Τετάρτη, Νοεμβρίου 11, 2020

Η χώρα μπροστά στο δεύτερο lockdown

Γιάννη Βλασερού *

Δυστυχώς η κατάσταση ξέφυγε. Ο δολοφόνος ιός σπάει και στη χώρα μας το ένα κατόπιν του άλλου ρεκόρ στον  αριθμό κρουσμάτων,διασωληνωμένων και θανάτων.

Η ανεξέλεγκτη εισροή ατόμων από το εξωτερικό χωρίς ουσιαστικό περιορισμό, η πληρότητα όλων σχεδόν των μέσων μεταφοράς,οι ανεμπόδιστες παντός είδους εκδηλώσεις με υπερβολικό συνωστισμό και η απερισκεψία ενός μέρους του πληθυσμού έφεραν το αποτέλεσμα.

Δυστυχώς επιδείχθηκε χαλαρότητα και επανάπαυση μετά την πρώτη επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας .Δεν έγιναν γενικευμένα δειγματοληπτικά τεστ που θα εντόπιζαν το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος .Δεν πραγματοποιήθηκε η αναγκαία προετοιμασία του συστήματος υγείας με στελέχωση  και ......

εξοπλισμό (κυρίως ΜΕΘ) για το αναμενόμενο δεύτερο κύμα.

Αποτέλεσμα: καταλήξαμε στο ανορθόδοξο μέτρο του περιορισμού της κοινωνικής ζωής..

Η χώρα μπήκε για δεύτερη φορά στο αναγκαστικό αυτό μέτρο που εμπεριέχει μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό κόστος αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε άλλη επιλογή .

Η υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό και έχει ανάγκη θυσιών αλλά πρέπει να παράγουν θετικό αποτέλεσμα.Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να περιφρουρήσει τα εξαγγελθέντα μέτρα και οι πολίτες να τα ακολουθήσουν.

Πέραν των εξαγγελθέντων μέτρων κατά την γνώμη μου πρέπει να εφαρμοσθούν και τα παρακάτω.

-Ο απαράδεκτος επικίνδυνος και συνεχιζόμενος συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με την εκμίσθωση ιδιωτικών λεωφορείων εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα κρατικών.

-Πρέπει να γίνουν μαζικά δειγματοληπτικά τεστ σε όλη την χώρα για να ιχνηλατηθεί το πραγματικό ιικό φορτίο βάσει του οποίου θα  γίνει ο αναγκαίος προγραμματισμός αντιμετώπισης της νόσου.

-Πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία της υγείας των υγειονομικών αλλά και των εξεταζόμενων από την μετάδοση του ιού κατά τις ιατρικές εξετάσεις.

-Ο παρατηρούμενος συνωστισμός στους χώρους υποδοχής των ασθενών στα νοσοκομεία στα διαγνωστικά κέντρα ακόμη και στα ιδιωτικά ιατρεία συμβάλλουν στην μεταδοτικότητα  της νόσου.Ο καθορισμός εφαρμόσιμων ραντεβού και η διάθεση μεγαλυτέρων χώρων υποδοχής είναι αναγκαίος.

-Οπωσδήποτε πρέπει να διενεργηθούν επανειλημμένα και δωρεάν τεστ για όλους τους υγειονομικούς νοσοκομειακούς  και μη.

-Ο διορισμός ακραιφνών υγειονομικών που θα ενισχύσει το σύστημα πρέπει άμεσα και επαρκώς να πραγματοποιηθεί. Ίσως να είναι μία ευκαιρία καθιέρωσης του εθελοντισμού με πρόσκληση συνταξιοδοτημένου ειδικού υγειονομικού προσωπικού να βοηθήσει.

-Η ενίσχυση με στελέχη και εξοπλισμό των περιφερειακών  κρατικών νοσοκομείων της ηπειρωτικής και της νησιωτικής χώρας  για να καταστούν ικανά  να αντιμετωπίσουν τούς ελαφρά νοσούντες  της περιοχής τους  αλλά και των ικανών  Κέντρων  Υγείας για διάγνωση και παρακολούθηση  με στόχο  να ανακουφιστούν τα υπερφορτωμένα κεντρικά κρατικά νοσοκομεία.

-Τεράστιας σημασίας βέβαια είναι η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών  με  οικονομική διευκόλυνση των επιχειρήσεων και την σοβαρή οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων  (των οποίων περιστέλλεται ή διακόπτεται η εργασία για άλλη μια φορά) με επιδόματα αξιοπρεπούς διαβίωσης. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει η υγειονομική κρίση να ληφθεί σαν δικαιολογία και σαν ευκαιρία  για απολύσεις κι άλλες καταστρατηγήσεις των εργατικών δικαιωμάτων.

Καταλήγοντας θα  ήθελα να τονίσω ότι πρέπει όλοι να εφαρμόσουμε τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια Πρέπει όλοι να επιδείξουμε ατομική και συλλογική ευθύνη για να κερδίσουμε χρόνο μέχρις ότου έλθει το εμβόλιο για το οποίο τα τελευταία νέα είναι αισιόδοξα.

Έτσι μόνο θα τα καταφέρουμε!

*Ο Γιάννης Βλασερός  είναι:

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής  ΕΚΠΑ

Ιατρός καρδιολόγος

Αν .Γραμματέας του Τομέα Υγείας  του Κινήματος Αλλαγής





Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :