Κυριακή, Μαρτίου 22, 2015

O Τ. Πρωτονοτάριος απαντά στην πρόταση του κ. Μαιτού περί ίδρυση Δημοτικού Ιατρείου

Απαντώντας στις αντιπολιτευτικές, λαϊκίστικες κορώνες του κ. Μαϊτού περί ίδρυσης Δημοτικού Κοινωνικού Ιατρείου, επισημαίνω και καθιστώ σαφή τα εξής:
Το πρόβλημα υποστελέχωσης των Αγροτικών Ιατρείων, που ταλανίζει τα νησιά μας, δεν σχετίζεται και δεν επιλύεται με ένα Δημοτικό Κοινωνικό Ιατρείο, η ίδρυση του οποίου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις 26 διάσπαρτες Κοινότητες και τα πέντε νησιά του Δήμου μας. Ρόλος του Δήμου δεν είναι να υποκαταστήσει το Υπουργείο Υγείας και ...
κατ΄ επέκταση το Νοσοκομείο – Κ.Υ. Νάξου.   
Αντίθετα, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να προστατεύει και να προάγει ποικιλοτρόπως τη δημόσια υγεία, με την προσφορά νερού ανθρώπινης κατανάλωσης καλής ποιότητας, με τη σωστή διαχείριση υγρών αποβλήτων και στερεών απορριμμάτων και πολλών άλλων σημαντικών δράσεων, αποκλειστικής αρμοδιότητας των πρωτοβάθμιων οργανισμών αυτοδιοίκησης. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό, ο Δήμαρχος επικουρείται από δύο ειδικούς συμβούλους (Χημικοί), προκειμένου να υποστηρίζουν τις παραπάνω σημαντικές δράσεις υγιεινολογικού ενδιαφέροντος.
Παρ΄ όλα αυτά και επιπλέον των αρμοδιοτήτων του, ο Δήμος στέκεται αρωγός στην αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων που ανακύπτουν στον ευαίσθητο τομέα της υγείας. Με βούληση της παρούσας Δημοτικής Αρχής, ο Δήμος συμβάλει στη λειτουργία των Αγροτικών Ιατρείων, εξασφαλίζοντας την παροχή internet για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αναλαμβάνοντας τη συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων, την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων, την προμήθεια υπολογιστών κ.α.. Ταυτόχρονα συμπαραστέκεται στο Νοσοκομείο – Κ.Υ, όποτε ζητηθεί ή προκύψει ανάγκη (φιλοξενία ιατρών, εξασφάλιση διαμονής τους, κ.α.).
Επιπροσθέτως,  με τη λειτουργία και στήριξη δομών, όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τις κατ΄ οίκον επισκέψεις, ο Δήμος συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας καθώς και ατόμων με κινητικά ή άλλα ειδικά προβλήματα.
Ταυτόχρονα με τις δράσεις αυτές, ο Δήμος καταθέτει προτάσεις και ασκεί πιέσεις για τη βελτίωση ή αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν στη λειτουργία του Νοσοκομείου.
Ωστόσο, παρά τις παρεμβάσεις του Δήμου, όπου είναι εφικτό, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η συνταγογράφηση στα αγροτικά ιατρεία είναι υποχρέωση του Υπουργείου Υγείας και κατ΄ επέκταση των ασφαλιστικών φορέων, οι οποίοι εισπράττουν τις τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές από του πολίτες και επομένως είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για την τοποθέτηση των αγροτικών γιατρών. Η κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου, η μαζική έξοδος νέων γιατρών στο εξωτερικό και η δραματική μείωση μισθών των Αγροτικών αποτελούν βασικές αιτίες της μεγάλης έλλειψης γιατρών στα νησιά. Αυτά, όμως είναι θέματα που μπορεί και πρέπει να τα λύσει η κεντρική Κυβέρνηση της χώρας μας.
Κατόπιν τούτων, ο κ. Μαϊτός καλά θα κάνει να αφήσει τη Δημοτική Αρχή να ασχοληθεί με τα υγειονομικά θέματα, καθώς διαθέτει πολύ μεγαλύτερη γνώση κι εμπειρία, υψηλή ευαισθησία και ισχυρή βούληση. Να είναι σίγουρος ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.





Ο Αντιδήμαρχος


Τοτόμης Πρωτονοτάριος
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Καλά θα κάνει ο Μαϊτός όχι μόνο να μην ασκεί κριτική στη διοίκηση Μαργαρίτη, αλλά και να μην κάνει καμιά πρόταση. Πού το βρήκε αυτό γραμμένο; Πού βρήκε γραμμένο ότι ο Δήμος πρέπει να ασχολείται με την υγεία, ειδικά αν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ασχολείται επιχειρηματικά με την ιδιωτική ιατρική; Ο Τοτόμης τα βλέπει σχεδόν όλα ρόδινα στον τομέα της υγείας, από πλευράς Δήμου. Δεν έχει διαβάσει καλά τον Καλλικράτη-όπως άλλοι το μνημόνιο-, αλλά προπάντων δε βλέπει τι έχουν κάνει στην ανάπτυξη δημοτικών κοινωνικών ιατρείων Δήμοι σε όλη την Ελλάδα. Ας κοιτάξει π. χ. τον ομοϊδεάτη του Πατούλη στο Μαρούσι. Η πρόταση Μαϊτού μπορεί να προσαρμοστεί και να αξιοποιηθεί στα δικά μας δεδομένα και ανάγκες. Αυτό βέβαια προϋποθέτει μια δημοτική Αρχή με όραμα, σχέδιο και διάθεση για δουλειά και προσφορά στους αναξιοπαθούντες συμπατριώτες μας και στις αναξιοπαθούσες περιοχές του Δήμου μας. Οι ίδιοι οι συγχωριανοί του Τοτόμη πριν λίγες μέρες στο Δήμο πορεύτηκαν, μετά το Νοσοκομείο (ο Θεός να το κάνει). Αλλά αυτός αρκείται στην παροχή internet και ψίχουλων στα αγροτικά ιατρεία. Πότε ο Δήμος ηγήθηκε μιας ναξιακής πανστρατιάς για το υγειονομικό πρόβλημα της περιοχής ευθύνης του; Πότε ανάπτυξε μια συνεκτική υγειονομική πρόταση και πολιτική; Αρκείται να ζητά από τον υποδιοικητή του Νοσοκομείου-ΚΥ προτάσεις, όπως πρόσφατα, για να τις μετεφέρει στους βουλευτές και στο υπουργείο. Γραμματοκομιστής, δηλαδή. Έτσι καταλαβαίνει το ρόλο του;
Τη συμβολή του Δήμου στην προστασία της δημόσιας υγείας και στην πρόληψη ασθενειών την περιορίζει πολύ, θελημένα ή αθέλητα, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος. Ακόμα όμως και στο καλής ποιότητας νερό, που αναφέρεται, αλλά προπάντων στη "σωστή διαχείριση υγρών αποβλήτων και στερεών απορριμμάτων", τα ελλείμματα του Δήμου είναι τεράστια και επομένως ελέγχεται η δημοτική Αρχή για την πρόδηλη ανεπάρκειά της. Οι προνοιακές δομές και δράσεις δεν είναι κατάκτηση του δήμου μας, λειτουργούν παντού και μάλιστα καλύτερα και αποτελεσματικότερα. Η ορεινή Νάξος και τα νησάκια, εξάλλου, είναι οι φτωχοί συγγενείς και αυτών των δομών και δράσεων. Ο Τοτόμης διαπιστώνει κοινότοπα ότι "η κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου, η μαζική έξοδος νέων γιατρών στο εξωτερικό και η δραματική μείωση μισθών των Αγροτικών (γιατρών) αποτελούν βασικές αιτίες της μεγάλης έλλειψης γιατρών στα νησιά". Σοβαρά; Και τι έκανε ο Δήμος; Ενόχλησε και πώς-με έγγραφα και προτάσεις;- την προσφιλή τους κυβέρνηση και τον προσφιλή τους τέως υπουργό, με τον οποίον σπεύδουν να σέρνουν το χορό στις κομματικές βασιλόπιτες; Ξέρει μήπως τα χρηματικά κίνητρα της Περιφέρειάς μας για προσέλκυση ιατρών; Μήπως καταργεί την υποχρέωση του υπουργείου ή μπαίνει σε άλλα χωράφια; Ένας οπλίτη γιατρό ήρθε και το έκαναν...πρωτοσέλιδο. Τέλος, ξέρει ο Τοτόμης αν μπορούν να επισκεφτούν γιατρό οι άνεργοι και ανασφάλιστοι, οι απόκληροι του Δήμου; Γνοιάζεται γι' αυτούς; Το άλλο με τον ΤΟΤΟ-μη το ξέρετε;