Πέμπτη, Μαρτίου 26, 2015

Ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε χρήστες και δημιουργοί πνευματικής ιδιοκτησίας, να συνυπάρχουν χωρίς τριβές πριν τον Απρίλη του 2016

Αυξημένη εξουσία στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας - Ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας που ρυθμίζει όλα τα προβλήματα με σύγχρονο τρόπο

Απάντηση Αν/τη Υπουργού Πολιτισμού στον Λευτέρη Αυγενάκη

Το ζήτημα των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων και την ανάγκη μιας συνολικής νομοθετικής επίλυσης του ζητήματος για την οριστική αντιμετώπιση των καταχρηστικών συμπεριφορών, έθεσε σήμερα ο Τομεάρχης Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης στην Ολομέλεια της Βουλής, προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κ. Νικόλαο Ξυδάκη, ζητώντας απαντήσεις σχετικά με τις.....
προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας.

Ο κ. Αυγενάκης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία δύο χρόνια από πολλούς Βουλευτές και από τον ίδιο, με καταγγελίες προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, παρεμβάσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο κ.α., προκειμένου να αναδείξουν το θέμα, ενώ επεσήμανε ότι με πολλές δυσκολίες και οχλήσεις τελικά συστήθηκε η επιτροπή διαλόγου πριν από έναν περίπου χρόνο, η οποία εξέδωσε αναλυτικό πόρισμα. Ο κ. Αυγενάκης επεσήμανε μάλιστα ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το πόρισμα της επιτροπής και να μη χαθεί άλλος χρόνος, ενώ ζήτησε μια κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα.

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε και στην «πρωτοφανή κωλυσιεργία» όπως είπε, της και επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να δείχνει ευαισθησία σε άλλα ζητήματα και σε ένα τέτοιο ζήτημα, που έχουν υπάρξει καταγγελίες και μάλιστα προσφάτως μια μεγάλη, όπως ανέφερα και λίγο πριν, καταγγελία, με υπογραφές και με στοιχεία και με τεκμήρια η συγκεκριμένη Επιτροπή Ανταγωνισμού, με το συγκεκριμένο Πρόεδρο, να λειτουργεί ως παρατηρητής απλώς της αγοράς».

Υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα
Από πλευράς του ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού κ. Νικόλαος Ξυδάκης αναγνώρισε την μεγάλη προσπάθεια στην οποία «έχετε πρωταγωνιστήσει και έχετε ενδιαφερθεί» όπως είπε, ενώ ενημέρωσε ότι «το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο δίνει δυνατότητες επιβολής προστίμων στον ΟΠΙ, βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε προχωρημένη κατάσταση. Αναμένουμε πολύ σύντομα ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας, εκτός από εποπτικό ρόλο να έχει και κυρωτικό ρόλο, δηλ. να μπορεί να επιβάλλει διοικητικά πρόστιμα, άρα να έχει αυξημένη εξουσία στη ρύθμιση της αγοράς πνευματικής ιδιοκτησίας», σημείωσε. «Υπάρχει πράγματι μια αταξία. Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί, δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια θέσπισης των αμοιβών. Αυτά θα μπουν σε μια σειρά», πρόσθεσε.

Αξιοποίηση του Πορίσματος της επιτροπής διαλόγου
«Τα πορίσματα της επιτροπής διαλόγου, την οποία και εσείς αναφέρατε, θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διαδικασία της ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας του Φεβρουαρίου 2014 στο εθνικό δίκαιο, μια ευρωπαϊκή οδηγία που ρυθμίζει όλα τα προβλήματα της πνευματικής ιδιοκτησίας με σύγχρονο τρόπο, επιβάλλει διαφάνεια στην τήρηση των λογαριασμών και επίσης επιβάλλει αντικειμενικά κριτήρια για τα αμοιβολόγια, πράγμα που είναι το επίδικο στις επιχειρήσεις».

Κοινή συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής
Μάλιστα ο Αν. Υπουργός αποδέχτηκε την πρόταση του κ. Αυγενάκη για κοινή συνεδρίαση των δύο επιτροπών της Βουλής, της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων.

Επιτροπή Ανταγωνισμού
Αναφορικά με τη στάση, τις ευθύνες και την ολιγωρία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως είπε ο κ. Αυγενάκης, απάντησε ότι «παρότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν εμπίπτει ακριβώς στις αρμοδιότητες του Υπουργείου, θα πιέσουμε και εμείς από τη μεριά του Υπουργείου Πολιτισμού ή της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων προς αυτή την κατεύθυνση παραγωγικά και δημιουργικά».

Χρονοδιάγραμμα
Τέλος, ο κ. Ξυδάκης έθεσε και το χρονοδιάγραμμα λέγοντας ότι: «έχουμε υποχρέωση να ενσωματώσουμε την οδηγία έως τον Απρίλιο του 2016», και εκτίμησε ότι «πολύ συντομότερα θα έχει ολοκληρωθεί, δίνοντας ένα ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε χρήστες και δημιουργοί να συνυπάρχουν χωρίς τριβές».



Αναλυτικά η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης:

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: «Αφού σας ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο σας, μπαίνω κατευθείαν στο θέμα της επίκαιρης ερώτησης.  Οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι εταιρείες –είμαι βέβαιος ότι το γνωρίζετε- με σκοπό τη διαχείριση και προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών έργων πνευματικής ιδιοκτησίας -είναι ο ν. 2121/1993-, καθώς και την είσπραξη και απόδοση των εν λόγω δικαιωμάτων. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας, κοινώς ΑΕΠΙ Α.Ε.

Το ζήτημα των συγγενικών και πνευματικών δικαιωμάτων έχει απασχολήσει τα τελευταία χρόνια την επικαιρότητα και ιδιαίτερα από την πλευρά των χρηστών που διαμαρτύρονται για καταχρηστικές συμπεριφορές σε βάρος τους, ζητώντας επανειλημμένως να αλλάξει, να βελτιωθεί το θεσμικό πλαίσιο.

Το οικονομικό κομμάτι, τέλος, των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης αποτελεί πραγματικό βραχνά για τους χιλιάδες καταστηματάρχες όπου ακούγεται μουσική στα καταστήματά τους -και γενικότερα για τους επαγγελματίες- που σε πολλές περιπτώσεις δεν αποτελεί η μουσική μέσο προσέλκυσης πελατών.

Την προηγούμενη Κοινοβουλευτική Περίοδο από κοινού με συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, ανεξάρτητους Βουλευτές, αλλά ακόμα και Βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, με τους οποίους αυτήν τη στιγμή συγκυβερνάτε, κάναμε δεκάδες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, ερωτήσεις, και κοινές επιστολές προς τον τότε αρμόδιο Υπουργό και προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που είχαν ως αποτέλεσμα την υπουργική απόφαση με θέμα «Συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής Διαλόγου για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα και τη δημόσια εκτέλεση».

Οι εργασίες της Επιτροπής ξεκίνησαν, επιτέλους, στις 8-1-2014, με σκοπό τη διερεύνηση προβλημάτων στον τομέα της δημόσιας εκτέλεσης.

Το πόρισμα της Επιτροπής το έχουμε -και το έχετε, φαντάζομαι- στα χέρια μας. Όμως, κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι δεν πρέπει να χάσουμε άλλο χρόνο. Ο απαραίτητος διάλογος έχει γίνει από όλες τις πλευρές και έχουν γνωστοποιηθεί οι απόψεις όλων των εμπλεκομένων. Πλέον είναι στο χέρι σας να προχωρήσετε. Το κράτος έχει συνέχεια. Πρέπει να έχει και συνέπεια.

Επιπλέον, σας κάνω γνωστό ότι μετά από επίκαιρη ερώτησή μου στις 13-11-2014 η τότε Υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γκερέκου είχε επισημάνει ότι το Υπουργείο έχει επεξεργαστεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο έχει κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και που θα προβλέπει όργανα ελέγχου και επιβολής διοικητικού προστίμου στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης.

Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει πολυσέλιδη καταγγελία, που κατατέθηκε από την Ένωση Ιδιοκτητών Ραδιοφωνικών Σταθμών Μακεδονίας-Θράκης, με υπογραφές και πολλών Βουλευτών από πολλές πτέρυγες, στην οποία περιγράφεται, με κάθε αναγκαία λεπτομέρεια και τεκμηρίωση, η εξωφρενική κατάσταση που η ΑΕΠΙ και μια σειρά άλλων εταιρειών –όχι όλες- έχει δημιουργήσει σε βάρος των ιδιοκτητών των επαρχιακών ραδιοφωνικών σταθμών.

Γίνεται απολύτως σαφές ότι η θέση μας είναι πως πρέπει να υπάρχουν εταιρείες προστασίας και είσπραξης πνευματικών δικαιωμάτων, που θα λειτουργούν όμως κάτω από ένα νέο, σύγχρονο, αλλά και δίκαιο κυρίως θεσμικό πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων, με λογικές αμοιβές που θα προκύπτουν από διαπραγμάτευση με τους αντίστοιχους επαγγελματίες, βασισμένες στη χρήση μουσικής και φυσικά εναρμονισμένες στις συνθήκες της αγοράς.

Τέλος, να σας ενημερώσω και για μία πολύ -πολύ σημαντική εξέλιξη. Πρόσφατα, τις προηγούμενες εβδομάδες, το Δικαστήριο Σερρών έκρινε αθώους εκατόν πενήντα έξι επαγγελματίες επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, καφέ, καφενείων, που βρέθηκαν στα δικαστήρια ύστερα από μηνύσεις της εταιρείας Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων ΑΕΠΙ ΑΕ.

Πρόκειται για μία απόφαση- σταθμό και που σίγουρα το περιεχόμενό της θα αποτελέσει εργαλείο για εκατοντάδες άλλες προσφυγές από χρήστες σε άλλα δικαστήρια της χώρας.

Σας ερωτώ, λοιπόν –και κλείνω με αυτό- αν προτίθεσθε να προβείτε άμεσα σε νομοθετική πρωτοβουλία για την τροποποίηση- βελτίωση του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, προστατεύοντας τόσο τους χρήστες όσο και τους πνευματικούς δημιουργούς από καταχρηστικές συμπεριφορές των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης.

Ποια είναι η θέση της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού; Σε ποια φάση βρίσκεται –αν γνωρίζετε φυσικά- το Προεδρικό Διάταγμα που θα προέβλεπε όργανα ελέγχου και επιβολή προστίμων;»

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων): «Επί των πνευματικών δικαιωμάτων υπάρχει μία πολύ έντονη συζήτηση τον τελευταίο καιρό. Εσείς έχετε πρωταγωνιστήσει σε αυτή τη συζήτηση και έχετε ενδιαφερθεί για τη μεριά των χρηστών.

Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι πρώτον -όπως ήδη αναφέρατε- ότι το Προεδρικό Διάταγμα που δίνει δυνατότητες επιβολής προστίμων στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε προχωρημένη κατάσταση. Αναμένουμε πολύ σύντομα ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας εκτός από εποπτικό να έχει και κυρωτικό ρόλο, δηλαδή να μπορεί να επιβάλει διοικητικά πρόστιμα, άρα να έχει αυξημένες αρμοδιότητες, αυξημένη εξουσία στην ρύθμιση της αγοράς πνευματικής ιδιοκτησίας. Αυτό θα είναι πολύ σημαντικό.

Δεύτερον, τα πορίσματα της Επιτροπής Διαλόγου –την οποία και εσείς αναφέρατε- θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διαδικασία ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας του Φεβρουαρίου του 2014. Είναι μία ευρωπαϊκή Οδηγία που ρυθμίζει όλα τα ζητήματα της πνευματικής ιδιοκτησίας με σύγχρονο τρόπο.

Αυτό που μας αφορά κυρίως είναι ότι προσπαθεί να επιβάλει διαφάνεια στην τήρηση των λογαριασμών, ποια είναι τα περιουσιακά στοιχεία του οργανισμού συλλογής δικαιωμάτων και ποια τα δικαιώματα που πρέπει να αποδώσει στους δημιουργούς. Επίσης, προσπαθεί να επιβάλει αντικειμενικά κριτήρια για τα αμοιβολόγια, πράγμα που είναι και το επίδικο στις επιχειρήσεις.

Αυτό που έχουμε ως υποχρέωση να κάνουμε ως ελληνικό κράτος είναι να ενσωματώσουμε αυτή την Οδηγία στο εθνικό δίκαιο ως τον Απρίλιο του 2016. Νομίζω ότι πολύ νωρίτερα θα έχουμε ολοκληρώσει αυτή τη διαδικασία και θα είμαστε σε θέση να δώσουμε άλλο ένα ολοκληρωμένο ρυθμιστικό πλαίσιο και στους χρήστες και στους δημιουργούς, ώστε να συνυπάρχουν χωρίς τριβές και χωρίς παρεξηγήσεις.»

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ: «Ευχαριστώ για την απάντηση, αγαπητέ κύριε Υπουργέ.  Θέλω μόνο να διευκρινίσω ότι δεν έχω ταχθεί με καμία πλευρά. Έχω ασχοληθεί κοινοβουλευτικά, υπερασπιζόμενος το δίκαιο -κατά την εκτίμησή μου- και το λογικό, αξιοποιώντας φυσικά τα εργαλεία που μου παρέχει ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα. Άρα, δεν τάσσομαι υπέρ ή κατά μιας πλευράς.

Υπερασπίζομαι αυτό που κρίνω δίκαιο, λογικό και έντιμο απέναντι και στους χρήστες, αλλά και στους παραγωγούς, διότι δημόσιες αντιδράσεις και καταγγελίες δεν έχουν γίνει μόνο από χρήστες, αλλά και από αρκετούς μουσικούς παραγωγούς, οι οποίοι βλέπουν μία άνιση και άδικη μεταχείριση από εταιρείες ή ιδιαιτέρως από τη συγκεκριμένη γιγάντια εταιρεία, την ΑΕΠΙ ΑΕ.

Χαίρομαι που αναφερθήκατε –έτσι όπως σας άκουσα- με μια λογική συνέχειας του Κράτους και της Κυβέρνησης σχετικά με το θέμα αυτό. Είναι απολύτως σεβαστό και με ικανοποιεί πολύ.

Βεβαίως, θέλω να σας ξεκαθαρίσω και να σας δηλώσω ότι οποιαδήποτε προσπάθεια κάνετε, κύριε Υπουργέ, προς την κατεύθυνση της δημιουργίας, σεβόμενοι πάντοτε και την Ευρωπαϊκή Οδηγία και όσα έχουν γίνει σε διεθνές, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδος σχετικά με αυτά τα θέματα, πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν και φαντάζομαι ότι έχουν τεθεί υπ’ όψιν σας εξ όσων γνωρίζω, διότι έχω διαβάσει τα Πρακτικά της Επιτροπής. Όσο, λοιπόν, γρηγορότερα κινηθούμε με τη συναίνεση των περισσοτέρων ή όλων των πτερύγων -βεβαίως, θα υπάρχει μια συναίνεση σε αυτή την προσπάθεια- τόσο το καλύτερο.

Γι’ αυτό, λοιπόν, προτείνω, κύριε Υπουργέ –και δεν έχετε να φοβηθείτε κάτι, άλλωστε ο διάλογος ωφελεί και όταν είναι ειλικρινής και καθαρός- να συσταθεί, να οργανωθεί και να προγραμματιστεί άμεσα μια κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, αλλά και της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου -φυσικά με τη δική σας παρουσία- όπου θα υπάρξουν απόψεις, όπου θα είναι προσκεκλημένοι και οι εμπλεκόμενοι που συμμετείχαν στην Επιτροπή Διαλόγου, όπου θα υπάρξουν απόψεις, σκέψεις από τους εμπλεκόμενους χρήστες, μουσικούς, εταιρείες, παρουσία Βουλευτών από όλες τις πτέρυγες, έτσι ώστε να γίνει κτήμα και κομμάτι της κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας, του κάθε Βουλευτή που στέκει εδώ πέρα και έχει την ευθύνη των πράξεων και των λόγων του σε κάθε διαδικασία νομοθέτησης.

Αυτό πρέπει να μας αγκαλιάσει όλους. Τα πνευματικά δικαιώματα και η προάσπιση είναι υποχρέωση όλων μας και πρέπει να το κάνουμε. Ωστόσο, απαιτείται να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο άμεσα.

Μια ακόμα παρατήρηση θα ήθελα να κάνω, αν μου επιτρέπετε, η οποία αφορά την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Έχει δείξει μια πρωτοφανή κωλυσιεργία, που εμένα τουλάχιστον με έχει στεναχωρήσει -το λέω και το χαρακτηρίζω έτσι απλά- διότι δεν μπορεί να δείχνει ευαισθησία σε άλλα ζητήματα και σε ένα τέτοιο ζήτημα, που έχουν υπάρξει καταγγελίες και μάλιστα προσφάτως μια μεγάλη, όπως ανέφερα και λίγο πριν, καταγγελία, με υπογραφές και με στοιχεία και με τεκμήρια η συγκεκριμένη Επιτροπή Ανταγωνισμού, με το συγκεκριμένο Πρόεδρο, να λειτουργεί ως παρατηρητής απλώς της αγοράς. Φυσικά σκέψεις, συζητήσεις και ψίθυροι ακούγονται εντονότατα περί συμφερόντων ή περί πιέσεων που προκαλούν αυτήν τη στασιμότητα.

Θέλω να πιστεύω ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αν όμως ισχύει, έχετε ευθύνη να παρακινήσετε. Αν δεν ισχύει, έχει ευθύνη η Επιτροπή Ανταγωνισμού να φέρει άμεσα ένα πόρισμα, ιδιαιτέρως δε με αφορμή την τελευταία καταγγελία που έχει κατατεθεί πριν αρκετούς μήνες στα γραφεία της».

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων): «Κύριε συνάδελφε, η παρατήρησή μου για τις συχνές παρεμβάσεις σας έχει να κάνει με το ότι θέλω να σας πω ότι γνωρίζω ότι γνωρίζετε. Είναι χρήσιμο να μιλάμε σε ένα πεδίο αμοιβαίας γνώσης, να ξέρουμε για τι μιλάμε. Σε ό,τι αφορά την Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεν έχω να σας πω πολλά, γιατί δεν εμπίπτει ακριβώς στις αρμοδιότητες του Υπουργείου μου. Νομίζω ότι εμπίπτει στις αρμοδιότητες του πρώην Υπουργείου Εμπορίου. Νομίζω ότι θα επιληφθούν και μπορούμε και εμείς από τη μεριά του Υπουργείου Πολιτισμού ή της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση παραγωγικά, πολύ δημιουργικά.

Σε ό,τι αφορά την επικείμενη νομοθέτηση και το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας, αλλά και την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας, θα ενισχύσουν πάρα πολύ το νομοθετικό πλαίσιο και επίσης θα εξομαλύνουν όλες τις διαδικασίες. Υπάρχει πράγματι μια αταξία. Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί, δεν υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια θέσπισης των αμοιβών. Αυτά θα μπουν σε μια σειρά.

Ωστόσο, το τι ζητούν είναι υποχρεωμένοι να το ανακοινώνουν. Δεν το κάνουν. Είναι υποχρεωμένοι να βγάζουν τα αμοιβολόγιά τους και στις εφημερίδες και στον ιστότοπο του Οργανισμού, στο διαδικτυακό τόπο. Δεν το κάνουν πάντα με τον καλύτερο τρόπο και ακριβώς όταν θα έχει τη δυνατότητα να επιβάλει κυρώσεις ο Οργανισμός, τότε αν δεν υπακούν το νόμο, η καμπάνα που θα φάνε από το υπουργικό πρόστιμο, το οποίο θα είναι και τσουχτερό, θα τους αναγκάζει να μπαίνουν σε μια σειρά. Δυστυχώς ή ευτυχώς, μπαίνουμε σε αυτή τη σειρά.

Η ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας, λοιπόν, θα διασώσει πάρα πολλά πράγματα. Έχουμε ένα χρονικό διάστημα μπροστά μας. Δεν είναι τόσο απλό να ενσωματώνεις μια Κοινοτική Οδηγία στο εθνικό δίκαιο, θέλει προσοχή.
Τέλος, θέλω να σας πω ότι είναι πάγια στάση του Υπουργείου Πολιτισμού να προασπίζει τα δικαιώματα και των χρηστών και των δημιουργών. Μπορούμε να βρούμε μια χρυσή τομή και νομίζω ότι στους μερικούς επόμενους μήνες θα έχουμε κάνει τα πρώτα βήματα.»





Γραφείο Τύπου
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :