Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2019

Συνάντηση Λ. Χατζηανδρέου με εκπροσώπους του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου

 «Οι εμποροεπαγγελματίες της Νάξου είναι η «ραχοκοκαλιά» του νησιού. Άρα εκ των πραγμάτων η δημοτική αρχή ως ανώτερος θεσμικός φορέας του τόπου πρέπει να στηρίζει την επιχειρηματικότητα και σε ότι αυτό με αφορά, να ξέρετε ότι πάντοτε θα είμαι δίπλα σας» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Υποψήφιος Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Λεονάρδος Χατζηανδρέου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην εκδήλωση του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας.

Ο κ. Χατζηανδρέου άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τα όσα είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Βαγγέλης Στρατούρης και ιδιαίτερα για το θέμα της.....
πιθανής λειτουργίας μεγάλου Super Market γνωστής αλυσίδας στη Νάξο, τόνισε:

«Το θέμα των πολυκαταστημάτων είναι ένα θέμα πολύπλοκο και μιας σύνθετης νομοθεσίας ευρωπαϊκής και διάφορων άλλων εθνικών νόμων. Εμείς, μέχρι την τελευταία στιγμή θα πρέπει να παλεύουμε να βρίσκουμε τρόπους να κωλυσιεργούμεκαι να αποτρέπουμε τέτοιου είδους επενδύσεις στο νησί. Ως Ναξιώτες οφείλουμε να στηρίζουμε τις τοπικές επιχειρήσεις και ως δήμος να βάζουμε εμπόδιο στη λειτουργία αυτών των πολυκαταστημάτων».

Ο κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου υπογράμμισε επίσης ότι ο δήμος σε συνεργασία με τους εμποροεπαγγελματίες του νησιού θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους να επιμηκύνουν τις περιόδους των εορτών, έτσι ώστε να τονωθεί και να ζωντανέψει η αγορά με διάφορες δραστηριότητες.

Ο Υποψήφιος Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έκανε τέλος ιδιαίτερη αναφορά στην παλιά πόλη της Νάξου και τους επαγγελματίες της, υπογραμμίζοντας ότι «η αγορά της παλιάς πόλης χρειάζεται μια επιπλέον τόνωση».

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Αχ κυρ Βαγγέλη, αν διάβαζες λίγο καλύτερα αυτά που σου έγραφα τότε (το 2014) στο ίδιο blog, ίσως ο αγώνας σου τώρα να ήταν διαφορετικός. Για θυμήσου!!!
ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΑΣΑΝ κι εσείς «αγοράζατε αγρούς»!!!
ΕΜΠΟΡΙΟ
Απέναντι σε βασικές παραβιάσεις των κανόνων του ελεύθερου εμπορίου από τα μέλη του, χρόνια τώρα, ο εμπορικός σύλλογος Νάξου, σφυρίζει αδιάφορα. Πρωτοστατεί όμως και «διαρρηγνύει τα ιμάτιά του» σήμερα, σε ζητήματα αυστηρά ενδοεμπορικά, δημιουργώντας τεχνητές εντάσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, με στόχο την κακώς εννοούμενη αντίδραση μέσα από πλαστές συλλογικότητες.
Επιτρέψτε μου λοιπόν συντοπίτες να σας εκθέσω και να σας αναλύσω σύντομα την τρέχουσα εμπορική κατάσταση στη Νάξο μας, με την δική μου οπτική, που πιθανόν να έχει περιθώρια πολλών βελτιώσεων, είναι όμως αποτέλεσμα της προοπτικής μου για πρόοδο του τόπου μας.
Η κυριαρχία στην τοπική αγορά από εμπόρους με μεσαιωνική αντίληψη των οικονομικών θεμάτων, δεν μπορεί να αποτελεί την πολιτική στόχευση ενός εμπορικού συλλόγου σε μια ιδιότυπη αγορά. Η εξαργύρωση της μονοπωλιακής γεωγραφικής θέσης ενός νησιού σαν το δικό μας, ευτυχώς ή δυστυχώς τελειώνει με το χειρότερο τρόπο για αυτούς που δεν κατανοούν ή δεν κατανόησαν πως το «τσουνάμι» των ριζικών πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και τεχνολογικών μετασχηματισμών είναι παρόν.
Ας τα πάρουμε όμως από τον αρχή.
Βασικός κανόνας είναι, να υπάρχουν και ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ οι κανόνες. Οι μηχανισμοί εφαρμογής και ελέγχου των κανόνων, που αποτελούν την τροχοπέδη στους κακούς εμπόρους και διαμορφώνουν τις ισορροπίες, ανήκουν στις κρατικές διοικητικές δομές αλλά και στον εκάστοτε τοπικό εμπορικό σύλλογο. Στη Νάξο μας οι κανόνες είναι γραμμένοι για να παίζουν κρυφτό οι γραφειοκράτες με τους κλέφτες. Και τώρα τι κάνουμε;
H μόνη λοιπόν απάντηση του Νάξιου και μικροκυκλαδίτη ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ εμπόρου-παντοπώλη απέναντι στο εξαγριωμένο, απρόσωπο και απατηλό παγκοσμιοποιημένο εμπόριο που πνίγεται στη λογική του υπερβολικού κέρδους και του αθέμιτου ανταγωνισμού αλλά και του οθωμανικού απογόνου τού μπακάλη(bakkal) είναι, η μετουσίωση της οικονομικής εμπορικής πράξης, σε εμπορική προσπάθεια με κοινωνική και ηθική στόχευση. Ο Νάξιος πολίτης πρώτιστα και κατόπιν ο επισκέπτης πρέπει να ακούσει την αλήθεια του κι όχι τα υπερτιμημένα άθλια εμπορικά εμπορικά ψεύδη του, λες κι ο κάθε «μικρέμπορας» είναι ο γενικός διευθυντής του κάθε LIDL στη Χώρα ή στο χωριό. Αν είναι δηλαδή θέμα διαδοχής για το ποιος θα δυναστεύει εμπορικά τον τόπο μας , πολλοί μικροί ή ένας δύο μεγάλοι, η προφανής πλειοψηφική απάντηση είναι….. Κανείς. Άρα το δίλλημα ανήκει στον εμπορικό σύλλογο και περιορίζεται στα εξής: Πάρτε μέτρα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης και εγγυηθείτε πως η αναρχική κερδοσκοπία που τώρα μαστίζει τον τόπο μας θα εξαλειφθεί προς όφελος του χειμαζόμενου πληθυσμού, ειδάλλως ετοιμαστείτε να παρακολουθήσετε την βεβαία οικονομική σας κατεδάφιση μέσα από τις μονομερείς υπαγορεύσεις σας στο θυμικό μας. Γιατί η συλλογική συνείδηση του τόπου μας, γνωρίζει άριστα το βαθμό δυσκολίας επιβίωσης του μικροέμπορου στα νησάκια μας. Είναι μαζί του σε κάθε περίπτωση. Απαιτεί όμως συμπόρευση κι όχι τον αφανισμό αλλήλων.
Με λίγα λόγια όταν χρησιμοποιείς κανόνες άλλων(πολύ μεγαλύτερων στην περίπτωσή μας) με τα δικά σου(πολύ μικρότερα) μέτρα, τότε οι επιλογές σου θα περιοριστούν δυστυχώς σε ΔΥΟ. Η πρώτη της συνεχούς λειτουργίας σου σε παράνομο ή ημιπαράνομο καθεστώς και η δεύτερη της επιχειρηματικής σου κατάρρευσης με πληθώρα παράπλευρων απωλειών που σε μικρές κοινωνίες όπως η δική μας δεν αντέχουν.
Το ηθικό και αλληλέγγυο εμπόριο, απαλλαγμένο όσο γίνεται από τις άναρχες και αισχροκερδείς προσωπικές του επιδιώξεις, που βρίσκει συμμάχους ενίοτε και στις πολύχρωμες κομματικές σκοπιμότητες, πρέπει να επικρατήσει.

«Ο ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΑΝΙΚΛΕΙΟΥ» της νήσου Νάξου
7 Νοεμβρίου 2014 - 2:23 π.μ.