρήτη και συνεχίζουμε με την αρχαϊκή, την κλασική και την ελληνιστική περίοδο. Ακολουθεί η ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδος για να περάσουμε στον σκοτεινό Μεσαίωνα και στη λαμπρή ιταλική Αναγέννηση. Θα εξετάσουμε την ύστερη Αναγέννηση και στην υπόλοιπη Ευρώπη (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Φλάνδρα, Ισπανία) και θα περάσουμε στο υπερ-φορτωμένο Μπαρόκ και στο υπερ-στολισμένο Ροκοκό της φθοράς και της παρακμής. Ακολουθούν ο Νεοκλασικισμός και ο Ρομαντισμός, περίοδοι πολύ ενδιαφέρουσες, τόσο ιστορικά όσο και ενδυματολογικά. Θα καταλήξουμε στον υπέροχο και συναρπαστικό 20ο αιώνα, με τις επαναστατικές και τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις τόσες διαφοροποιήσεις που χαρακτηρίζουν το ένδυμα.

Η ιστορία της Σκηνογραφίας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία του Θεάτρου. Θα διαπιστώσουμε κι εδώ το πώς γεγονότα και σημαντικοί θεατράνθρωποι (σκηνογράφοι και σκηνοθέτες) στιγμάτισαν την τέχνη της Σκηνογραφίας. Φυσικά, αξιοπρόσεκτη είναι και η εξέλιξη της όλης αισθητικής του θεάτρου, αλλά και η άμεση σχέση της και με το ένδυμα.

Τέλος, θα κάνουμε και μια σύντομη διαδρομή στην ιστορία και τα είδη της Μάσκας ενός, θεατρικού και όχι μόνο, εντυπωσιακού στοιχείου μεταμόρφωσης.

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος της Σχολής Βακαλό. Κάτοχος ΒΑ (ΗΟΝS) στη Σκηνογραφία – Ενδυματολογία από την WimbledonSchoolofArt του Λονδίνου, όπου σπούδασε ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Έχει συνεργαστεί ως βοηθός με τους Σκηνογράφους Ντόρα Λελούδα, Σάββα Χαρατσίδη, ΛαλούλαΧρυσικοπούλου και Άννα Μαχαιριανάκη. Πρώτη της δουλειά παρουσιάστηκε το 1994 στο έργο  «Δράκος» του Ε. Σβαρτς σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Δούκα στο Δημοτικό Θέατρο Αλίμου, για την οποία κέρδισε τρία βραβεία στα Φεστιβάλ των Δήμων Ζωγράφου, Αργυρούπολης και Ιθάκης. Έχει συνεργαστεί  με τους Σκηνοθέτες: Θανάση Παπαγεωργίου (1994), Νίκο Δαφνή (1997), Μελίνα Σάρδη (1997, 1998), Ηλία Φραγκάκη (1997, 1999, 2000), Θεόδωρο Εσπίριτου (1997, 1998), Ευδόκιμο Τσολακίδη (2001), Δημήτρη Δεγαΐτη (2005 - 2007), Κατερίνα Πολυχρονοπούλου (2011, 2014, 2018). Επίσης, με τον Σκηνοθέτη Γιώργο Μιχαηλίδη στα έργα: «Βίβα Ασπασία» του Ιάκωβου Καμπανέλλη (Ανοιχτό Θέατρο, 2000 ), «Η μέθοδος της δεσποινίδος Μαργαρίτας» του Ρ. Ατάυντε (Θέατρο Κάππα, 2001) και «Μια Κωμωδία» του Ιάκωβου Καμπανέλλη (Ηρώδειο,2002).

Στον κινηματογράφο, έχει συνεργαστεί με τη σκηνοθέτη Στέλλα Αρκέντη, στην ταινία «Φόνισσα, η λογική γεννάει τέρατα», βασισμένη στη «Φόνισσα» του Αλ. Παπαδιαμάντη και στην όπερα «Το δάκρυ του αετού», (σύνθεση Σωτηρίας Αδάμ, λιμπρέτο Στέλλας Αρκέντη).

Έχει διδάξει Σκηνογραφία στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου και στο Θέατρο των Αλλαγών καθώς και Ενδυματολογία και Ιστορία Κοστουμιού στη Σχολή Βελουδάκη. Από το 2007 έως το 2011 δίδαξε σκηνογραφία στην Ακαδημία Τέχνης του Ι.Ε.Κ. ΑΚΜΗ. Από το 2005 διδάσκει σκηνογραφία στη Δραματική Σχολή του Δήμου της Αγ. Βαρβάρας. Έχει πάρει μέρος σε σεμινάρια και διαλέξεις.

Από το 2011 είναι υπεύθυνη του αρχείου Ιάκ. Καμπανέλλη, το οποίο συνεχώς καταγράφει κι εμπλουτίζει.

 

Με το εργαστήρι αυτό ολοκληρώνεται ο κύκλος των θερινών εργαστηρίων ενώ είναι σε εξέλιξη και τα εργαστήρια Θεατρικής Γραφής, Συγγραφής Σεναρίου, Σκηνοθεσίας Κινηματογράφου καθώς και τα εργαστήρια για παιδιά 8-12 ετών «Να γράψουμε ένα Παραμύθι;» και «Κάνω το ποίημα εικόνα».

Αυτός ο επιτυχημένος κύκλος διαδικτυακών εργαστηρίων θα συνεχιστεί εμπλουτισμένος και με άλλες δράσεις του Θεατρικού Μουσείου Ιάκωβος Καμπανέλλης και τη χειμερινή περίοδο.

 

 

 

Πρώτη διαδικτυακή συνάντηση την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 20.30

Διάρκεια 20 ώρες. 2 φορές την εβδομάδα από 2 ώρες.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής για τα εργαστήρια στα τηλέφωνα: 2285023619 και στο τηλ. 6932460616 τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου (Δευτέρα – Σάββατο και ώρες: 11.00 – 14.00 και 19.00 – 22.00).

 

Οργάνωση Εργαστηρίων – Εκδηλώσεων Θεατρικού Μουσείου Ιάκωβος Καμπανέλλης: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου

 

Ιnfo:

Τοποθεσία: Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης, περιοχή Γρόττα, Χώρα - Νάξος (Δίπλα στο Δημοτικό Χώρο Στάθμευσης).
Τιμή εισιτηρίου εισόδου στο Μουσείο: Είσοδος ελεύθερη. Συμμετοχή στα εργαστήρια: Δωρεάν

 

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :