Παρασκευή, Ιουλίου 17, 2015

Δελτίο τύπου Νίκου Μανιού για τη συμφωνία και τη ψηφοφορία

Τοποθέτηση επί της συμφωνίας σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο Κανάλι 1 του Πειραιά

Είναι γνωστό σε όλους πλέον σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο ότι η συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση προς υπογραφή είναι προϊόν εκβιασμού, πραξικοπήματος, και σταύρωσης του Έλληνα πρωθυπουργού όπως έχει αναφερθεί στα περισσότερα διεθνή ΜΜΕ.

Είναι επίσης γνωστό ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρωθυπουργός δημιούργησαν προηγούμενο στην ισχύουσα πολιτική του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, της ακραίας λιτότητας, διάλυσης του..... κοινωνικού κράτους, και του κράτους δικαίου. Αμφισβητώντας τις εξήγγειλε δημοψήφισμα δίνοντας την εξουσία στον λαό να αποφασίσει. Ο πόλεμος που ακολούθησε με αποκορύφωμα το κλείσιμο των τραπεζών δεν σταμάτησε την θέληση του λαού για την ύπαρξη κράτους δικαίου και πρόνοιας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ψήφιση της συμφωνίας στην Βουλή  διαμόρφωσε δυναμικές που είναι έξω από την λογική μου. Το «στηρίζω την κυβέρνηση αλλά καταψηφίζω την πρότασή της», μη προτείνοντας κάτι άλλο δεν είναι καλό παράδειγμα προς μίμηση και εκθέτει τους 120 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που την ψήφισαν. Δηλαδή άρεσε σε εμάς αυτό το μνημόνιο;  Είμαστε κόμμα, είμαστε κυβέρνηση και πρέπει να λειτουργήσουμε προς όφελος των φτωχότερων. Η συμπεριφορά της Νάντιας Βαλαβάνη να παραιτηθεί από την θέση της υπουργού την τιμά και η παρουσία της τιμά τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ταχύτητα εξέλιξης των γεγονότων δεν επέτρεψε την λήψη απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Η άλλη μέρα εγκυμονεί κινδύνους, και πρέπει να διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού την ενότητα του κόμματος και της κοινοβουλευτικής του ομάδας.  Ο καθένας από εμάς ας αναλογιστεί πως πάμε πιο πέρα.

 

Τοποθέτηση επί της ψηφοφορίας σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο Κόκκινο

Η συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια απαράδεκτη συμφωνία που δεν μπορεί να εφαρμόσει ένα κόμμα της Αριστεράς.

Πρέπει λοιπόν να την δούμε όχι με ιδεολογικά και κομματικά κριτήρια αλλά υπό το βάρος του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση. Αν δεν ψηφιστεί και δεν στηριχτεί από τους βουλευτές του και ψηφιστεί από την αντιπολίτευση  δημιουργείται ηθικό και πολιτικό ζήτημα για την ίδια την κυβέρνηση. Εφόσον δεν υπάρχει άλλη πρόταση, τι θα γίνει; Θα πέσει η κυβέρνηση; Θα πάμε σε εκλογές; Ή θα δημιουργηθεί μια κυβέρνηση τεχνοκρατών;

Το ζήτημα είναι να μην αντιμετωπίσουμε την συμφωνία βάση του αν μας αρέσει ή όχι, αλλά να την τοποθετήσουμε σε βάθος τριών χρόνων όπου οι ρωγμές που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και άλλων χωρών να μεγαλώσουν δημιουργώντας νέες συνθήκες. Η συμφωνία δεν είναι εφαρμόσιμη καθώς τα προηγούμενα μνημόνια έχουν απομυζήσει τον λαό μας.

Αυτό που κάνουμε είναι μια σκληρή ταξική πάλη που δεν έχει ημερομηνία έναρξης και λήξης. Με κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ δώσαμε μια ανάσα στην διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών διεκδίκησης του λαού για καλύτερη ζωή. Αν πέσει η κυβέρνηση όλα αυτά παίρνουν τέλος. Θα πρέπει να έχει την δεδηλωμένη για να έχουμε ελπίδες για αναθεώρηση της συμφωνίας.

Πρέπει λοιπόν να διαφυλάξουμε την ενότητα της κυβέρνησης και συγχρόνως να αναπτύξουμε κινήματα ως κόμμα που θα αγωνίζονται για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. 
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :