Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Με επιτυχία η εκδήλωση για την κοπή της πίτας της Ο.ΝΑ.Σ

Η εκδήλωση της κοπής της πίτας της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.) πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, την Κυριακή, 19/2/17, στο Πνευματικό Κέντρο του Δ. Γαλατσίου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος Μαντζουράνης συνοδευόμενος από τον Πατέρα Σεραφείμ, ο εκπρόσωπος της Ι. Μητρόπολης Παροναξίας Αιδεσιμολογιότατος Πατήρ Νεκτάριος Αλεξόπουλος και ο Πατήρ Χρήστος Λογαράς.
Από το Ελληνικό Κοινοβούλιο παρευρέθηκαν οι βουλευτές Κυκλάδων κ. Μανώλης Γλέζος και κ. Ιωάννης Βρούτσης. Επιπροσθέτως, παρευρέθηκαν ο κ. Χαράλαμπος Δαρζέντας πολιτευτής με.... τη Ν.Δ., από τη Σαντορίνη και ο Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών -καρδιολόγος κ. Ιωάννης Βλασερός, Τομεάρχης νησιωτικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Δ.Σ. του Ναξιακού Οργανισμού Βιοϊατρικών Επιστημών.

Από τον Δ. Γαλατσίου παρευρέθηκαν: ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Μαρκόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Μάνος Ελευθερίου, η Αντιδήμαρχος κα Δάσκα-Σώμου Μαίρη και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Μαγκανάρης και κ. Κώστας Μπάστας.

Από τον Δ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων παρευρέθησαν ο Αντιδήμαρχος και Έπαρχος Νάξου κ. Ιωάννης Μαργαρίτης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Απειράνθου κ. Γεώργιος Μπάκαλος. Την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου εκπροσώπησε ο κ. Δημήτριος Καπούνης, Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος.

Την Εταιρεία Κυκλαδικού Τύπου εκπροσώπησαν: ο Πρόεδρος κ. Λέπουρας, πρώην Έπαρχος, ο Αντιπρόεδρος κ. Αντώνης Χωριανόπουλος, πρώην Πρόεδρος της Ο.Ν.Α.Σ. και επίτιμος Πρόεδρος του Σ. Απολλωνιατών, ο Γ. Γραμματέας κ. Αντώνιος Παπακωνσταντής, η Έφορος κα Ευαγγελία Κόντου, Πρόεδρος του Σ. Ανωμεριτών Μυκόνου. Επιπροσθέτως, την Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών εκπροσώπησε το μέλος του Δ.Σ. κ. Ιωάννης Λογαράς.

Από την επιστημονική συντακτική επιτροπή των ΝΑΞΙΑΚΩΝ παρευρέθησαν ο κ. Βασίλης Φραγκουλόπουλος, πρώην Πρόεδρος της ΕΚΥΤ, και ο κ. Εμμανουήλ Σέργης, Καθηγητής Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θράκης. Επιπροσθέτως, παρευρεύθηκαν ο Dr. Χορολογίας κ. Σταύρος Σπηλιάκος και ο κ. Κάλμπαρης, συγγραφέας.

Από τους Ναξιακούς Πολιτιστικούς Συλλόγους παρευρέθηκαν: η κα Μαρία Βάσιλα Πρόεδρος του Σ. Δανακιωτών, η κα Σοφία Χατζούδη-Γρατσία Πρόεδρος του Σ. Απεραθιτών και μέλητο Δ.Σ, ο κ. Νίκος Φυρογένης Πρόεδρος Σ. Κεραμιωτών, ο κ. Σπύρος Δραγάζης Πρόεδρος Σ. Ποταμιτών, η κα Μαργαρίτα Μαρούλη μέλος του Δ.Σ. του Σ. Ποταμιτών και η κα Ελένη Παπαϊωάννου μέλος του Δ.Σ. Σ. Σκαδιωτών-Μεσωτών. Από το Σύλλογο Φιλωτιτών παρευρεύθησαν η Γ. Γραμματέας κα Χάϊδω Μουστάκη , η Ειδική Γραμματέας κα Μαρίνα Κοττάκη-Φακίνου και τα μέλη του Δ.Σ. κα Ευαγγελία Λιανοπούλου-Γρατσία και κ. Γρατσίας. Επιπροσθέτως, από το Σύλλογο Ναξιωτών Αγίων Αναργύρων παρευρέθηκε η κα Ελένη Γιακουμή.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ακούστηκαν παραδοσιακά απεραθίτικα κοτσάκια, για την Ο.ΝΑ.Σ., τα οποία έγραψε η Σταμάτα Φραγκίσκου Σταυριανού. Τα ερμήνευσε η Σοφία Πρωτονοτάριου και την συνόδευσαν οι μουσικοί Μανώλης Τουμπακάρης (λαούτο) και Μιχάλης Παρτσινέβελος (βιολί).

Ο Πρόεδρος της Ο.ΝΑ.Σ. Μάρκος Μαργαρίτης, ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους και αναφέρθηκε στις δράσεις του νέου Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, καθώς και στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Ο Πρόεδρος έδωσε έμφαση στην διάθεση που διέπει τα μέλη του Δ.Σ. και των ομάδων/εργασίας, να προσφέρουν για την προβολή και τη συνέχιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Νάξου και να συνεργαστούν με φορείς, ώστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί μας να αναδειχθούν και να δοθούν προτάσεις και κατευθύνσεις προς την επίλυσή τους, όπου αυτό είναι εφικτό. Ο κ. Μαργαρίτης υπογράμμισε τη σημαντικότητα της συσπείρωσης του επιστημονικού δυναμικού της Νάξου και των Ναξιακών Πολιτιστικών Συλλόγων.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, την τιμητική απονομή προς την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, η Γ. Γραμματέας της Ο.ΝΑ.Σ. Ζιούλη Ευανθία, αναφέρθηκε στα κριτήρια στα οποία βασίστηκε η απόφαση του Δ.Σ. να τιμήσει την Ένωση. Τα κριτήρια συνίστανται, πρώτον, στην προβολή του πρωτογενή τομέα του νησιού με συνέπεια την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Δεύτερον, στη συμβολή και την ενίσχυση του τουριστικού τομέα με πρωτότυπες δράσεις που στόχο έχουν να γνωρίσει το καταναλωτικό κοινό τα ναξιακά προϊόντα και τρίτον, στην ανάδειξη ηθικών αξιών και συμπεριφορών με πρωτοβουλίες οι οποίες στηρίζουν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά. Στη συνέχεια, έγινε προβολή video το οποίο έχει δημιουργηθεί από το Επιμελητήριο Κυκλάδων και παρουσιάζει τη δράση της ΕΑΣ στον πρωτογενή τομέα. Ακολούθως, έγινε η απονομή της τιμητικής πλακέτας, από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ., την οποία παρέλαβε ο κ. Καπούνης Δημήτρης, Πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΣ.

Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης, το σεβαστό Ιερατείο ευλόγησε την πίτα και ακολούθησε η εθιμοτυπική διαδικασία. Στην πίτα υπήρχαν τρία φλουριά με αντίστοιχα δώρα.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, την οποία παρουσίασε η Γ.Γραμματέας της Ομοσπονδίας και την παρακολούθησε μεγάλος αριθμός ατόμων, προσφέρθηκαν κεράσματα.Για το Διοικητικό ΣυμβούλιοΟ Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας

Μάρκος Μαργαρίτης Ζιούλη Ευανθία
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :