Δευτέρα, Οκτωβρίου 02, 2023

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος (47) των ΝΑΞΙΑΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Κυκλοφόρησε το 47ο τεύχος (Απρίλιος-Μάιος-Ιούνιος 2023) του τριμηνιαίου περιοδικού Ναξιακά Γράμματα, που διανύει ήδη το 13ο έτος της ηλικίας του. Το τεύχος, όπως και τα προηγούμενα, περιλαμβάνει ελκυστική επιστημονική, λογοτεχνική, αρχειακή και βιβλιογραφική ύλη που αφορά στη Νάξο και τον πολιτισμό. Η ύλη αυτή αποτελείμακροχρόνια άυλη κατάθεσηκαι πνευματικό κεφάλαιο αξιοποίησης από τον ερευνητή του παρόντος και του μέλλοντος του νησιού.

Στο νέο τεύχος και στην ενότητα Μελετήματα υπάρχουν τα εξής άρθρα:

Ι. Κ. Προμπονάς, Τα τοπωνύμια Παρατρέχος, (ο), Πιλαλίστρα (η) Καβαλλαριά (η) μάρτυρες ιππικών αγώνων στη Νάξο;

Ευάγγελος Ι. Μανωλάς, Το πλοίο «Δέσποινα» τη ....

δεκαετία του 1950.

Γιάννης Λογαράς, Μικρασιάτες και απόγονοί τους στη Νάξο (Αδημοσίευτες αφηγήσεις από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τη ζωή των προσφύγων στη Νάξο, Μέρος Β΄). 

Ιωάννης Αγγ. Ησαΐας, Η αλληλοδιδακτική Σχολή στη Χώρα Νάξου κατά την οθωνική περίοδο, μέσα από τις αρχειακές πηγές.

Λάζαρος Ν. Θεόφιλος, Η πρώτη κοινοτική Αρχή της Βίβλου (των Τριπόδων) Νάξου.

Σοφία Μαστοροπούλου, Τουριστική ανάπτυξη: ευκαιρία αξιοποίησης ή μακροχρόνια οικονομική υποβάθμιση;

 

Στην ενότητα Λόγος και Τέχνη θα διαβάσετε δυο εξαιρετικά διηγήματα με αυτοβιογραφικό χαρακτήρα. Το ένα της Τασίας Δεουδέ (Στους τράφους της ξερολιθιάς, τα καλοσυντροφάκια) και της Νατάσας Κεσμέτη (Γιαλόξυλα).

Στην ίδια ενότητα φιλοξενούνται έξι ποιήματα του Μιχάλη Δ. Δέτση και δύο του Γιάννη Δ. Παπακωνσταντή.

Στο ίδιο τεύχος εντάσσονται επίσης:

-οι Επισημάνσεις, με την υπογραφή του Βασίλη Φραγκουλόπουλου, που αναφέρονται στην ιστορική σημασία των αναχρονολογήσεωνναξιακών μνημείων, ιδιαίτερα του φερόμενου ως ενετικού Κάστρου της Χώρας, ύστερα από πρόσφατες ανακαλύψεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

-ο σχολιασμός της φωτογραφίας του Eξωφύλλου. Εν προκειμένω, ο Τάσος Αναστασίου, γνωστός για την ιδιαίτερη ευαισθησία του στα ζητήματα του ναξιακούκαι κυκλαδικού ευρύτεραπεριβάλλοντος και του παραδοσιακού μας πολιτισμού,ανακαλύπτει την επιβίωση στοιχείων της αρχαίας κυκλαδικής ναοδομίας στη λαϊκή και αστική αρχιτεκτονική της Νάξου.

-η στήλη Ήτανε στιγμές… του Ευάγγελου Ι. Μανωλά, που θεάται τη Χώρα από το ξενοδοχείο «Αριάδνη» τη δεκαετία του 1970 και περιγράφει λιτά και παραστατικά τη ζωή και δραστηριότητα στον περιβάλλοντα χώρο.

-Το Ναξ-Αρχείον δημοσιεύει από την Αρχείο του Ελευθερίου Βενιζέλου ανέκδοτη Έκθεση (του 1931) του τότε βουλευτή του κόμματος των Φιλελευθέρων Πέτρου Ευριπαίουπου απευθύνεται «προς τον Πρόεδρον της Κυβερνήσεως» και καταγράφει τα ναξιακά προβλήματα της εποχής. Συμπληρωματικά, δημοσιεύονται αποσπάσματα δύο εκθέσεων του 1932 του τότε Νομάρχη Κυκλάδων Ν. Αρώνη προς το Γραφείο Τύπου του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, σχετικά με τα παροναξιακά προβλήματα και τη διαμόρφωση της τρέχουσας πολιτικοεκλογικής κατάστασης.

-Η στήλη Ναξιακά θέματα και νάξιοι συγγραφείςτου Βασίλη Φραγκουλόπουλου επικεντρώνεται στην πρόσφατη βιβλιογραφική και αρθρογραφική παραγωγή που αναφέρονται στη Νάξο και στους νάξιους συγγραφείς.

-Τέλος, στην ενότηταΜνημονεύοντας,οΒασίλης Φραγκουλόπουλοςαποχαιρετά τον Κώστα Γ. Σιδερή, Επίτιμο Πρόεδρο Εφετών.

 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το νέο ή παλαιότερα τεύχη των Ναξιακών Γραμμάτων(ή να εγγραφούν ως συνδρομητές  τους) από τον Εκδότη του περιοδικού Ιωάννη Στυλ. Βερώνη (κινητό τηλέφωνο: 6944290450, info@veronis.net) ή την υπεύθυνη για την τυπογραφική μορφοποίηση και διεκπεραίωση Λία Φακίνου(GraphoPress Ε.Π.Ε., τηλ. 210 9523617).

 

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :