Παρασκευή, Φεβρουαρίου 22, 2019

Ο Στέργος Στάγκας, υποψήφιος στο πλευρό του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου


Την υποψηφιότητα του Στέργου Στάγκα, στο πλευρό του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές, ανακοινώνει η παράταξη “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”.
Ο Στέργος Στάγκας, τέως Δήμαρχος Ιαλυσού επί τρεις τετραετίες (1998 – 2010), νυν αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου και  συνεργάτης του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου στην τρέχουσα πενταετή θητεία, αρμόδιος για τεχνικά θέματα, στην δήλωσή του με την οποία ανακοινώνει την απόφασή του να συμπορευτεί με τον Γιώργο Χατζημάρκο, αναφέρει τα εξής:

“Η πενταετία 2014 – 2019, καταγράφεται στη ιστορία της Αυτοδιοίκησης του Νοτίου Αιγαίου ως μια περίοδος προκλήσεων, υπερβάσεων αλλά και επιτευγμάτων, ο αντίκτυπος και.....
τα οφέλη των οποίων δεν περιορίζονται στο σήμερα, αλλά εκτείνονται  χρονικά στο μέλλον, διαμορφώνοντας ένα νέο περιβάλλον ευκαιριών και δυνατοτήτων για τα νησιά μας.
Η Περιφερειακή Αρχή Νοτίου Αιγαίου, υπό τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο, μένοντας συνεπής μέχρι κεραίας στις προεκλογικές δεσμεύσεις της, αφήνοντας οριστικά στο παρελθόν μια περίοδο οπισθοδρόμησης και χαμένων ευκαιριών, κατόρθωσε να βάλει ψηλά των πήχυ για όλες τις Περιφέρειες της χώρας, με αξιοζήλευτες επιδόσεις σε κρίσιμους τομείς, που τις κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακές το γεγονός ότι αυτή η περιφερειακή θητεία, συνέπεσε χρονικά  με την την μεγαλύτερη πολιτική και δημοσιονομική κρίση που γνώρισε η χώρα μας στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.
Η δυσκολία της συγκυρίας, δεν λειτούργησε ανασταλτικά, ούτε αποτέλεσε βολικό άλλοθι αδράνειας. Αντιθέτως, έγινε το έναυσμα για να ξαναέλθει στο προσκήνιο η αληθινή πολιτική, κόντρα στην απλή διαχείριση γενναίων χρηματοδοτήσεων του παρελθόντος. 
Η διαχείριση των ζητημάτων των νησιών μας, για πρώτη φορά έγινε στη βάση σωστής διάγνωσης και ιεράρχησης των προβλημάτων, συγκεκριμένης στρατηγικής για την επίλυσή τους, με συγκεκριμένους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα σε όλους ανεξαιρέτως του τομείς. Αποτελέσματα που κάλλιστα μπορούν να χαρακτηριστούν ιστορικής σημασίας, αφού πάνω σε αυτά θα στηριχθεί η εξέλιξη και η ανάπτυξη του Νοτίου Αιγαίου τα επόμενα χρόνια.
Διότι, είναι αναμφίβολα ιστορικής σημασίας το γεγονός ότι  αυτή η Περιφερειακή Αρχή, υπό τον Γιώργο Χατζημάρκο, τόλμησε, διεκδίκησε και κατόρθωσε αυτό που για όλους τους άλλους κινείτο στη σφαίρα του αδύνατου: την αλλαγή του χρηματοδοτικού στάτους της Περιφέρειάς μας, της πιο υποχρηματοδοτημένης Περιφέρειας της χώρας, με την επαναφορά της, μετά από πολλά χρόνια, στον Στόχο 1, που θα επιφέρει  διπλασιασμό των χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκούς πόρους και πρόσβαση σε νέα χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία.
Ταυτοχρόνως, η Περιφερειακή Αρχή κατόρθωσε να ανοίξει νέους δρόμους και δυνατότητες, μέσα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που έκανε αποδεκτή την πρότασή της για χρηματοδότηση έργων που τόση ανάγκη έχουν τα νησιά μας.
Αυτή η Περιφερειακή Αρχή, που από την πρώτη κιόλας θητεία της, έβαλε ισχυρές  βάσεις για ένα ελπιδοφόρο μέλλον για τα νησιά της, είναι η ίδια που συγκρούστηκε μετωπικά με τα προβλήματα δεκαετιών. Που δεν κρύφτηκε πίσω από αρμοδιότητες που δεν έχει, που δεν φοβήθηκε να επωμιστεί πολιτικό κόστος που δεν της ανήκει,  αφού μοναδική προτεραιότητα ήταν η με κάθε κόστος βελτίωση της ζωής των νησιωτών του Νοτίου Αιγαίου. Άνοιξε δρόμους, επέβαλε τη θεσμοθέτηση πρωτοπόρων λύσεων σε καίρια προβλήματα, που αναγνώρισαν τα υπουργεία και υιοθέτησαν και άλλες Περιφέρειες της χώρας.
Είναι η Περιφερειακή Αρχή η οποία:
·         Θέσπισε οικονομικά κίνητρα εξ ιδίων πόρων, προκειμένου να καλυφθούν οι κενές θέσεις ιατρικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας και στα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία των μικρών νησιών και των απομακρυσμένων περιοχών μεγαλύτερων νησιών.
·         Εξασφάλισε χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για έργα συντήρησης των σχολικών μονάδων στα νησιά, παρότι η συντήρηση εμπίπτει στις αρμοδιότητες των δήμων.
·         Χρηματοδοτεί το μεγαλύτερο πανελλαδικά πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης των αθλητικών εγκαταστάσεων στα νησιά, παρότι και σε αυτήν την περίπτωση, πρόκειται για αρμοδιότητα των Δήμων.
·         Με ποσοστό απορρόφησης που ξεπερνά το 21%, κατέλαβε την δεύτερη θέση πανελλαδικά, στην υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματός της  (ΕΣΠΑ 2014 - 2020), υπερβαίνοντας κατά πολύ τον μέσο πανελλαδικό όρο του 17%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.
·         Χρηματοδότησε με ευρωπαϊκούς πόρους την προμήθεια  μέσων σύγχρονης τεχνολογίας  σε όλα τα σχολεία των νησιών του Νοτίου  Αιγαίου
·         Εξόπλισε  με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τα Νοσοκομεία και όλες εν γένει οι δομές υγείας στο Νότιο Αιγαίο.
·          Χρηματοδότησε  την προμήθεια ασθενοφόρων  για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του ΕΚΑΒ, την προμήθεια Πυροσβεστικών Οχημάτων  για την ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος, στα νησιά (το μεγαλύτεο πρόγραμμα πανελλαδικά, την προμήθεια Περιπολικών και λοιπού εξοπλισμού της ΕΛΑΣ στα νησιά .
·         Επανενεργοποίησε το Ειδικό Πρόγραμμα για τα Νησιά του Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους των  25 εκατ. ευρώ.
·         “Έτρεξε” το μεγαλύτερο πλάνο τουριστικής προβολής, πανελλαδικά, με προϋπολογισμό στο επίπεδο του Υπουργείου Τουρισμού. Αποτέλεσμα, την τριετία 2016 – 2018, το Νότιο Αιγαίο να αναδειχθεί σε πρωταθλητή και ατμομηχανή του ελληνικού τουρισμού, με αλλεπάλληλα ρεκόρ ανά έτος, σε επίπεδο αφίξεων και τουριστικών εσόδων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ.   Οι επιδόσεις αυτές ακολούθησαν τη χρονιά του 2015, όπου νησιά των Δωδεκανήσων δέχτηκαν το μεγαλύτερο μέρος του προσφυγικού και μεταναστευτικού κύματος που πέρασε στην Ευρώπη. Η πρότυπη διαχείριση κρίσεων που εφαρμόστηκε από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, για την οποία είμαστε όλοι υπερήφανοι, έβγαλε τα νησιά που σήκωσαν τις προσφυγικές ροές, αλώβητα από την πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση.
·         Διεκδίκησε και κέρδισε – πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα -  τον τίτλο της “Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019”, στο πλαίσιο της στρατηγικής εξωστρέφειας του πρωτογενούς τομέα των νησιών μας.
·         Ολοκλήρωσε το Φράγμα Γαδουρά, το μεγαλύτερο έργο υποδομής στο Νότιο Αιγαίο. Έργο 150 εκατ. ευρώ, που ξεκίνησε το 1985. Βαλτωμένο επί δεκαετίες,ολοκληρώθηκε από την σημερινή Περιφερειακή Αρχή. Πλήρως λειτουργικό, τροφοδοτεί από καλοκαίρι του 2017 την πόλη της Ρόδου με νερό άριστης ποιότητας.
·         Υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων βελτίωσης, συντήρησης και εκσυγχρονισμού του οδικού δικτύου στα νησιά της.
·         Παρά την υποστελέχωση των υπηρεσιών της , υλοποιεί ένα τεράστιο περιφερειακό Τεχνικό Πρόγραμμα, ταυτόχρονα με την υποστήριξη των νησιωτικών δήμων για την υλοποίηση του δικού τους τεχνικού προγράμματος.
·         Επιτυγχάνει το μεγαλύτερο βαθμό συνεργασίας της Περιφέρειας με τους Δήμους, που υπήρξε ποτέ και αυτό αποτυπώνεται στο τεράστιο έργο που επιτελείται στα νησιά.
Αυτή είναι η Περιφερειακή Αρχή της παράταξης “Μπροστά το Νότιο Αιγαίο”,που μέσα σε μία πενταετία, κατόρθωσε να ξαναδώσει ελπίδα στους νησιώτες για ένα καλύτερο μέλλον και τα εφόδια και τα εργαλεία για να το επιτύχουν.
Σ' αυτήν την προσπάθεια συμμετέχω ενεργά, αποδεχόμενος την πρόταση του Γιώργου Χατζημάρκου, να περάσω στον Δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης και να δώσω μαζί του τις νέες μάχες που έχουμε μπροστά μας, για το Νότιο Αιγαίο.
Συστρατεύομαι στο πλευρό του  Γιώργου Χατζημάρκου, που μας συνδέουν πολλά, επί σειρά ετών, αλλά πάνω από όλα, μια ειλικρινής σχέση φιλίας, αλληλοσεβασμού και αλληλοεκτίμησης. 
Για να συνεχίσουμε το έργο μας, για να πάμε το Νότιο Αιγαίο, ακόμα πιο μπροστά, να το οδηγήσουμε, όλοι μαζί, στις κορυφές που του αξίζουν”.

Βιογραφικό
O Στέργος Στάγκας γεννήθηκε το 1957 στην Ιαλυσό και φοίτησε στο Οικονομικό Γυμνάσιο Ρόδου.  Υπηρέτησε στον στρατό ως Έφεδρος -Αξιωματικός Πυροβολικού και αποφοίτησε 1ος στο Σώμα Υλικού Πολέμου.  Είναι παντρεμένος με την Ντιάνα Στάγκα και έχει δύο παιδιά, τον Σάββα και την Στεφανία.

Είναι διπλωματούχος με μεταπτυχιακές σπουδές του Πολυτεχνείου Portsmouth Αγγλίας στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.  Μέλος του Συνδέσμου Διευθυντικών Στελεχών Μεγ. Βρετανίας και του Ινστιτούτου Μάρκετινγκ Μεγ. Βρετανίας. 

Υπηρέτησε ως ειδικός σύμβουλος με βαθμό Α΄ ή συνεργάτης υπουργού σε πέντε υπουργεία: 
-Υπουργείο Αιγαίου (1985-1987)
-Υπουργείο Εσωτερικών (1987-1988)
-Υπουργείο Μεταφορών-Επικοινωνιών (1988-1989)
-Υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (1995)
-Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (1996)

Εξελέγη Δήμαρχος Ιαλυσού για πρώτη φορά στις εκλογές του 1998(1999-2002).
Επανεξελέγη στις εκλογές του 2002 (2003-2006) και  στις εκλογές του 2006 (2007-2010).
Εκλέχτηκε πρώτος στο Δήμο Ρόδου με την παράταξη του Γιώργου Χατζημάρκου “Η ΡΟΔΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ” στις εκλογές του 2010..
Επανεξελέγη πρώτος από όλες τις παρατάξεις με την δημοτική παράταξη “Ροδίων Όραμα”, στις εκλογές του 2014.

Διετέλεσε: 
-Μέλος του Δ.Σ. της τοπικής ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου (Τ.Ε.Δ.Κ.Δ)
-Αντιπρόεδρος του Οργανισμού για την Προώθηση του Ροδιακού Τουρισμού (ΠΡΟΤΟΥΡ)
-Μέλος του Δωδεκανησιακού Οργανισμού Τουρισμού της Νομαρχιακής Αυτ/σης.
-Μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου
-Μέλος του Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου (ΑΝ.ΔΩ)
-Μέλος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Δωδεκανήσου
Πρόεδρος του ΜΕΚΤΟ, ΔΟΑΝ, ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΡΟΝΟΙΑΣ και Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ του ΔΗΜΟΥ ΙΑΛΥΣΟΥ. 
-Μέλος της ΔΕΥΑΡ του Δήμου Ρόδου 
- Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ρόδου,  επί 9 χρόνια.
-Συνεργάτης του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, στην τρέχουσα πενταετή θητεία, αρμόδιος για τεχνικά θέματα

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :