Τρίτη, Δεκεμβρίου 24, 2019

Κάλαντα στα σοκάκια του Κάστρου για τα παιδιά που έχουν ανάγκη!


Τα γραφικά σοκάκια στο Κάστρο της Χώρας της Νάξου πλημμυρίζουν απο χριστουγεννιάτικες μελωδίες. Οι εικόνες των μικρών μαθητών από το Φιλότι φέρνουν στον νου τον υπέροχο ποιητικότατο πίνακα «Τα Κάλαντα» του Νικηφόρου Λύτρα!
Οι μικροί μαθητές από το Φιλότι, μέλη του τοπικού Αθλητικού Μορφωτικού Συλλόγου, ξυπνούν μνήμες άλλων εποχών. Όπως ακριβώς έκαναν κάποτε οι παππούδες τους, κατεβαίνουν από τα ορεινά και ψέλνουν κάθε μέρα τα Ναξιώτικα κάλαντα σε διαφορετικά σημεία του Κάστρου παίζοντας παραδοσιακά όργανα (τσαμπούνα και ντουμπάκι). Με αγάπη συλλέγουν χρήματα και τοπικά προϊόντα τα οποία, μαζί με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, θα δώσουν στο Πρότυπο Νηπιοτροφείο Καλλιθέας. Ένα σπίτι το.....
οποίο προσφέρει μια στοργική αγκαλιά στα παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στο ενδοοικογενειακό τους περιβάλλον και τα οποία αυτές τις Άγιες μέρες μας χρειάζονται όλους!
Σε κάθε σοκάκι του Κάστρου της Νάξου, παλιά έθιμα θα έρθουν και πάλι στη ζωή, αφού τα παιδιά θα περιμένουν ντόπια παραδοσιακά εδέσματα όπως τα «βαβουνάκια», μικρά σιροπιαστά γλυκά σε σχήμα βάβουνα (εντόμου) με μέλι, σουσάμι, κανέλα και καρύδι αλλά και ζυμωτό Χριστόψωμο, που παλιότερα οι νοικοκυρές προσέφεραν εκτός από τους ανθρώπους και στα ζωντανά της οικογένειας για να πάει καλά η χρονιά. Επίσης, θα προσφέρεται και «κουκουλομαεριά», δηλαδή διάφοροι καρποί (άσπρα φασόλια, σιτάρι και καλαμπόκι) μαγειρεμένοι όλοι μαζί.
Όσο για τα τοπικά προϊόντα που οι μικροί καλαντιστάδες θα προσφέρουν στο Πρότυπο Νηπιοτροφείο Καλλιθέας, αυτά θα είναι η περίφημη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. (προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) με την ξεχωριστή, γλυκιά, βουτυράτη γεύση, η πεντανόστιμη Πατάτα Νάξου Π.Γ.Ε. (προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης) και τα ξακουστά αμνοερίφια του νησιού, προσφορά της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, τηλέφωνο επικοινωνίας: 22850-25340.

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :