Δευτέρα, Νοεμβρίου 03, 2014

Ανακοινώσεις του Τμήματος Κτηνιατρικής Νάξου για την απογραφή αιγοπροβάτων και τον καταροϊκό πυρετό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΝΑΞΟΥ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ (ΜΗΤΡΩΑ)
 Το Τμήμα Κτηνιατρικής Νάξου σας υπενθυμίζει πως από 1 Νοεμβρίου 2014 οι κάτοχοι αιγών και προβάτων θα πρέπει να διενεργήσουν απογραφή των ζώων τους και να την καταγράψουν    στα    Μητρώα   τους   τα  οποία   θα   προσκομίσουν το  αργότερο  μέχρι  τις 
 15 Δεκεμβρίου 2014 στο.....
Τμήμα Κτηνιατρικής ΠΕ Νάξου.

Τα μητρώα θα πρέπει να είναι συμπληρωμένα σύμφωνα με τις οδηγίες και με μεγάλη προσοχή.
Το μέρος Γ΄ (μεταβολές  ζωϊκού πληθυσμού χωρίς ατομικό κωδικό αριθμό σήμανσης) , το μέρος Ε΄ (καταγραφή – μεταβολές ζωϊκού πληθυσμού με ατομικό κωδικό αριθμό σήμανσης) και το μέρος Β΄ (Απογραφές)

ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΝΑΞΟΥ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ   –   ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

Με την απόφαση αρ. πρωτ. 9036/30-10-2014 της Δ/νσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, ορίστηκε ζώνη ελέγχου για τον καταρροϊκό πυρετό σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων από τις επιβεβαιωμένες εστίες καταρροϊκού πυρετού στη Νάξο.
Συγκεκριμένα στην ζώνη ελέγχου περιλαμβάνονται οι ανατολικές περιοχές της Π.Ε. Πάρου και τα νησιά ΝΑΞΟΣ, ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ, ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ και ΗΡΑΚΛΕΙΑ της Π.Ε Νάξου.
Σας ενημερώνομε και πάλι ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Μεταδίδεται στα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή. Τα πρόβατα είναι τα πλέον ευαίσθητα. Η μετάδοση του ιού γίνεται με τσιμπήματα από κουνούπια του γένους Culicoides.
Τα νοσούντα ζώα εμφανίζουν υψηλό πυρετό (40 ο C - 42ο C ), έντονο ρινικό έκκριμα, πρήξιμο βλεφάρων και του προσώπου, δύσπνοια, έντονη απώλεια βάρους, αποβολές, διακοπή ή μείωση της γαλακτοπαραγωγής.
Θεραπεία δεν υπάρχει. Προληπτικά γίνεται ψεκασμός με κατάλληλα εντομοκτόνα στους σταύλους και εφαρμογή καταλλήλων εντομοαπωθητικών στα ζώα. Τα οχήματα μεταφοράς των ζώων (ΙΧ και ΔΧ) πρέπει να απολυμαίνονται πριν την μεταφορά των ζώων και μετά και να ψεκάζονται με κατάλληλα εντομοαπωθητικά ή / και  εντομοκτόνα. Οι μετακινήσεις των ζώων να πραγματοποιούνται μόνο κατά την διάρκεια της ημέρας (εκτός των ωρών δραστηριότητας των εντόμων).
Για οποιεσδήποτε πληροφορίες και όταν υπάρχει υποψία εμφάνισης της νόσου να επικοινωνείτε με το Τμήμα Κτηνιατρικής Νάξου στα εξής τηλέφωνα : 22853-61440, 61439, 61437

                                                                                                     Η Προϊσταμένη του Τμήματος Κτηνιατρικής
                                                                                                                              της Π.Ε. Νάξου
                                                                                                                                 

                                                                                                                    Αικατερίνη Πρωτονoταρίου

                                                                                                                                    
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :