Παρασκευή, Νοεμβρίου 13, 2015

Έργα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου έρχονται από το Τολέδο για να εκτεθούν στη Ρόδο!

Συνεννόηση του Περιφερειάρχη Γ. Χατζημάρκου με τις ισπανικές αρχές , για την διοργάνωση ενός ακόμη μεγάλου πολιτιστικού γεγονότος

Ιστορική στιγμή  για τα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας θα αποτελέσει η μεταφορά στην Ρόδο πρωτότυπων έργων του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, τα οποία ανήκουν στο Κρατικό Μουσείο Ελ Γκρέκο του Τολέδο.

Η μεταφορά των έργων  από την Ισπανία για να εκτεθούν  στην Ρόδο, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, απετέλεσε αντικείμενο συζητήσεων, σε........
ιδιαίτερα θετικό κλίμα, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου με τον εκπρόσωπο της ισπανικής κυβέρνησης στην Περιφέρεια  Castilla-La Mancha κ. José Julián Gregorio, στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης των γλυπτών πινάκων του καλλιτέχνη Νίκου Φλώρου, που τέλεσε ο Περιφερειάρχης στο Κρατικό Μουσείο Ελ Γκρέκο την περασμένη Τετάρτη, παρόντος και του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, ο οποίος στηρίζει εμπράκτως την πολιτική εξωστρέφειας της Περιφέρειας και στον τομέα του πολιτισμού.

Μέσω των συνεννοήσεων με τις ισπανικές αρχές για την μεταφορά έργων του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, η Ρόδος και γενικότερα το Νότιο Αιγαίο, κάνουν ένα ακόμη βήμα για την καθιέρωσή τους στον παγκόσμιο  πολιτιστικό χάρτη, μέσα από εκδηλώσεις και συνεργασίες με τα μεγαλύτερα Μουσεία του κόσμου, όπως έγινε πρόσφατα και με το Μουσείο του Λούβρου, με την μεταφορά αρχαιοτήτων, οι οποίες εκτέθηκαν για ένα διάστημα πέντε μηνών στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου.

Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα στο κοινό της Ρόδου και στους επισκέπτες της να θαυμάσουν από κοντά αριστουργήματα, μέρος των θησαυρών που συνθέτουν  το ιδιόμορφο εικαστικό έργο του μεγάλου ζωγράφου και φέρουν κοσμοπλημμύρα στα Μουσεία όπου εκτίθενται. Να ανακαλύψουν τον σπουδαίο  χρωστήρα του Έλληνα που, από την Κρήτη στη Βενετία, στη Ρώμη και τέλος στο Τολέδο, επανακαθόρισε τα όρια, τη λογική και τον τρόπο της εικαστικής δημιουργίας και  επηρέασε βαθιά την ευρωπαϊκή ζωγραφική του 16ου αιώνα.

Από το Τολέδο όπου βρίσκεται, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε:

“ Για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο πολιτισμός αποτελεί το ύψιστο αγαθό, την πολυτιμότερη κληρονομιά που σπάει τα στεγανά, ανοίγει δρόμους φωτός, ενώνει τους λαούς και τις χώρες. Αποτελεί μοναδικό προνόμιο η ενεργός συμμετοχή μας σε ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, όπως τα εγκαίνια της έκθεσης του Νίκου Φλώρου για τον Γκρέκο, σ’ ένα τόπο ιδιαίτερα εμβληματικό,  όπως είναι η πόλη του Τολέδο και το Μουσείο Ελ Γκρέκο, εδώ όπου  τα έργα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου εκτίθενται  με τρόπο εκθαμβωτικό.
Θεωρούμε χρέος μας, αυτή την μοναδική εμπειρία ζωής που είχαμε αυτές τις μέρες, μπροστά στο έργο ενός από τους μεγαλύτερους ζωγράφους στην παγκόσμια ιστορία της Τέχνης, να δώσουμε την ευκαιρία στους Έλληνες  αλλά και στα εκατομμύρια των επισκεπτών μας να την ζήσουν.
Είμαι βέβαιος ότι τα έργα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, ενός αντισυμβατικού καλλιτέχνη της εποχής του,  που έσπασε τους κυρίαρχους κώδικες της ακαδημαϊκής ζωγραφικής και χειρίστηκε επαναστατικά το φως, θα βρουν το ιδανικό περιβάλλον για να αναδειχθούν στο νησί του φωτός”.





Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :