Τρίτη, Φεβρουαρίου 05, 2013

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΡΗΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Νομοθετική  ρύθμιση για την άρση της απομόνωσης των νησιών  κατά την  διάρκεια απεργίας.
Χωρίς περιστροφές και για να μιλήσουμε επί της ουσίας. Το δικαίωμα των ναυτικών στην απεργία είναι απόλυτα σεβαστό. Ιδιαίτερα όταν κάποιοι από αυτούς είναι απλήρωτοι μήνες και όταν απειλούνται θέσεις εργασίας. Επ’ αυτού δεν χρειάζεται πολύ συζήτηση. Οι ναυτικοί όμως κινούν τα καράβια και τα καράβια είναι για τα περισσότερα νησιά η μοναδική «γέφυρα» σύνδεσής τους με την στεριανή Ελλάδα αλλά και μεταξύ τους. Όταν λοιπόν οι ναυτικοί απεργούν, η «γέφυρα» κόβεται, με......
αποτέλεσμα να φαλκιδεύεται μέχρι καταργήσεως το δικαίωμα των νησιωτών στην επικοινωνία, να πλήττεται ανεπανόρθωτα η οικονομία των νησιών και να αναστέλλονται πολλές βιοτικές δραστηριότητες στο νησιωτικό χώρο.

Στο σημείο αυτό οφείλει να παρέμβει θεσμικά  η πολιτεία και να ρυθμίσει με σαφή τρόπο την προστασία του δικαιώματος  και των δύο πλευρών, έτσι ώστε η άσκηση του ενός, δηλαδή της απεργίας, να μην λειτουργεί σε βάρος του δικαιώματος του δεύτερου, δηλαδή της ακώλυτης επικοινωνίας.

Επομένως, ανεξάρτητα από το γεγονός της  λύσης της απεργίας των ναυτικών και με το ενδεχόμενο αυτή η απεργία  να επαναληφθεί και στο μέλλον, η πολιτεία οφείλει να ρυθμίσει νομοθετικά το θέμα της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των νησιών κατά την διάρκεια της απεργίας.

Χωρίς καθυστέρηση, επιβάλλεται η θεσμοθέτηση της υποχρέωσης των απεργών, να διαθέτουν πλήρωμα για την κίνηση «πλοίων ασφαλείας» για κάθε μια από τις κύριες ακτοπλοϊκές γραμμές, με τα οποία θα διασφαλίζεται η ελάχιστη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιών.

Τα «δρομολόγια ασφαλείας» και  η συχνότητα τους είναι ζητήματα τα οποία θα καθορίζονται στην συνέχεια με βάση τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Η πιο πάνω ρύθμιση είναι απαραίτητη και ισχύει για τις απεργίες σε άλλους κλάδους όταν απειλούνται μείζονα κοινωνικά αγαθά.

Τη συγκεκριμένη πρόταση, η οποία απ’ όσο γνωρίζω βρίσκει σύμφωνους όλους τους φορείς των νησιών και κυρίως την Αυτοδιοίκηση και τα Επιμελητήρια, προτίθεμαι να υποβάλω στον αρμόδιο Υπουργό, ενόψει της συζήτησης νομοσχεδίου της αρμοδιότητάς του.

Θεωρώ ότι αυτό είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να πράξουμε άμεσα  σε πρακτικό επίπεδο και στην συνέχεια να συζητήσουμε σοβαρά και απροκατάληπτα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ακτοπλοΐα και κατά συνέπεια η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας. Προβλήματα κυριολεκτικά υπαρξιακά για το νησιωτικό χώρο.





Ρήγας Παναγιώτης

Βουλευτής Κυκλάδων-ΠΑΣΟΚ
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

AΛΛΟ ΧΩΣΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΑΔΥΤΑ ΒΑΘΙΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ , ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΜΑΣΕΣ, ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΛΟΚΕΣ, ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ,ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΜΑΣ . ΠΑΣΟΚ ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΟΥ ΤΑΙΖΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΑΜ ΠΩΣ ΕΣΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΘΝΗΤΟΙ .
ΚΑΛΑ ΦΑΓΑΤΕ ΚΑΛΑ ΚΛΕΨΑΤΕ,ΚΑΛΑ ΒΟΛΕΥΤΗΚΑΤΕ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΡΑ ΚΑΛΕΣΤΕ ΠΑΛΙ ΤΟ ΛΑΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ, ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ , ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ Κ ΟΣΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΕΜΕΝΑ ΣΑΣ,ΚΑΙ ΣΕΙΣ ΣΥΝΑΙΧΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.