Πέμπτη, Οκτωβρίου 11, 2018

Από την παραλία Ζέφυρος στη Ρόδο, ξεκίνησε η μεγάλη περιβαλλοντική καμπάνια “Keep Aegean Blue”, της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Γιώργος Χατζημάρκος: «Το "Keep Aegean Blue" , μόλις ξεκίνησε. Το όνειρο μας είναι να μην σταματήσει, ποτέ!» 
Η περιβαλλοντική δράση "Keep Aegean Blue", της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου,  άνοιξε σήμερα τα “φτερά” της για τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.
Το ξεκίνημα έγινε από τη Ρόδο, το 1ο Επαγγελματικό Λύκειο Ρόδου και την παραλία Ζέφυρος, για να συνεχιστεί και σε άλλα νησιά, το επόμενο διάστημα.
Στόχος της, η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από την ρύπανση, παράλληλα με την ευαισθητοποίηση και δραστηριοποίηση των νέων παιδιών, τους εγγυητές ενός μέλλοντος βιώσιμης ανάπτυξης για το ......
Νότιο Αιγαίο.


Η δράση ξεκίνησε με σεμινάριο που έγινε σήμερα το πρωί  στο 1ο ΕΠΑΛ, με τη συμμετοχή των μαθητών του σχολείου, παρουσία του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, του Αντιπεριφερειάρχη Πόρων, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Γιάννη Φλεβάρη, της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου Δια Βίου Μάθησης, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων & Εθελοντισμού και  Προέδρου του ΚΕΚ Γεννηματάς, Χαρούλας Γιασιράνη,  του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Εμπορίου, Ανάπτυξης και Επιχειρησιακής Ετοιμότητας, Χρήστου Ευστρατίου και του Προέδρου του Περιφερειακού Φυτωρίου, Περιφερειακού Συμβούλου Μιχάλη Μπαριανάκη.

Στους μαθητές μίλησε για την σημασία  της προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η  ιδρύτρια του οργανισμού  για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος “All For Blue”, Κατερίνα Τοπούζογλου,  εκπαιδεύτρια ελεύθερης κατάδυσης και παγκόσμια πρωταθλήτρια υποβρύχιας σκοποβολής.
Ακολούθησε καθαρισμός από τα σκουπίδια της παραλίας Ζέφυρος, στην πόλη της Ρόδου.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε σχετικά με την έναρξη της εκστρατείας:

«Ξεκίνησε σήμερα από τη Ρόδο μια μεγάλη πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που έχει να κάνει με την μεγάλη αγωνία μας, που δεν είναι άλλη από το μέλλον του περιβάλλοντος, το μέλλον του «σπιτιού» μας.
Η πρωτοβουλία “Keep Aegean Blue”, που θα συνεχιστεί με δράσεις και σε άλλα νησιά  των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, έχει στόχο την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Για την Περιφέρειά μας, αυτό είναι στόχος υψηλής  προτεραιότητας.  Το Αιγαίο πέλαγος  είναι μια μοναδική θάλασσα, με την σημαντικότερη βιοποικιλότητα σε  όλη τη Μεσόγειο.  Μια ανεκτίμητη κληρονομιά που οφείλουμε να διατηρήσουμε  και να παραδώσουμε ζωντανή στις επόμενες γενιές.
Στην ευθύνη και στην μεγάλη πρόκληση, δεν περιοριζόμαστε σε συνθήματα και ευχολόγια.  Απαντάμε με δράσεις , για βιώσιμη ανάπτυξη και καλύτερη ποιότητα ζωής.  Το "Keep Aegean Blue", μόλις ξεκίνησε. Το όνειρο μας είναι να μην σταματήσει, ποτέ!»

Η  πρωτοβουλία αυτή της Περιφέρειας,  Keep Aegean Blue”, υλοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό All For Blue”.  Το πρόγραμμα των δράσεων της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας που ξεκίνησε σήμερα θα επεκταθεί στα νησιά των Κυκλάδων, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.  Αρχικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει σεμινάρια σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα νησιά της Δωδεκανήσου, με πιστοποίηση για εκείνους που θα τα παρακολουθήσουν, καθώς και βιωματικές δράσεις που θα αφορούν όχι μόνο τον καθαρισμό των ακτών, αλλά και του βυθού, από τους δύτες της “All For Blue”.

Η περιβαλλοντική δράση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Keep Aegean Blueπεριλαμβάνει:

α) Εκπαιδευτικά σεμινάρια, διάρκειας 90 λεπτών, για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, τις λύσεις για περιβαλλοντικά θέματα και πληροφορίες για τη συμπεριφορά των θαλάσσιων θηλαστικών και ψαριών σε 14 σχολικές μονάδες της Ρόδου, Κω, Πάτμου, Λέρου, Καλύμνου, μετά από συνεννόηση με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και β) δράσεις παράκτιου και υποβρύχιου καθαρισμού θαλασσών σε 9 παραλίες των νησιών που προαναφέρθηκαν, οι οποίες θα διεξαχθούν με απόλυτη ασφάλεια. Στον  καθαρισμό των ακτών που θα γίνει παρουσία ειδικών εκπαιδευτών, θα λάβουν μέρος μαθητές, συνοδοί καθηγητές, γονείς και εθελοντικές ομάδες, ενώ ο καθαρισμός του βυθού θα γίνει μόνο από εκπαιδευτές αυτόνομης και ελεύθερης κατάδυσης





Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :