Παρασκευή, Νοεμβρίου 23, 2018

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018, ώρα 18.45
Στοά Βιβλίου, Πεσμαζόγλου και Σταδίου Αθήνα.
Εορτασμός τής επετείου 60 ετών από την ίδρυση της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών.
Διοργάνωση: Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών
Πρόγραμμα της Εκδήλωσης
- Προσφώνηση και αναφορά στο ιστορικό της Εταιρείας από τον Πρόεδρο της, Καθηγητή Ιατρικής κ. Δημήτριο Στυλ. Κορρέ.
- Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητή κ. Αντώνιο Κουνάδη.
- Χαιρετισμός από τον Αντιπρόεδρο της ............
Ακαδημίας Αθηνών Καθηγητή κ. Στέφανο Δ. Ήμελλο.
-Ομιλία με Θέμα: «Κυκλάδες και Ιωνική Αρχιτεκτονική» από τον Ακαδημαϊκό και επίτιμο εταίρο της Εταιρείας Καθηγητή κ. Μανόλη Ι. Κορρέ.
-Θα ακολουθήσει δεξίωση γνωριμίας με Κυκλαδίτικα εδέσματα
******************
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
* Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 19.00
Ανατολική Αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών, Πανεπιστημίου 28.
Παρουσίαση της έκδοσης (σε δύο τόμους) του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας (ΚΕΕΛ) της Ακαδημίας Αθηνών με τίτλο:
«Λαϊκή ιατρική και ιατρική επιστήμη. Σχέσεις αμφίδρομες»
Διοργάνωση: Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και Ιστορικό Παλαιογραφικό Αρχείο της Εθνικής Τραπέζης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Χαιρετισμοί : ◆ Στέφανος . Ήμελλος, Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Επόπτης του Κέντρου
Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
◆ Ευάγγελος Καραμανές, Διευθύνων το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας
Αθηνών
◆ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, τέως Διευθύντρια του Κέντρου
Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών ◆ Αγαμέμνων Τσελίκας, Προϊστάμενος του Ιστορικού Παλαιογραφικού Αρχείου της
Εθνικής Τραπέζης.
◆ Δημήτρης Παπαδημητρόπουλος, Ειδικός Γραμματέας του Εθνικού
Τυπογραφείου
Ομιλίες: ◆ Γεώργιος Ζωγράφος, Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής
Χειρουργικής της Iατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α.
◆ Χαράλαμπος Οικονόμου, Καθηγητής Κοινωνιολογίας και Πολιτικής Υγείας
του Παντείου Πανεπιστημίου
Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας μας σας προσκαλούν στη θεία
λειτουργία μετά αρτοκλασίας, προς τιμήν του προστάτη της Αγίου Νικολάου, η οποία θα
πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, Κλεισόβης 18, στον
Πειραιά
στις 9 Δεκεμβρίου ημέρα Κυριακή και ώρα 9.30 π.μ.
Θα ακολουθήσει καφές.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο,
Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Πασχάλης Συρίγος Αικατ. Μπαλταζάνη
***************************
◆ Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου, τέως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λαογραφίας και
Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
◆ Κυριακή Χρυσού-Καρατζά, Ερευνήτρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας
Αθηνών, επιμελήτρια της έκδοσης.
***************************
Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018, Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου,
Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, Κλεισόβης 18, Πειραιάς, ώρα 9.30 π.μ.
Θεία λειτουργία μετά αρτοκλασίας, προς τιμήν του Αγίου Νικολάου , προστάτη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων (ΟΣΥΜΙΚ).
Διοργάνωση: Ομοσπονδία Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων (ΟΣΥΜΙΚ).
Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ
Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018, ώρα 18.30.
Κτίριο Αδελφότητας των εν Αθήναις Τηνίων, (Λεωφόρος Αλεξάνδρας και Ασημάκη Φωτήλα 40).
Παρουσίαση του βιβλίου του εθνολόγου-λαογράφου Αλέκου Ε. Φλωράκη: «Παλιά λατομεία και σχιστήρια της Τήνου».
Διοργάνωση: Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018 το απόγευμα η εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου του κ. Αλέκου Φλωράκη με τίτλο: «Παλιά λατομεία και σχιστήρια της Τήνου», που έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων στην Αθήνα (Λ. Αλεξάνδρας και Ασημάκη Φωτήλα 40).
Η προσωπικότητα του τιμωμένου κ. Φλωράκη, η ποιότητα των ομιλιών και το μεγάλο και εκλεκτό πλήθος που παρευρέθη, συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης, μιας εκδήλωσης που αποτέλεσε άξια αναγνώριση της προσωπικότητας και της μεγάλης προσφοράς του κ. Φλωράκη και στην επιστήμη, αλλά και στη μαρμαροτεχνία: είναι ένας από τους κύριους εμπνευστές και πρωτεργάτες στη δημιουργία τού εντυπωσιακού Μουσείου Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου (ενός από τα καλύτερα Μουσεία στην Ελλάδα και αξιόλογου μέσου προβολής του νησιού της Τήνου στον τομέα αυτό.
Ας σημειωθεί ότι το Μουσείο αυτό επισκέπτονται πολλές χιλιάδες επιστημόνων και λοιπών μεταξύ των οποίων και μαθητών, που παρατηρούν και διδάσκονται από τα εκθέματα με τις αξιόλογες πληροφορίες που αποκτούν αλλά και κάπως μυούνται στην τέχνη της μαρμαροτεχνίας.
Το προαναφερθέν βιβλίο του κ. Φλωράκη είναι το αποτελέσματα μιας πολυχρόνιας προσπάθειας και έργο ζωής μελέτης του του μαρμάρου και της μαρμαροτεχνίας και για τον σκοπό αυτόν ο συγγραφέας - διέτρεξε απ’ άκρη σε άκρη το νησί της Τήνου, είδε επί τόπου τα λατομεία του νησιού, συζήτησε με τους λατόμους και μαρμαροτεχνίτες εκεί, μελέτησε πλήθος εγγράφων σε διάφορα αρχεία και βιβλιοθήκες και επίσης έφερε σε πέρας το έργο της δημιουργίας του Μουσείου με τη βοήθεια και άλλων συνεργατών του και την οικονομική και επιστημονική βοήθεια του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς.
Το βιβλίο αναφέρεται και στους εργάτες του μαρμάρου και της πέτρας στο νησί της Τήνου και στα σημεία που υπάρχουν λατομεία και σχιστήρια στο νησί. Πλήθος φωτογραφίες περιέχονται στο βιβλίο. Η πολυσχιδής προσωπικότητα του κ. Φλωράκη, η ακαταπόνητη ενασχόλησή του με τα θέματα που τον εμπνέουν, η συστηματική προσέγγιση των θεμάτων του μαζί με το γεγονός του ότι πρόκειται για άνθρωπο εξαιρετικού ήθους (και ας σημειωθεί ότι είναι και ένας πολύ σημαντικός Νεοέλληνας ποιητής) συντελούν στο να τυγχάνει της αναγνώρισης όχι μόνο μεταξύ των Τηνίων και των Κυκλαδιτών, αλλά και ευρύτερα.
Την εκδήλωση διοργάνωσε το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Χαιρέτησαν η κ. Σοφία Στάϊκου, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και ο κ. Μανώλης Σκαρής, Πρόεδρος της Αδελφότητας των εν Αθήναις Τηνίων. Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν: ο κ. Μανόλης Κορρές, Ακαδημαϊκός, ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, ο κ. Δημήτρης Παυλόπουλος, Αναπληρωτής Ιστορίας της Τέχνης ΕΚΠΑ, η κ. Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου, Ιστορικός-Λαογράφος, Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ και ο κ. Κώστας Δανούσης, Ιστορικός-Ερευνητής, Συγγραφέας. Επίσης έκανε παρέμβαση και ο κ. Ανδρέας Λαπούρτας, Αρχαιολόγος- Μουσειολόγος, Προϊστάμενος Υπηρεσίας Μουσείων ΠΙΟΠ, ενώ αντιφώνησε ο κ. Αλέκος Ε. Φλωράκης, Δρ Εθνολόγος-Λαογράφος εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τους ομιλητές, τους παρυρισκομένους, τους εκπροσπώπους του ΠΙΟΠ και σε άλλα πρόσωπα που τον βοήθησαν με διαφόρους τρόπους στο έργο του δίνοντας και πολλά στιγμιότυπα από τη ζωή και τις δραστηριότητές του. Τη ροή του προγράμματος συντόνιζε η κ. Ουρανία Καραγιάννη, Δρ Αρχαιολογίας, Προϊσταμένη Υπηρεσίας Εκδόσεων ΠΙΟΠ.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων και ο Μητροπολίτης Σύρου-Τήνου κ. Δωρόθεος και ο Δήμαρχος Τήνου κ. Γιάννης Σιώτος, πολλοί Τήνιοι και άλλοι Κυκλαδίτες και λοιποί που κατέκλυσαν την αίθουσα της εκδήλωσης.
Μετά το τέλος της σημαντικής αυτής εκδήλωσης, σε άλλη αίθουσα του μεγάρου της Αδελφότητος των εν Αθήναις Τηνίων, δόθηκε ευγενικά κέρασμα στους παρευρισκομένους με Τηνιακά εδέσματα και ποτά.
Η εκδήλωση άφησε άριστες εντυπώσεις σε όσους είχαν την ευκαιρία να παρευρεθούν και αποτελεί άξια τιμή στον εκλεκτό Τήνιο και Κυκλαδίτη επιστήμονα, διανοούμενο και οραματιστή κ. Αλέκο Φλωράκη.
Πληροφορίες για τον Αλέκο Φλωράκη ενδεικτικά αναφέρουμε ότι υπάρχουν στους ιστότοπους:
http://www.biblionet.gr/author/42015/%CE%A6%CE%BB%CF%89%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82_%C E%91%CE%BB%CE%AD%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CE%95._1948και
https://www.magdapapadimitriou.gr/sinentheyjeis/sienteyxeispira/84-milontas-me-ton- aleko-floraki
και για το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας της Τήνου στο: http://www.piop.gr/el/diktuo-mouseiwn/Mouseio-Marmarotexnias-Tinou/to-mouseio.aspx
******************
* Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018
Αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών στην Αθήνα (οδός Ακαδημίας)
Παρουσίαση του 7ου τόμου των «Ναξιακών» της ΟΝΑΣ
Η παρουσίαση του έβδομου Τόμου της Επετηρίδας «Ναξιακά», έκδοσης της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ), πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018 το απόγευμα στην αίθουσα της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών στην Αθήνα (Ακαδημίας και Γενναδίου) και αποτέλεσε ένα σπουδαίο πολιτιστικό και επιστημονικό γεγονός.
Κριτική παρουσίαση των περιεχομένων του νέου τόμου των «Ναξιακών» έκαναν (κατά σειρά): ο καθηγητής Νεώτερης Ελληνικής Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Χαράλαμπος Μπαμπούνης, ο λαογράφος-ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Παναγιώτης Καμηλάκης και η καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και του Πολιτισμού στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο κ. Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη.
Προηγουμένως ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ) κ. Μανώλης Καλαϊτζής αναφέρθηκε στο ιστορικό των εκδόσεων των τόμων των «Ναξιακών», ενώ μετά το τέλος των κυρίων ομιλιών, χαιρέτησε εκ μέρους της επιτροπής έκδοσης η ιστορικός κ. Ελένη Βελώνη.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν: ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Λογαράς, οι βουλευτές Κυκλάδων κ. Νίκος Συρμαλένιος, κ. Αντώνης Συρίγος και κ. Νίκος Μανιός, ο πρώην υπουργός κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ο πρώην βουλευτής κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο πολιτευτής κ. Γιάννης Βλασερός, ο πρώην δήμαρχος Δρυμαλίας Νάξου κ. Νίκος Βασιλάκης, ο δημοτικός σύμβουλος Νάξου κ. Νίκος Μαϊτός, ο διοικητής του Νοσοκομείου Σάμου κ. Λάζαρος Θεόφιλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κυκλαδικού Τύπου κ. Θεόδωρος-Γεράσιμος Μαγκανιώτης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μικρών Κυκλάδων Νήσων (ΟΣΥΜΙΚ) κ. Πασχάλης Συρίγος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παριανών Συλλόγων (ΟΠΑΣ) κ. Αντώνης Πατέλης, μέλη του Δ.Σ. της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, ο πρόεδρος και στελέχη της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ), πρόεδροι και στελέχη άλλων ναξιακών Συλλόγων, ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Γιάννης Προμπονάς, ο καθηγητής Λαογραφίας κ. Μανόλης Σέργης, άλλοι επιστήμονες και λοιποί παριστάμενοι.
Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η γεωπόνος-εκπαιδευτικός κ. Αναστασία Δεουδέ. Η Επετηρίδα των «Ναξιακών» αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό και υψηλού επιπέδου επιστημονικό έργο και δείγμα μιας σοβαρής προσπάθειας της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ), η οποία και συσπειρώνει και τους Ναξιακούς Συλλόγους και τους Ναξιώτες γενικότερα, αλλά πραγματοποιεί και σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις, όπως η ανά έτος έκδοση των «Ναξιακών», με την οποία δίνεται η ευκαιρία να ερευνηθούν σημαντικά πολιτιστικά, επιστημονικά και αναπτυξιακά θέματα του νησιού της Νάξου, αλλά δίνεται επίσης η ευκαιρία να καταγραφούν εργασίες καταξιωμένων επιστημόνων και διανοητών (Ναξίων και μη) και επιπλέον δίνεται χώρος για να παρουσιαστεί το έργο και να ενθαρρυνθεί και να αναδειχτεί η επιστημονική προσπάθεια και η συγγραφική δημιουργία και νέων Ναξίων και άλλων επιστημόνων.
***************************
Στον 7ο τόμο περιέχονται εργασίες των εξής:
Ελένης Βελώνη, Τασίας Δεουδέ, Κων/νου Γ. Κλουβάτου, Ιάκωβου Ναυπλιώτη-Σαραντηνού, Σταματίνας Ουζούνογλου- Σκουλάτου, Σίμου Μ. Συμεωνίδη, Filomena Viviana Tagliaferri, Ελένης Γιαννούλη, Μανόλη Σέργη, Σπυρίδωνος Δ. Σπυρόπουλου, Εμμανουήλ Ι. Λασκαρίδη, Μαρίας Ξεφτέρη, Ιωάννη Κ. Προμπονά, Πρωτοπρ. Κων/νου Κύλη, Γιάννη Λογαρά, Γιώργου Α. Μανωλά («Ορεινός Αξιώτης»), Αντώνη Τζιώτη, Αγγελικής Παρτσινέβελου, Ερωφίλης Σιδερή (επιμέλεια Κυριακής Σουλή), Γαρυφαλλιάς Θεοδωρίδου, Ι.Κ.Τουμπακάρη και «Ταξιδιώτη» (παλαιό δημοσίευμα). Οι εργασίες κατανέμονται στους τομείς: Ιστορία και Ιστορικά Τεκμήρια, Λαογραφία, Γλωσσολογία, Σύγχρονες Εκφράσεις και Νεωτερικές Πηγές του Ναξιακού Πολιτισμού, Σύγχρονες Προσωπικότητες της Νάξου, Συναντήσεις, Νομολογικά, Σχολεία εν δράσει, Βιβλιοπαρουσιάσεις και Αρχειοφυλάκιον.
Επίσης (σε αντίστοιχες εργασίες) σκιαγραφούνται οι προσωπικότητες των: Γιώργου Ανωμερίτη (από πολιτιστική πλευρά), Κατερίνας Κουνάδη- Κονιτοπούλου και των αειμνήστων Μανώλη Ιακ. Ψαρρά και Γιώργου Κονιτόπουλου.
Στο εκδοτικό εισαγωγικό σημείωμα γίνεται συνοπτική παρουσίαση των περιεχομένων στον 7ο τόμο εργασιών και άλλων θεμάτων σχετικών με τη δράση της ΟΝΑΣ και σε σχέση με τα «Ναξιακά».
Την Επιτροπή της έκδοσης του 7ου Τόμου (Αθήνα (2017) των «Ναξιακών» είχαν οι εξής:
Ελένη Βελώνη, Μανώλης Καλαϊτζής, Ειρήνη Κορρέ, Θανάσης Κωτσάκης, Μαρία Ξεφτέρη, Αγγελική Παρτσινέβελου, Κατερίνα Πολυμενοπούλου και Μανόλης Σέργης.
Το βιβλίο εκδόθηκε από την Graphopress ΕΠΕ (της κ. Φακίνου).
Γιάννης Λογαράς Φιλόλογος
Πληροφορίες για τις δραστηριότητες της ΟΝΑΣ στο:
http://onas-naxos.blogspot.com/ και στο:
https://www.facebook.com/%CE%9F%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1- %CE%9D%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8E%CE%BD- %CE%A3%CF%85%CE%BB%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CF%89%CE%BD-%CE%9F%CE%9D%CE%91%CE%A3-254083596992/

και για τα «Ναξιακά» στο: https://www.facebook.com/%CE%9F%CE%BC%CE%BF%CF%83%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1- %CE%9D%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CF%8E%CE%BD- %CE%A3%CF%85%CE%BB%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CF%89%CE%BD-%CE%9F%CE%9D%CE%91%CE%A3- 254083596992/app/123743911011091/
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :