Τετάρτη, Μαΐου 30, 2018

Τα παράπονα των "Πολιτών" από την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το διήμερο 21-22 Μαΐου 2018, αποτέλεσε μια αντιπροσωπευτική περίληψη της συνολικής θλιβερής παρουσίας της πλειοψηφούσας παράταξης του κ. Δημάρχου στα κοινά του τόπου μας.
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ - Συνεδρίαση της 21ης Μαΐου 2018
Τη Δευτέρα, 21 Μαΐου 2018 είχε προγραμματισθεί διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ως γνωστόν έχουμε ζητήσει από τον .....
Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαυρομάτη, να μεριμνήσει για τη ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων, ώστε να μπορούν να το παρακολουθούν τόσο οι κάτοικοι των Μικρών Κυκλάδων όσο και των απομακρυσμένων ορεινών χωριών της Νάξου, για τους οποίους είναι πρακτικά αδύνατον να παρευρίσκονται, αν θέλουν, στις συνεδριάσεις. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου που κατά τα άλλα (και όπως φαίνεται, μάλλον υποκριτικά), βγάζει συνεχώς κορώνες υπέρ των Αρχών της Νησιωτικότητας και της Ορεινότητας, αρνείται να μεριμνήσει ο ίδιος για τη ζωντανή μετάδοση των συμβουλίων, είναι ο πρώτος που δεν σέβεται τις ανωτέρω Αρχές. Έτσι, πήραμε την πρωτοβουλία να μεταδώσουμε εμείς τη συγκεκριμένη κομβική συνεδρίαση ζωντανά, μέσα από τη σελίδα μας στο facebook.
Ωστόσο, ο κ. Μαυρομάτης με το που είδε τον τρίποδα με το κινητό, που θα έστελνε ζωντανή εικόνα του συμβουλίου παντού, μας ζήτησε να την αποσύρουμε, προκειμένου να στερήσει την άμεση ενημέρωση από τους συμπολίτες μας, αδυνατώντας ωστόσο να στοιχειοθετήσει τη θέση του με σοβαρά νομικά επιχειρήματα. Ανεξάρτητα βέβαια, από τη νομική υπόσταση του θέματος, αυτό είναι αμιγώς πολιτικό και ουσιαστικό και αφορά στη δημοκρατία, στο δικαίωμα συμμετοχής των πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο δικαίωμα στην ενημέρωση.
Εμείς αρνηθήκαμε να αποσύρουμε το κινητό – κάμερα και ο πρόεδρος, λειτουργώντας για άλλη μία φορά αυθαίρετα έδωσε εντολή στον πρακτικογράφο του Δ.Σ. να αποσύρει το κινητό, ο οποίος βέβαια, τον αγνόησε δεδομένου ότι γνώριζε ότι ο πρόεδρος του έδινε εντολή να προβεί σε παράνομη πράξη. Ο πρόεδρος αποφάσισε τότε, χωρίς να αιτιολογήσει την απόφαση του, να διακόψει τη συνεδρίαση.
Επανήλθε μιάμιση ώρα μετά (!!!), αφού είχε καλέσει να προσέλθουν στην συνεδρίαση και δύο υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας. Αφού αρνηθήκαμε και πάλι να αποσύρουμε το κινητό, υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση, την οποία ο πρόεδρος αρνείται, αυτή τη φορά έδωσε και πάλι αυθαίρετα εντολή στους δημοτικούς αστυνομικούς να το κατασχέσουν. Ωστόσο, και οι δημοτικοί αστυνομικοί δεν τον υπάκουσαν αναγνωρίζοντας ότι η ενέργεια που τους ζητούσε να διαπράξουν ήταν παράνομη.
Τελικά, αφού είχαν περάσει 2 ώρες από την προγραμματισμένη έναρξη της πρώτης συνεδρίασης και αφού ο κ. Νίκος Σέργης, σύμβουλος της πλειοψηφίας, ζήτησε επανειλημμένα την αναβολή της συνεδρίασης επειδή ήθελε να πάει σε κάποια εορτή κάποιου Κωνσταντίνου ή κάποιας Ελένης, ο πρόεδρος ανέβαλε τη συνεδρίαση.
Έτσι, με απόλυτη ευθύνη του Προέδρου, κ. Μαυρομάτη, ο οποίος με φαιδρά επιχειρήματα, προσπαθούσε να εμποδίσει τη ζωντανή μετάδοση της συνεδρίασης, αυτή διακόπηκε και τελικά αναβλήθηκε για την επόμενη ημέρα, χωρίς νόμιμη αιτία, κατά παράβαση του κανονισμού του Δ.Σ., για την τήρηση του οποίου ο ίδιος είναι υπεύθυνος.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Μαυρομάτης αυθαιρετεί. Σε κάθε συνεδρίαση παραβιάζει επιδεικτικά τον Κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου, τον οποίο ο ίδιος εισηγήθηκε και έθεσε προς ψήφιση το 2011. Διακόπτει τους ομιλητές, όταν δεν του αρέσουν οι τοποθετήσεις τους, αφαιρεί το λόγο ακόμα και από τους αντιδημάρχους της παράταξής του, όταν διαβλέπει ότι λένε την αλήθεια για πράγματα, που κατ’ αυτόν δεν πρέπει να ακουστούν. Φθάνει στο σημείο να παίρνει το λόγο από τους αντιδημάρχους απαντώντας εκείνος αντί αυτών στις ερωτήσεις που τους τίθενται, εκθέτοντάς τους ως ανεπαρκείς να επιτελέσουν το έργο τους. Ξεκινάει τις συνεδριάσεις με καθυστέρηση τουλάχιστον μισής ώρας .
Γενικά, ο κ. Μαυρομάτης, λειτουργεί σαν να είναι το δημοτικό συμβούλιο το «τσιφλίκι» του, στο οποίο μπορεί να κάνει ό, τι θέλει, αγνοώντας τη νομιμότητα, κάτι που βέβαια θα σταματήσουμε με κάθε νόμιμο μέσο. Ανοχή, τέλος!
Από τη μεριά μας, δεσμευόμαστε ότι, με κάθε τρόπο, θα εξασφαλίσουμε την άμεση και ζωντανή ενημέρωση των πολιτών, αναφορικά με όσα συζητούνται και αποφασίζονται στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Υ.Γ. Για να γίνει κατανοητό πόσο φαιδρή ήταν η επιχειρηματολογία του κ. Μαυρομάτη, παραθέτουμε την παρακάτω αποστροφή του λόγου του:
«Εδώ είναι ένας δημόσιος χώρος, με την έννοια ότι μπορεί να έρθει οποιοσδήποτε δημότης να παρακολουθήσει το δημοτικό συμβούλιο, να ζητήσει το λόγο και να τοποθετηθεί.» (αλήθεια κ. Μαυρομάτη, μπορεί, πρακτικά, να έλθει στο δημοτικό συμβούλιο ένας κάτοικος Μικρών Κυκλάδων, ένας κάτοικος Κωμιακής ή ένας Αξώτης της Αθήνας;).
Νάξος, 29.05.2018
Για τη Δημοτική Κίνηση Πολίτες για τα Νησιά μας
Η Γραμματεία

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :