Πέμπτη, Ιουνίου 11, 2020

Ξενοφών Ζολώτας 16 έτη από το θάνατο του


                
(26.3.1904 – 10.6.2004
                  Διαλάμπουσα και εμβληματική μορφή της νεωτέρας Ελλάδος
   Συμπληρώνονται σήμερα 16 έτη από τότε που «εξεδήμησεν εις Κύριον»
μία εξέχουσα φυσιογνωμία της τε Ελληνικής και της παγκόσμιας οικονομικής ιστορίας: Ο Καθηγητής, Ακαδημαϊκός, πρ. Πρωθυπουργός, επίτιμος Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και μέλος της Επιτροπής των «Τεσσάρων Σοφών» Ξενοφών Ευθ. Ζολώτας.
   «Κλίνομεν ευλαβώς το γόνυ» ενώπιον της ..........
μνήμης του μεγάλου αυτού δημοσίου ανδρός και ευχόμεθα όπως αποτελεί τον αιώνιο τηλαυγή φάρο που θα φωτίζςι τη σκέψη των ασκούντων την, εν Ελλάδι, οικονομική πολιτική.
   Ο αείμνηστος Καθηγητής υπήρξε πολυσχιδής προσωπικότης και ήταν ο μακροβιότερος Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (1955 – 1967 και 1974 – 1981). Το έτος 1926, σε ηλικία, μόλις, 22 ετών, ανεκηρύχθη Διδάκτωρ των Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Λειψίας με τη διδακτορική του διατριβή : « η Ελλάς εις το στάδιον της εκβιομηχανίσεως, Αθήναι 1926». Μετά την αποφοίτησή του από τη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποσιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών  εσπούδασε την Οικονομική Επιστήμη στα Πανεπιστήμια Λειψίας κα Παρισίων.Το έτος 1928 έγινε Υφηγητής της Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μετ΄ ου πολύ εξελέγη καθηγητής της ιδίας έδρας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Το έτος 1931 εξελέγη τακτικός καθηγητής στην έδρα της Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών απ΄ όπου απεμακρύνθη από τη στρατιωτική δικτατορία των άξεστων συνταγματαρχών, το έτος 1968. Υπήρξε, επίσης, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (1952 μέχρι του θανάτου του).
   Ο Ξενοφών Ζολώτας διετέλεσε υπουργός Συντονισμού δις.
Την πρώτη φορά στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Δημητρίου Κιουσόπουλου το έτος 1952 και τη δεύτερη φορά ,το έτος 1974, στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητος υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.
   Από 23 Νοεμβρίου 1989 μέχρι 11 Απριλίου 1990 ανέλαβε την πρωθυπουργία της Χώρας, επικεφαλής της Οικουμενικής Κυβερνήσεως την οποία εστήριζαν το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, η Νέα Δημοκρατία και ο ενιαίος (τότε) Συνασπισμός της Αριστεράς.
   Τέλος, ο επιφανής Καθηγητής ετοποθετήθη, εν έτει 1960, στη Διεθνή Επιτροπή  των «Τεσσάρων Σοφών» για τη συγκρότηση του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως). Οι τέσσερις σοφοί ήσαν : Ο Γάλλος Bernard Clapler, ο εξ Αμερικής Randolf Burgess, ο Άγγλος Sir Paul Gore-Booth και ο ημέτερος Ξενοφών Ζολώτας.
   Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), τιμώσα την μνήμη του αοιδίμου Τέκνου της, άρχισε από του έτους 2014, τη διοργάνωση εκθέσεων, ανά την Ελλάδα, με τον τίτλο : «Ο Καθηγητής και η Τράπεζα της  Ελλάδος»
   Η πρώτη έκθεση εγκαινιαστηκε, το έτος 2014, με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννηση του Ξενοφώντος Ζολώτα και μέχρι τώρα έχει παρουσιασθεί στα υποκαταστήματα της ΤτΕ στις πόλεις:  Σάμος, Βόλος, Ρόδος, Ιωάννινα, Χανιά, Πάτρα και Καβάλα.
   Με αφορμή τις εκθέσεις αυτές το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηριώσεως της Τραπέζης της Ελλάδος, υπό τον Διευθυντή του, τον ρέκτη Παναγιώτη Παναγάκη, έχει εκδώσει δίγλωσσο κατάλογο των εκθεμάτων με την επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή της Ιστορίας των οικονομικών θεωριών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.
   Ο εν λόγω κατάλογος, τον οποίο προλογίζει ο διαπρεπής Οικονομολόγος με πανευρωπαϊκό κύρος Διοικητής της Κεντρικής Τραπέζης Γιάννης Στουρνάρας, ακτινογραφεί τη ζωή και το έργο του Ξ. Ζολώτα, τις καινοτομίες που εισήγαγε στην ελληνική οικονομία και στην οικονομική σκέψη, τη συνδρομή του στην εξυγίανση της πολιτικής ζωής, τη διεθνή επιστημονική αναγνώρισή του και την ανθρώπινη όψη της προσωπικότητος του.    


 


 Ο σοφός Καθηγητής συνέγραψε υπέρ τα 75 συγγράμματα στην Ελληνική και σε άλλες γλώσσες (Αγγλική, Γερμανική και Γαλλική).
   Τα κυριώτερα εξ αυτών είναι :
n  Η Ελλάς εις το στάδιον της εκβιομηχανίσεως,  Αθήναι, 1926.
n  Δημιουργικός Σοσιαλισμός,   Αθήναι,  1944.
n  Παραδόσεις Θεωρητικής Οικονομικής,  Αθήναι, 1955.
n  Νομισματική ισορροπία και οικονομική ανάπτυξις,  Αθήναι, 1964.
n  Νόμισμα και οικονομία – Το πρόβλημα της ισορροπίας.  Αθήναι,  1973.
n  Ο προσανατολισμός της οικονομίας,  Αθήναι,  1973.
n  Η Ελλάς στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα,   Αθήναι   1976.
n  Η συμβολή της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα,   Αθήναι,   1978.
n  Και το πλέον περιώνυμο όλων : Οικονονική Μεγέθυνση και Φθίνουσα Κοινωνική Ευημερία,  1982.  Το έργο αυτό εδημοσιεύθη, αρχικώς, στην Αγγλική γλώσσα από την Τράπεζα της Ελλάδος και το New York University Press, με τίτλο : Economic Growth and declining Social Welfare.
n  Αυτό όμως που συνεκλόνισε την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ήταν οι περιλάλητες δύο ομιλίες του (26.9.1957  και 2.10.1959) στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Παγκόσμια Τράπεζα όπου ομίλησε στην Αγγλική αλλά με Ελληνικές  λέξεις!!!
n  Παραθέτομεν τα δύο κείμενα με πρώτο το ανάθεμα του Διός

Στο επόμενο κείμενό μας θα δημοσιεύσουμε συνέντευξη του αειμνήστου Καθηγητού προς τον συντάκτη αυτού του κειμένου και την ερίτιμη Κατερίνα Σιδερή, εκδότρια και διευθύντρια συντάξεως της ναξιακής εφημερίδος « Η ΑΠΟΨΗ» φύλλο Φεβρ. – Μαρτ. 1994.   Επίσης, στο επόμενο θα δημοσιευθεί κείμενο εμού του ιδίου στην εφημερίδα «ΚΟΡΩΝΙΔΑ»  Νάξου (Νοέμβριος 1989) με θέμα «ΒΙΒΛΙΟΠΕΡΙΓΥΡΟΣ : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΦΘΙΝΟΥΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ».                   ./..                                   
Κωστής Στυλ. και Καλλ. Λεβογιάννης
-- Οικονομολόγος (πρ.στέλεχος των Διεύνσεων Οικονομικών Μελετών     και Στατιστικής  της Τραπέζης    της Ελλάδος)
-- Δημοσιογράφος εκ του Αθήνησι Πανεπιστημίου ( επ΄ ακροατηρίω)
-- Μέλος και άλλοτε Γενικός Γραμματεύς της Ενώσεως Κυκλαδικού Τύπου
Τηλ. Σταθ. : 2285027571 , τηλ. φορητό : 6977207654,  Δνση  Ηλεκτρον.Ταχυδρομείου : levos@otenet.gr
Ιστοσελίς:www.levos.blogspot.gr   (στη σελίδα αυτή ευρίσκονται οι 14 πολυσέλιδες  μελέτες μου
(εκ  των  52, συνολικώς, εργασιών  μου)

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :