Τρίτη, Ιουνίου 30, 2020

Να επανέλθει τώρα ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε όλα τα νησιά


Προς: πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου
         Κοινοποίηση : Δημοτικές παρατάξεις
                                                                                                      ΜΜΕ

Κύριε πρόεδρε, παρακαλώ να εισάγετε σε εκτός ημερησίας διάταξη για  συζήτηση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 30/6/2020 το παρακάτω ψήφισμα:
Να επανέλθει τώρα ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε όλα τα νησιά
Αυτό το δίκαιο αίτημα των νησιωτών τώρα είναι επιτακτική ανάγκη να ικανοποιηθεί άμεσα ώστε να δώσει μια μικρή ανάσα στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επιχειρηματίες των νησιών. Είναι ένα στοιχειώδες μέτρο άμβλυνσης των....
συνεπειών, λόγω των μεγάλου μεταφορικού κόστους και άλλων δυσμενών παραγόντων που δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών και την κάνουν πιο ακριβή. Επιπλέον τώρα που πλήττονται σκληρά από τη νέα οικονομική κρίση και τις συνέπειες που έχει υποστεί ο τουρισμός από την πανδημία του “νέου Κορωναιού”.
Τα κόμματα (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ) που ψήφισαν μαζί το τρίτο μνημόνιο και την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά  πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους νησιώτες.
Το ΚΚΕ επανακατάθεσε  στη βουλή την τροπολογία που απέρριψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον Φεβρουάριο του 2019, με την οποία ζητά να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής σε όλα τα νησιά του Αιγαίου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με το παρόν ψήφισμα στηρίζει την τροπολογία που κατάθεσε το ΚΚΕ στη βουλή για επαναφορά σε ισχύ των διατάξεων των παραγράφων 4,5 και 6 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας), που αφορούν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ  στα νησιά του Αιγαίου πελάγους, όπως ίσχυαν  πριν από την κατάργηση των σχετικών μειώσεων, η οποία επιβλήθηκε  από μεταγενέστερους νόμους και κανονιστικές διατάξεις.
Το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί στο αρμόδιο υπουργείο και στη βουλή.



Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης
Γιάννης Κορρές

  Συννημ.: Τροπολογία που κατάθεσε το ΚΚΕ



ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις»

Θέμα: Επαναφορά των διατάξεων του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Κώδικας ΦΠΑ) για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Με το τρίτο μνημόνιο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που ψηφίστηκε και από τα άλλα κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ) επιβλήθηκε η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Ο μειωμένος ΦΠΑ αποτελούσε ένα μέτρο – αντιστάθμισμα στις συνέπειες που δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών.

Η προσωρινή διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ με αλλεπάλληλες ρυθμίσεις μόνο στα πέντε νησιά μέχρι τις 31-12-2020 και με πρόφαση το προσφυγικό είναι μία ενέργεια νομιμοποίησης των επικίνδυνων και αντιδραστικών επιλογών της ΕΕ που μετατρέπει τα νησιά σε μόνιμους χώρους εγκλωβισμού  των προσφύγων και μεταναστών.

Το ΚΚΕ διεκδικεί την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στα πλαίσια αυτά προτείνει τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου.


ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις»
Από την έναρξη ισχύος του παρόντος επαναφέρονται σε ισχύ οι διατάξεις των παραγράφων 4,5 και 6 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας), που αφορούν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ  στα νησιά του Αιγαίου πελάγους, όπως ίσχυαν  πριν από την κατάργηση των σχετικών μειώσεων, η οποία επιβλήθηκε  από μεταγενέστερους νόμους και κανονιστικές διατάξεις.
Κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης με περιεχόμενο αντίθετο με τις διατάξεις του άρθρου αυτού καταργείται.

Αθήνα, 19/06/2020

Οι προτείνοντες βουλευτές

Κουτσούμπας Δημήτρης
Παπαρήγα Αλεξάνδρα
Συντυχάκης Μανώλης
Γκιόκας Γιάννης
Δελής Γιάννης
Στολτίδης Λεωνίδας
Κανέλλη Λιάνα
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κατσώτης Χρήστος
Λαμπρούλης Γιώργος
Μανωλάκου Διαμάντω
Παπαναστάσης Νίκος
Παφίλης Θανάσης
Κομνηνάκα Μαρία
Μαρίνος Γιώργος





Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :