H παρουσία μου στη Νάξο τις τελευταίες μέρες μου έδωσε την ευκαιρία να επισκεφθώ το Νοσοκομείο Κ.Υ. Νάξου, όπου διαπίστωσα ιδίοις όμμασι την αγωνία των ασθενών, αλλά και τον αγώνα των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού να αντιμετωπίζουν σε καθημερινή, 24ωρη βάση, τα πολύπλοκα προβλήματα υγείας των μονίμων και......
επισκεπτών κατοίκων ενός από τα πιο μεγάλα τουριστικά νησιά της Ελλάδας.
Το Νοσοκομείο Νάξου, στο οποίο φιλοδοξούσε να αναβαθμισθεί το Κέντρο Υγείας Νάξου, που ιδρύθηκε προ περίπου 30 ετών επί υπουργίας του αείμνηστου Γ. Γεννηματά, αδυνατεί να λειτουργήσει και ως στοιχειώδες Κέντρο Υγείας.
Η μη λειτουργία του κέντρου αιμοδοσίας, του χειρουργείου, της αίθουσας τοκετού, της μονάδος τεχνητού νεφρού -παρότι εξοπλισμένα- φαντάζουν πολυτέλειες μπροστά στην απογύμνωση του νοσηλευτικού αυτού ιδρύματος από ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.
Δεν υπάρχει παιδίατρος, ούτε αναισθησιολόγος. Έμεινε μόνο ένας παθολόγος, λόγω συνταξιοδότησης των περισσοτέρων, υπάρχει ένας χειρουργός και ένας καρδιολόγος. Τα αγροτικά ιατρεία των χωριών της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων αφαιμάχθηκαν από τους γιατρούς τους από το ΚΥ Νάξου, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη των χωριών, χωρίς να μπορούν να λύσουν το πρόβλημα λειτουργίας του Νοσοκομείου-ΚΥ Νάξου. Η έλλειψη 24ωρης βάρδιας των ασθενοφόρων λόγω έλλειψης προσωπικού και οχημάτων, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην διακομιδή των ασθενών.
«Έχουμε άμεση ανάγκη δύο παθολόγων, παιδιάτρου, καρδιολόγου και ενός χειρουργού, ή ενός ορθοπεδικού και βασικών ιατρικών υλικών», μου εξήγησε ο εκτελών χρέη Διοικητού, κ. Βασίλης Ραπτάκης.
Το Νοσοκομείο-ΚΥ Νάξου ζητά, απελπισμένα, βοήθεια.
Τι μπορεί να γίνει; Η Πολιτεία, ο δήμος, οι πολίτες, πρέπει να ενεργοποιηθούν.
Η καθ’ ύλην αρμόδια Πολιτεία πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθεί, διορίζοντας επειγόντως ειδικευμένους ιατρούς και παραϊατρικό προσωπικό, θεσμοθετώντας γενναία κίνητρα και όχι να μειώνει τις εφημερίες των ιατρών εν μέσω θέρους, και να εξασφαλίσει την 24ωρη λειτουργία των ασθενοφόρων.
O Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του στο μείζον κοινωνικό πρόβλημα της υγείας των δημοτών και των χιλιάδων επισκεπτών του, παρεμβαίνοντας αποτελεσματικά.
Αναγκαία κρίνεται και η ενεργοποίηση των πολιτών μέσω οργανώσεων, όπως του Ιδρύματος Στήριξης του ΚΥ Νάξου, της ΟΝΑΣ, των Συλλόγων των χωριών των επαγγελματικών συλλόγων του Νησιού. O Ναξιακός ιατρικός κόσμος, ιδιαίτερα οι νοσοκομειακοί γιατροί του Κέντρου, πρέπει να συνδράμουν μέσω των νοσοκομείων που υπηρετούν, στην αντιμετώπιση περιστατικών που έχουν ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης.
Η ιατρική περίθαλψη των Ελληνικών νησιών είναι ένα μείζον θέμα που θέλει σοβαρή αντιμετώπιση, με γενναία μέτρα.
Η επιβίωση του Νοσοκομείου Νάξου σχετίζεται με την επιβίωση του ΕΣΥ και η λειτουργία του σαν πραγματικού Νοσοκομείου σηματοδοτεί την ασφάλεια και την ευημερία, στη Νάξο και στα γύρω νησιά.
Δρ. Ιωάννης Ν. Βλασερός
Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Ιπποκρατείου Γ. Νοσοκομείου Αθηνών.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου