Τρίτη, Μαρτίου 10, 2015

Η ρύπανση του νερού

Η ρύπανση του νερού αλλιώς λέγεται και μόλυνση υδάτινων μαζών οι οποίες πιο αναλυτικά είναι οι λίμνες, ποτάμια, οι ωκεανοί, και τα υπόγεια ύδατα. Πράγμα βλαβερό για το περιβάλλον και συμβαίνει όταν γίνονται απορρίψεις ρύπων άμεσα ή έμμεσα σε μάζες νερού χωρίς κάποια ιδιαίτερη επεξεργασία για την απομάκρυνση των βλαβερών ουσιών.
          Η ρύπανση των υδάτινων μαζών επηρεάζει σε σύνολο ολόκληρη  τη βιόσφαιρα - φυτά και οργανισμούς που ζουν στο περιβάλλον. Σε όλες σχεδόν τις.....
περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι βλαβερό όχι μόνο για συγκεκριμένες μορφές ζωής, αλλά επίσης και για τις φυσικές βιολογικές κοινότητες που θα αποτελέσουν τον κύριο λόγο ζωής στο μέλλον . Όλο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα, παγκόσμιο, που δυστυχώς πρέπει να υπάρχει μια συνεχή παρακολούθηση όσο αφορά την  πολιτική διαχείρισης των υδάτινων πόρων σε όλους τους τομείς. Έχει παρατηρηθεί  ότι η ρύπανση του νερού είναι η μεγαλύτερη αιτία παγκόσμιος θανάτων και ασθενειών σήμερα. Εκτός λοιπόν από τα σοβαρά προβλήματα της ρύπανσης του νερού στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι ανεπτυγμένες χώρες συνεχίσουν να αγωνίζονται με τα προβλήματα ρύπανσης. Βέβαια δεν είναι πάντα σφάλμα του ανθρώπου όλα τα παραπάνω, φυσικά φαινόμενα, όπως τα ηφαίστεια, ανθίσεις φυκιών, καταιγίδες, σεισμοί και προκαλούν επίσης σημαντικές αλλαγές στην ποιότητα των υδάτων και της οικολογικής κατάστασης τους. Επιφανειακά και υπόγεια ύδατα συχνά αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστές πηγές αν και το επιφανειακό νερό  εισέρχεται στο έδαφος και ύστερα γίνεται υπόγειο, επίσης, τα υπόγεια νερά μπορεί ακόμα και να τροφοδοτήσουν πηγές των επιφανειακών, οπότε ο διαχωρισμός τους δεν έχει πολύ βάση. Οι πηγές ρύπανσης του νερού , μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες ανάλογα με την προέλευσή τους, σε σημειακές πηγές δηλαδή  μια τοπική και σταθερή πηγή ρύπανσης και μη σημειακές. Παραδείγματα τέτοιων ρυπογόνων πηγών στην πρώτη κατηγορία είναι οι απορρίψεις από μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, τα εργοστάσια αλλά ακόμα και τα παράσιτα του αποχετευτικού μιας πόλης. Αντίστοιχα όταν λέμε μη σημειακές πηγές ρύπανσης, ο όρος αναφέρεται  σε μια διάχυτη ρύπανση που δεν προέρχονται από μία μόνο διακριτή πηγή, δηλαδή είναι συχνά η συνολική επίδραση των μικρών ποσοτήτων των ρύπων που συγκεντρώθηκαν από μια μεγάλη περιοχή. Ένα άλλο είδος ρύπανσης που εμπλέκεται η ανθρώπινη επίδραση είναι η θερμική, που με τη σειρά της επηρεάζει και τη θερμοκρασία του φυσικού σώματος του νερού. Σε αντίθεση με τη χημική ρύπανση, οδηγεί σε μια αλλαγή στις φυσικές ιδιότητες του νερού. Η πιο κοινή αιτία της θερμικής ρύπανσης είναι η χρήση του νερού ως ψυκτικό μέσο από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και βιομηχανικούς κατασκευαστές. Οι υψηλές θερμοκρασίες του νερού μειώνουν τα επίπεδα του οξυγόνου, που αυτό με τη σειρά του μπορεί να σκοτώσει ψάρια και να αλλάξει τη σύνθεση της αλυσίδας τροφίμων και τη μείωση της βιοποικιλότητας των ειδών.
          Το νερό αποτελεί πάνω από το 50% του ανθρώπινου σώματος και αντίστοιχα πάνω από 70% του πλανήτη. Από το σύνολό του, λιγότερο από το 3% είναι γλυκό και από το γλυκό το μεγαλύτερο μέρος του είναι μολυσμένο. Όλοι μας πρέπει να πάρουμε μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος μας στο βαθμό που μας αναλογεί να το φροντίζουμε  και να μην αδιαφορούμε γι’ αυτό, να μην ρυπαίνουμε με απορρίμματα το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούμαστε, να τα απορρίπτουμε υπεύθυνα μέσα στους κάδους που βρίσκονται γύρο μας και είναι τοποθετημένοι  για να εξυπηρετούν αυτό τον σκοπό,  οι συγκεκριμένοι δεν είναι κάδοι μπαζών και διαφόρων ογκώδες αντικειμένων, και τι ποιο απλό και εύκολο από το να συμμετέχουμε ενεργά στην ανακύκλωση διαχωρίζοντας τα απορρίμματα μας, άλλωστε ένα από τα πολλά οφέλη πως μας δίνει η ανακύκλωση είναι η αποφυγή της παραγωγής νέων προϊόντων από την αρχή, και αυτό έχει σαν άμεσο  αποτέλεσμα στην σημαντική ελάττωση των ρύπων που απελευθερώνονται σε έδαφος και νερό, κοινώς πρέπει να αρχίσουν να λαμβάνονται άμεσα κάποια μέτρα για την καλύτερη και πιο υγείες διαβίωση μας όχι μόνο για εμάς και για τις επόμενες γενιές που ακολούθου.
                                         

Πλ- ηροφορημένος  Πολίτης


Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :