Δευτέρα, Νοεμβρίου 09, 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΤΗΣ ΕΜΔΥΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΥΡΟΥ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

  Με αφορμή τις αναφορές συναδέλφων μηχανικών για απαξίωση του έργου και του ρόλου τους από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα.....
παρακάτω.

  Όπως γνωρίζετε ο ρόλος των μηχανικών του Δημοσίου είναι καθοριστικός για την λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, αφού εμπλέκονται σε πλήθος αρμοδιοτήτων που έχουν να κάνουν από τον σχεδιασμό, τη μελέτη και παραγωγή δημόσιων έργων, τον πολεοδομικό σχεδιασμό, την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας κ.α., ενώ σε αυτούς πέφτει το βάρος κυρίως για την αξιοποίηση και απορρόφηση των εξαιρετικά μειωμένων εθνικών και κοινοτικών πόρων.

  Για να μπορέσουν οι Υπηρεσίες να ανταπεξέλθουν σε όλες αυτές τις αρμοδιότητες απαιτείται η επαρκής στελέχωσή τους. Οι βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, με το πάγωμα των προσλήψεων, έχουν οδηγήσει σε δραματική μείωση του αριθμού  των τεχνικών υπαλλήλων που υπάρχουν στη δημόσια διοίκηση, που ειδικά για τις Κυκλάδες αγγίζει το 50 %. Σε συνδυασμό με την μειώσεις μισθών, που ειδικά για τους διπλωματούχους μηχανικούς του δημοσίου αγγίζουν το 50 %, και τη δραματική αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας – φοροληστείας, είναι φανερό ότι δημιουργούνται  δυσχερέστατες εργασιακές συνθήκες για τους εργαζόμενους μηχανικούς στον δημόσιο τομέα, όπως άλλωστε και για το σύνολο των εργαζομένων.

  Σε αυτές τις πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες που επικρατούν, είναι λυπηρό να ακούγονται και να διαδίδονται από την πλευρά της Διοίκησης του  Δήμου απαξιωτικά σχόλια σε βάρος καταξιωμένων υπαλλήλων, κατά τρόπο μάλιστα αντίστοιχο κίτρινων περιοδικών «κοινωνικού» σχολιασμού ή  να καταγράφονται,  από την πλευρά ανωτάτων στελεχών της Διοίκησης, καθημερινά σχεδόν, προσβλητικές συμπεριφορές απέναντι σε συναδέλφους μηχανικούς  και συχνά με ανοίκειες εκφράσεις. Καταγράφεται, λόγω ακριβώς του κλίματος που διαμορφώνεται με αποκλειστική ευθύνη της Διοίκησης το, υπεράνω έλλογου σχολιασμού  γεγονός, να οδηγούνται υπάλληλοι με πανελλήνια ακόμη και διεθνή καταξίωση στην έξοδό τους από τον Δήμo.

  Θεωρούμε ότι ό ρόλος κάθε πολιτικής ηγεσίας είναι η αξιοποίηση με τον καλύτερο τρόπο του υπάρχοντος στελεχιακού δυναμικού, σε πνεύμα συνεργασίας και διαλόγου, με στόχο πάντα το καλύτερο παραγόμενο αποτέλεσμα, καθώς στις σημερινές συνθήκες, με δεδομένες τις πενιχρές και κατακρεουργημένες αμοιβές είναι βέβαιο ότι μόνο το  φιλότιμο και διάθεση προσφοράς, μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο παραμονής άξιων στελεχών στις υπηρεσίες. 

  Για όλους τους παραπάνω λόγους σας καλούμε με μέριμνα και φροντίδα σας, να υπάρξει πρωτοβουλία για να σταματήσει κάθε απαξιωτική και προσβλητική συμπεριφορά προς τους υπαλλήλους του Δήμου.
Άλλωστε είναι αδιαμφισβήτητο για τους γνωρίζοντες τις διαδικασίες, ότι ο παραγκωνισμός και  μη αξιοποίηση του ικανότατου στελεχιακού δυναμικού του  Δημοσίου,  μεταφράζεται, πάντα με την αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου, όπως αυτό νομοθετείται  από τις κυβερνήσεις, στην μεταφορά πόρων από την αιματηρή φορολογία του ελληνικού λαού και των δημοτών ειδικότερα, στα ταμεία  παράπλευρης δραστηριότητας ιδιωτών. Το δε παραγόμενο  «έργο» των μεθόδων αυτών, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων,  καταγράφεται, ως προς την σχέση  κόστους - απόδοσης, στην γνωστή καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στα νησιά μας.
 
  Καλούμε επίσης σε συνεργασία με τους λοιπούς θεσμικούς παράγοντες του τόπου να υπάρξει σταθερή και τεκμηριωμένη πίεση προς την  κυβέρνηση για αναβάθμιση των Τεχνικών Υπηρεσιών, με προσλήψεις μηχανικών στις νησιωτικές περιοχές δίνοντας  κίνητρα για την παραμονή τους στα νησιά.

  Στις κατευθύνσεις αυτές το Τμήμα Κυκλάδων αλλά και όλοι οι συνάδελφοι μέλη είναι έτοιμοι να συμβάλουν,  σύμφωνα με την επιστημονική τους κατάρτιση,   όπως άλλωστε όλα τα προηγούμενα χρόνια, εφόσον αυτό ζητηθεί.

Για την Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος Κυκλάδων


                                           Ο Πρόεδρος                                    Ο Γραμματέας



            Γιολδάσης Κωνσταντίνος                        Διακοδημητρίυ Δαβίδ

               Πολιτικός Μηχανικός                           Πολιτικός Μηχανικός 
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :