Τρίτη, Ιουνίου 17, 2014

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ 17/6


«Να ξεκινήσουν έλεγχοι για να μπει όσο είναι νωρίς φρένο στις τιμές που είναι ψηλότερες από τις επιτρεπτές…», «Βλέπουμε κάποιους ξένους να απορούν με τις τιμές. Φαίνεται καθαρά ότι δυσφορούν. Μόνο ζημιά κάνουνε στο νησί μας αυτές οι… εξυπνάδες», «Να κονομήσουνε δηλαδή τι; Πας να φας κάτι, άμα το πληρώσεις χρυσό θα πας στο ίδιο μαγαζί;», «Μέχρι το τέλος του Μάη όλα ήτανε καλά, τώρα πήρανε τα μυαλά τους αέρα», «Δε βλέπουν ότι όλος ο κόσμος έχει γονατίσει; Εμείς οι ντόπιοι γιατί να μη μπορούμε να βγούμε για μια μπύρα; Επειδή είναι οι τουρίστες εδώ θα πρέπει να μας παίρνει κι εμάς η μπάλα», «Κάποιοι, ευτυχώς λίγοι, δεν είναι σοβαροί. Νομίζουν ότι ο κόσμος… κατουράει το χρήμα», «Γιατί το κράτος δεν κάνει ελέγχους; Γιατί ο καθένας να ‘βγάζει’ δικές του τιμές;», «Δεν καταλαβαίνουν ότι θα πάρει όλους τους επαγγελματίες η μπάλα; Ένας στους δέκα να κάνει το λάθος την πληρώνουνε όλοι», «Κάποτε που γίνονταν έλεγχοι τρέμανε κάποιοι, τώρα που δεν πέφτει βούρδουλας οι καινούργιοι της αγοράς κάνουνε τα δικά τους», «Ο παλιός ο επαγγελματίας σέβεται και τον εαυτό του αλλά και τους συναδέλφους του. Όσοι ‘κλέβουν’ τον......
κόσμο είναι καινούργιοι που σημερνοί είναι κι αυριανοί δεν είναι…», «Στο τέλος του καλοκαιριού κλαίνε. Όσο και να αυξήσεις το τζίρο σου στο τέλος άμα δεν είναι σωστός επαγγελματίας θα κάνεις το λάθος και θα χάσεις και τα’ αβγά και τα καλάθια. Ανεμομαζώματα… διαβολοσκορπίσματα», «Μια επιχείρηση καλοκαιρινή δεν είναι μόνο για ένα καλοκαίρι. Αυτός που κάνει λαμογιές φέτος θα δουλέψει του χρόνου; Το ξέρεις, Γιάννη, ότι στο μαγαζί μου έρχονται ξένοι πελάτες πάνω από είκοσι χρόνια. Ξέρεις ότι ξέρουν πολύ καλά ποιοι τους παίρνουν το πορτοφόλι από τη τσέπη;»        
Χαλάνε την πιάτσα…
ΠΙΑΣΑΜΕ κουβέντα με πολλούς ανθρώπους της τουριστικής αγοράς της Νάξου, προχθές βράδυ. Αιτία και αφορμή αποτέλεσε το γεγονός φτάνουν στ’ αφτιά μας κάθε μέρα που περνά σχόλια που δεν κολακεύουν την πλειονότητα των τουριστικών επιχειρηματιών – επαγγελματιών που δουλεύουν με την ενδεικνυόμενη υπευθυνότητα και σοβαρότητα στην τουριστική πιάτσα του νησιού μας.
Παρατηρούνται, δυστυχώς, στην αγορά της Νάξου τούτη την εποχή «συμπεριφορές» που αμαυρώνουν την εικόνα του νησιού μας. «Επιλογές» που δεν συνάδουν με τα κύρια χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς των συντοπιτών μας κάποιες άλλες εποχές περασμένες – τότε που η ναξιώτικη φιλοξενία και στα λόγια αλλά και στην πράξη ήταν αυταπόδεικτη. Παλαιότερα στα «συν» του νησιού μας, ήταν τα ελκυστικά χαρακτηριστικά του, όπως το φαγητό και τα τοπικά προϊόντα, η φύση και το τοπίο, τα χωριά και τα αξιοθέατα ΑΛΛΑ και η παραδοσιακή φιλικότητα και φιλοξενία! Στα χρόνια τούτα του μνημονίου αλλάξαμε όμως συνήθειες. Τυχοδιωκτικά κάποιοι δραστηριοποιούνται στην αγορά της Νάξου και αποτελεί αυτό κόλαφο για ένα νησί που επιδιώκει με κάθε τρόπο να εδραιωθεί στην συνείδηση των ημεδαπών και αλλοδαπών θερινών περιηγητών ως προορισμός τουριστικός φιλόξενος, προσιτός, ελκυστικός… Πώς όμως με συμπεριφορές / επιλογές τυχοδιωκτικές είναι δυνατόν η Νάξος να «τραβήξει» κόσμο; Μάλλον διώχνει με τα τερτίπια της αυτά τους επισκέπτες της
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ “Κ”
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Η ΝΑΞΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΗ. ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΜΑΘΕΙ, ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ Π.Χ. ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΚΡΙΒΕΣ,ΑΘΛΙΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ, ΣΤΡΙΜΟΓΜΕΝΕΣ Η ΜΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΜΙΑ ΕΠΑΡΧΙΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑΧΕΙ ΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ. ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΒΕΒΑΙΑ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΜΕΣΙΤΕΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΟΥΝ, ΚΑΙ Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΣΟΥΣ ΜΕΣΙΤΕΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ, ΤΙΣ ΑΝΑΒΑΖΟΥΝ.ΟΠΟΙΟΣ ΠΩΛΕΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ Ή ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ, ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΑΓΓΕΛΙΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΙΝΗΤΑ ΝΑ ΚΤΙΣΤΟΥΝ, ΜΕ ΕΝΤΑΞΕΙΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.