Πέμπτη, Οκτωβρίου 08, 2015

H δίκη για το Οικονομικό Σκάνδαλο στο Δήμο Μυκόνου

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι κάτοικοι της Μυκόνου τις ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις για την υπόθεση του μεγάλου διαχειριστικού σκανδάλου του δήμου.
Στο ειδώλιο του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αιγαίου έκατσαν σήμερα το πρωί οι πρώην δήμαρχοι Μυκόνου,Χρήστος Βερώνης και....
Αθανάσιος Κουσαθανάς-Μέγας ,οι δυο αντιδήμαρχοι, Αλέξανδρος Βαμβακούρης και Θρασύβουλος Κοντομήτρος και υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών, για την υπόθεση του οικονομικού σκανδάλου στο νησί.
Οι πρώην αιρετοί άρχοντες και οι έξι δημοτικοί υπάλληλοι κατηγορούνται για τις κακουργηματικές πράξεις διότι η δικαστική έρευνα έδειξε ότι «κάλυπταν τεράστια φοροδιαφυγή ξενοδοχειακών επιχειρήσεων του νησιού και ότι έβαζαν στην τσέπη τα τέλη παρεπιδημούντων».
Η δίκη ξεκίνησε με απουσίες καθώς δεν ήταν παρών ο βασικός κατηγορούμενος , Αντώνης Ρουσσάκης οποίος επικαλέστηκε λόγως υγείας μέσω του δικηγόρου του.Επίσης απών ήταν και ο σηνήγορος υπερπασπισης του πρωην Δημάρχου Χρήστπου Βερώνη.
Ο Εισαγγελέας αναφέρθηκε οτι »σέβεται το κατηγορούμενο και δεν αμφισβητω αν έχει πρόβλημα υγείας ωστόσο σέβομαι και το δικαστήριο και οτι η δίκη θα πρέπει να έχει ξεκινήσει»
Τελικά το δικαστήριο απέριψε το αίτημα αναβολής και διέκοψε την δίκη για τις 2 Νοεμβρίου ,ημέρα Δευτέρα στις 9 το πρωί.
Επιπλέον η πρόεδρος του δικαστηρίου ξεκαθάρισε την θέση της οτι σε περίπτωση απουσίας του κ.Ρουσάκη ,ο κατηγορούμενος θα εκδικαστεί κανονικά αλλιώς θα πρέπει να έχει εξουσιοδότηση ο δικηγόρος του.Για το κ.Βερώνη του τόνισε οτι θα πρέπει να έχει ορίσει και δεύτερο δικηγόρο αλλιώς θα οριστεί τυχαία απο το κατάλογο.
Αξίζει να αναφερθεί οτι , οι παραπάνω αντιμετωπίζουν και τα αδικήματα της απιστίας και της υπεξαίρεσης χρημάτων και για το αδίκημα της έκδοσης ψευδών βεβαιώσεων εις βάρος του δημοσίου. Συνολικά φαίνεται ότι τη δεκαετία 2002-2012 υπεξαίρεσαν από τα ταμεία του Δημου περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ.
Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια το 2010 μετά από καταγγελίες ξενοδόχου που βρέθηκε να χρωστάει στον δήμο 890.000 ευρώ για τα έτη 2002-2008, χρήματα τα οποία όμως είχε ήδη καταβάλει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες καταστημάτων και ενοικιαζόμενων δωματίων ήταν συνεπείς και εμφανίζονταν στον δήμο να πληρώσουν για κάθε σεζόν τα αποκαλούμενα τέλη παρεπιδημούντων. Ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι δημοτικοί υπάλληλοι φέρεται ότι τους έδιναν πλαστά διπλότυπα είσπραξης, βάζοντας στην τσέπη τους τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στα επίδικα τέλη.
Κατά την κατηγορία, η ζημιά του Δημοσίου υπολογίζεται ότι με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα ξεπερνάει τα 10 εκατ. ευρώ.
Τη λίστα των κατηγορουμένων συμπληρώνουν τρεις υπάλληλοι του δήμου, προϊστάμενος οικονομικής υπηρεσίας, εισπράκτορας και ταμίας και ένας ξενοδόχος.
Στο δικαστήριο οδηγούνται και δύο αντιδήμαρχοι, οι Αλέξανδρος Βαμβακούρης και Θρασύβουλος Κοντομήτρος, για απιστία και ψευδή βεβαίωση, καθώς και τρεις υπάλληλοι του δήμου και ένας γνωστός επιχειρηματίας-ξενοδόχος του Νησιού των Ανέμων. Τέλος, απαλλάσσονται οριστικά η αναπληρώτρια προϊσταμένη του δήμου, καθώς και οι υπάλληλοι δύο τραπεζών. Το Συμβούλιο Εφετών Αιγαίου έκανε δεκτή την πρόταση του αντεισαγγελέα Γιώργου Οικονόμου, ο οποίος είχε εισηγηθεί την παραπομπή των οκτώ κατηγορουμένων στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων προκειμένου να λογοδοτήσουν για όσα τους αποδίδονται ότι τέλεσαν με πράξεις ή παραλείψεις τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες καταστημάτων και ενοικιαζόμενων δωματίων ήταν συνεπείς και εμφανίζονταν στον δήμο να πληρώσουν για κάθε σεζόν τα αποκαλούμενα τέλη παρεπιδημούντων. Ωστόσο οι εμπλεκόμενοι δημοτικοί υπάλληλοι φέρεται ότι τους έδιναν πλαστά διπλότυπα είσπραξης, βάζοντας στην τσέπη τους τα χρήματα που αντιστοιχούσαν στα επίδικα τέλη. Κατά την κατηγορία, η ζημιά του Δημοσίου υπολογίζεται ότι -με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα- ξεπερνάει τα 10 εκατομμύρια ευρώ!
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :