Τρίτη, Δεκεμβρίου 18, 2018

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ κ. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Προς τον Ιερό κλήρο
και τους ευσεβείς Χριστιανούς
της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας

Τέκνα ἐν Κυρίῳ ἀγαπητά,
Κάθε χρόνο την περίοδο των Χριστουγέννων, μια από τις σκέψεις που κυριαρχεί στο μυαλό μας είναι τι δώρα θα προσφέρουμε αλλά και τι δώρα θα λάβουμε αφού το παιδί που υπάρχει μέσα μας ενθουσιάζεται πάντα στη σκέψη ενός δώρου που αυτές τις ημέρες κάποιος δικός μας άνθρωπος θα μας προσφέρει. Πολλές είναι οι προτάσεις για δώρα που ακούγονται και αρκετός ο χρόνος που αφιερώνουμε για να επιλέξουμε το καλύτερο και το καταλληλότερο για την περίσταση. Σε αυτή την αναζήτηση ένα ερώτημα κυριαρχεί στην σκέψη μας: ποιο είναι άραγε το τέλειο δώρο; εκεί που κοιτάμε, εκεί που ψάχνουμε υπάρχει κάτι τέτοιο;
Στο παραπάνω ερώτημα οι άνθρωποι κάθε ηλικίας έχουν την δική τους άποψη. Για ένα ασθενή προφανώς θα ήταν η υγεία του. Για ένα φτωχό μια γενναιόδωρη οικονομική συνδρομή που θα του προσφέρει κάποιος συνάνθρωπός του. Για κάποιον άνεργο σίγουρα μια..........
καλή θέση εργασίας. Για κάποιο πρόσφυγα ίσως τόσο απλό όσο η ελπίδα ότι μια μέρα θα επιστρέψει στο σπίτι και την πατρίδα του. Το να βρούμε το τέλειο δώρο εξαρτάται κυρίως από το τι χρειαζόμαστε και τι επιθυμούμε περισσότερο στη ζωή μας. Σε αυτό λοιπόν το πνεύμα, τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων η Αγία μας Εκκλησία μας καλεί να αναλογιστούμε ποιο είναι αυτό που πραγματικά έχει αξία στην ζωή μας. Και βέβαια δεν είναι άλλο από τον θησαυρό της πίστεως. Τα φετινά Χριστούγεννα αλλά και κάθε Χριστούγεννα η Γέννηση του Κυρίου είναι μια πρόσκληση για αναγέννηση της πίστεως μέσα μας. Από τότε που συνέβη το γεγονός της Γεννήσεως του Χριστού στη Βηθλεέμ, το Ευαγγέλιο που είναι τα δικά Του λόγια, το δικό Του μήνυμα, μας καλεί να θυμηθούμε ποιος πραγματικά είναι ο Χριστός, τι έκανε για ‘μας και γιατί είναι Αυτός είναι το τέλειο δώρο.
Ο Προφήτης Ησαΐας προφητεύοντας τον ερχομό του Χριστού στη γη θα πει πως «Ο λαός ο πορευόμενος εν σκότει είδε φως μέγα» (Ησ. θ΄,2). «…ὅτι παιδίον ἐγενήθη ἡμῖν, υἱὸς καὶ ἐδόθη ἡμῖν…» (Ησ. θ΄,6). Πόσο εύστοχα είναι τα προφητικά αυτά λόγια και πόσο ευλογημένοι είμαστε όλοι εμείς που περπατάμε σε αυτό το φως αφού περπατάμε στο φως της πίστεως και γι’ αυτό μπορούμε να βλέπουμε πολύ περισσότερο και πολλά περισσότερα. Βλέπουμε με τα μάτια της πίστεως και ως πιστοί έχουμε το προνόμιο να βλέπουμε αυτό το φως για το οποίο ο Προφήτης Ησαΐας μας μιλά. Έτσι, προχωρόντας στη ζωή μας και προσπαθώντας να βρούμε το τέλειο δώρο αλλά και τον δρόμο μας μέσα στο σκοτάδι της σύγχρονης πραγματικότητας τα Χριστούγεννα μας θυμίζουν πως ήρθε ο Χριστός στη γη. Ο Λόγος του Θεού γίνεται άνθρωπος όχι για να μπορούμε απλώς να τον βλέπουμε αλλά κυρίως για να μπορούμε να τον ακούμε. Αυτός ο λόγος του ακούγεται ανθρώπινος αλλά μεταφέρει την Θεϊκή Σοφία. Πορευόμενοι τον βίο μας μέσα από την ρουτίνα της καθημερινότητας, με όλες τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τα λόγια του Χριστού παραμένουν το τέλειο δώρο αλλά και το φως που μας καθοδηγεί. Είναι ο λόγος της ζωής που είπε «Μακάριοι οι ελεήμονες…» (Ματθ. ε΄,7) «Μακάριοι οι ειρηνοποιοί…» (Ματθ. ε΄,9) «Μην κρίνετε ίνα μη κριθείτε…» (Ματθ. ζ΄,1) «Εντολήν καινήν δίδωμι υμίν ίνα αγαπάτε αλλήλους καθώς ηγάπησα υμάς…» (Ιω. ιγ’,34). Αυτός είναι ο λόγος της ζωής. Έτσι μίλησε ο Υιός και Λόγος του Θεού που πήρε σάρκα για να μπορούμε να τον ακούμε και έτσι να τον δεχθούμε μέσα στην καρδιά μας και να περπατάμε σε αυτό το γλυκύτατο φως που Εκείνος έφερε στον κόσμο.
Αδελφοί μου,
Είναι καιρός να καταλάβουμε πως το φως του Χριστού και η Θεϊκή Σοφία Του είναι πάντοτε το τέλειο δώρο για εμάς. Και όταν προσπαθούμε να ζούμε τον Θείο λόγο Του τότε γινόμαστε εμείς το τέλειο δώρο για τους άλλους αφού μπορούμε έτσι να μεταφέρουμε το φως της πίστεως. Τα Χριστούγεννα θυμίζουν σε όλους μας τον λόγο του Χριστού για συμπόνια, καλοσύνη, ειρήνη και αγάπη. Τα φετινά Χριστούγεννα είναι η στιγμή να ακούσουμε τον λόγο του Κυρίου μας και να αναλογιστούμε πως ο Θεός ήρθε στον κόσμο. Έγινε ένα με εμάς. Μας μιλάει και μας προσκαλεί να ανανεώσουμε την πίστη μας και να αλλάξουμε το πρόσωπο της γης. Μπορούμε να το κάνουμε με απλές πράξεις συμπόνιας, καλοσύνης και αγάπης. Ο Θεός μας έκανε ήδη το τέλειο δώρο μας προσφέροντας στον κόσμο την Βασιλεία Του «…ότι ετέχθη υμίν σήμερον Σωτήρ ος εστί Χριστός Κύριος». (Λουκ. β΄,11).
Εύχομαι προς όλους τους Ναξίους, τους Παρίους και τους Αντιπαρίους, τους εγγύς και τους μακράν αλλά και σε όλους ανεξαιρέτως, ιδιαιτέρως δε στους δοκιμαζομένους από ασθένεια, πένθος ή ανέχεια, τα φετινά Χριστούγεννα αυτό το δώρο του Θεού να γίνει δικό μου και δικό σας και να φέρει την ειρήνη και την αγάπη του Χριστού στη ζωή μας για να μπορέσουμε, ανανεώνοντας την πίστη μας, να αλλάξουμε την οικουμένη ολόκληρη. 

         Χρόνια πολλά, εὐλογημένα καί ἁγιασμένα!

Διάπυρος εὐχέτης πρός Κύριον,

Ο Επίσκοπός σας

+ Ο ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ     

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :