Δευτέρα, Ιουνίου 17, 2024

Τιμή στον Κυκλαδίτη (Σίφνιο) ήρωα Κων/νο Ισχόμαχο, ήρωα της Θεσσαλικής Επανάστασης του 1878

Ο Μυστηρήρωας Ισχόμαχος. Η Σίφνος τιμά τους πατριώτες Θεσσαλούς. Μια διαφορετική εκδήλωση μνήμης στο Λουτρό Σοφάδων Καρδίτσας. 

Χ.Χαντζής, Σ.Αλειφτήρα, Α.Μπαλαμπάνη, Α.Λεμπέσης, Δ.Κατσής 

Η πατριωτική Σίφνος εξακολουθεί να εκπλήσσει με την παρουσία των τέκνων της στο Πανελλήνιο. Η  καθιερωμένη ετήσια εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Γενικό Αρχηγό της ...........

Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

ΨΗΦΙΣΜΑ Ο.ΝΑ.Σ. ΓΙΑ ΑΙΓΙΑΛΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΝΑΞΟΥ

ΨΗΦΙΣΜΑ 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.),  παρακολουθώντας το ζήτημα της αυθαίρετης κατάληψης και της χρήσης τμημάτων του  αιγιαλού και των παραλιών της Νάξου, αποφάσισε τα παρακάτω: 

1. Ζητά την τήρηση της νομιμότητας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της  ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες του νησιού, υπογραμμίζοντας  την αυστηρή διαχείριση ως προς τον αριθμό των διαθέσιμων ξαπλώστρων και  ομπρελών.  

2. Ζητά να υπάρξει μέριμνα για την πρόσβαση ΑμεΑ και ατόμων με κινητικά  προβλήματα στις παραλίες. 

3. Ζητά τη διασφάλιση της παρουσίας ναυαγοσώστη στις παραλίες. 

4. Ζητά συχνότερους ελέγχους για τη διασφάλιση της εφαρμογής του ισχύοντος  θεσμικού πλαισίου. 

5. Ζητά τη θέσπιση ολοκληρωμένων μέτρων προστασίας και ........

Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

ΔΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ: Καλοκαιρινή Φύλαξη Παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση Έτους 2024

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ξεκινάει τη λειτουργία του προγράμματος Καλοκαιρινής Φύλαξης Παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση έτους 2024. Το πρόγραμμα θα λειτουργήσειστη Χώρα και σε οποιαδήποτε άλλη Δημοτική Κοινότηταμε την προϋπόθεση ότι θα υποβληθείεπαρκής αριθμός αιτήσεων για τη συγκρότηση τμήματος και ταυτόχρονα ότι θα προσληφθεί ο αριθμός του προσωπικού που απαιτείται για την υλοποίηση του προγράμματος.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν εργαζόμενες μητέρες που είναι κάτοικοι ή δημότισσες του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων ή εποχικά εργαζόμενες κατά τη θερινή περίοδο στην περιφέρεια του Δήμου και έχουν παιδιά ηλικίας 5-12 ετών(γεννηθέντα από 01/01/2012 έως 31/12/2019). Παιδιά που χρήζουν «παράλληλης στήριξης» εγγράφονται με την.....

Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής στο Χαλκί

«Η Μουσική είναι ένα ηθικό δίκαιο. Δίνει ψυχή στο σύμπαν, φτερά στο νου, πτήση στη φαντασία, και γοητεία και ευθυμία στη ζωή και τα πάντα»  

Πλάτων

 

Η μελωδικότερη μέρα του χρόνου πλησιάζει και για ενδέκατη χρονιά το Χαλκί ετοιμάζεται πυρετωδώς για την Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής στις 21 Ιουνίου 2024! Μια γιορτή που έχει αγκαλιάσει ο κόσμος της Νάξου, που έχει γίνει πλέον σημείο αναφοράς για το καλοκαίρι μας και τόπος συνάντησης καλλιτεχνών και μουσικόφιλων. Γιατί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη τη μουσική: είναι η γλώσσα της ψυχής και ο ήχος της καρδιάς μας.

Τι είναι όμως η ΕΓΜ; Το 1982, την 21η  Ιουνίου – συμβολική ημερομηνία λόγω του θερινού ηλιοστασίου – με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού πολιτισμού Jack Lang και την υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού, γιορτάστηκε στη Γαλλία για πρώτη φορά η Γιορτή της ........

Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Ενημέρωση για απαγόρευση στάθμευσης βαρκών, σκαφών αναψυχής, τρέιλερ, φορτηγών και ογκωδών οχημάτων στους δημοτικούς χώρους στάθμευσης

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ως αρμόδιος φορέας διαχείρισης των κοινόχρηστων χώρων και έχοντας υπόψιν την ισχύουσα νομοθεσία, ενημερώνει όλους τους κ.κ. ιδιοκτήτες/οδηγούς βαρκών, σκαφών αναψυχής, τρέιλερ, φορτηγών και ογκωδών οχημάτων ότι η στάθμευση σε δημοτικούς χώρους στάθμευσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων απαγορεύεται, σύμφωνα με τη με αρ. 511/2021 (ΑΔΑ: ΨΚ7ΦΩΚΗ-ΘΧΠ) Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου. Για τη χρήση του κοινόχρηστου χώρου στις  παραπάνω κατηγορίες επιβάλλεται πρόστιμο 150,00 ευρώ ανα τ.μ. κατάληψης χώρου.

Κατόπιν των ανωτέρω και με σκοπό τη διασφάλιση της αποφυγής ατυχημάτων, άλλων τυχόν απρόβλεπτων περιστατικών και την παρακώλυση της κυκλοφορίας, παρακαλούνται οι κ.κ. ιδιοκτήτες/οδηγοί των παραπάνω τύπων τροχήλατων που .....

Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Επισκεψιμότητα βυζαντινού ναού Αγίου Γεωργίου Μελάνων

 
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Έπειτα από ενημέρωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων / Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων ο βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου στις Μελανες είναι επισκέψιμος για το κοινό από 1η Ιουνίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2024 ως εξής:
Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Σάββατο από 16.00 μ.μ. έως 20.00 μ.μ.
Πέμπτη και Παρασκευή από 09.00 π.μ. έως 13.00 μ.μ.
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

KARAGOUTIS TRAINNING CAMP

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου διοργανώνουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το  KARAGOUTISTRAINNINGCAMPστο κλειστό γυμναστήριο «Δημ. Περιστεράκης».  Υπό τις οδηγίες του Παγκόσμιου Πρωταθλητή Γιώργου Καράγκουτη,  αγόρια και κορίτσια από́ 8 έως 16 ετών έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τη φυσική́ τους κατάσταση και την τεχνική τους μέσω εξειδικευμένου προγράμματος με καθημερινές προπονήσεις, αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες.

Το KaragoutisTrainingCamp θα διεξαχθεί από τις 20 έως τις 24 Ιουνίου, σε συνεργασία με τα τοπικά σωματεία καλαθοσφαίρισης, με δωρεάν συμμετοχή.

 Αναλυτικά, το πρόγραμμα των προπονήσεων για κάθε ηλικία:

 -Α γκρουπ (γεν. 2012-2015): 09:00-11:00

 -Β γκρουπ (γεν. 2008-2011): 18:30-21:00

 Για εγγραφές μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα:

·         6845237771Καράγκουτης Γιώργος

·         6972208357Βάβουλας Αναστάσιος

 

 

Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε το 6ο Food Experience Graviera Naxos!

Το μεγαλύτερο  γαστρονομικό event του Αιγαίου δημιούργησε γνήσιες ιταλικές συνταγές με τη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π!

Γεμάτο ξεχωριστές γαστρονομικές εμπειρίες ήταν το6oFoodExperienceGravieraNaxos, που διοργανώθηκε το τριήμερο 14-16 Ιουνίου στο νησί της Αριάδνης.

Έλληνες και Ιταλοί σεφ μαγείρεψαν ιταλικές σπεσιαλιτέ και «απογείωσαν» τα πιάτα τους με τη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π.!

Στα ξεχωριστά cookinglessons που παρέδωσε ο γνωστός σεφ (και πρώην παίκτης του MasterChef), Χρήστος Μπάρκας, σε καταπράσινο κτήμα στις Μέλανες με ..........

Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΑΞΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΣΕ ΤΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ.

 1)Προς τον κ. Δήμαρχο και τους κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους Δήμου  

Νάξου & Μικρών Κυκλάδων. 

Έχοντας υπόψη: 

α) το άρθρο 67 παρ. 1 του Ν. 3852/2010 ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, 

β) τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 5056/2023 ΦΕΚ Α΄163/06-10-2023, 

γ) την αρ. 98/απ 8182/26.01.2024, εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, με θέμα «Λειτουργία δημοτικού συμβουλίου», 

καλείστε να συμμετέχετε σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου & Μικρών  Κυκλάδων, στις 21/06/2024, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:30μ.μ, η οποία θα γίνει μεικτή, διά ζώσης  στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και ταυτόχρονα με  τηλεδιάσκεψη με την εφαρμογή της υπηρεσίας e:Presence.gov.gr, με τα παρακάτω θέματα  ημερήσιας διάταξης:  

1. Γνωμοδότηση Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων περί των....

Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Τρίτη, Ιουνίου 04, 2024

Βραβείο ανώτερης γεύσης για τη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης

Για μία ακόμη φορά, η υπέροχη γεύση και η απαράμιλλη ποιότητα της Γραβιέρας Νάξου Π.Ο.Π., του κορυφαίου προϊόντος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και της ναξιώτικης τυροκομίας, αναγνωρίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο!

Το εκλεκτό, πιστοποιημένο τυρί κατάφερε να ξεχωρίσει και να βραβευθεί με το SuperiorTasteAwardμε δύο αστέρια από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης των Βρυξελλών (International TasteInstitute, πρώην ITQI), το οποίο ιδρύθηκε το 2005 και αποτελεί τον ηγέτη στην αξιολόγηση και πιστοποίηση γεύσης παγκοσμίως.

Μέσα από τον θεσμό των SuperiorTasteAwards, αποδεικνύεται ότι παραγωγοί τροφίμων και ποτών από όλο τον κόσμο επενδύουν σημαντικά στην ποιότητα και στη...

Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Στη Νάξο ο ΑντιπεριφερειάρχηςΠρωτογενούς Τομέα ΦιλήμοναςΖαννετίδης

Την Νάξο επισκέφθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς ΤομέαΦιλήμοναςΖαννετίδης για επαφές με τους φορείς του πρωτογενή τομέα του νησιού για θέματα αρμοδιότητάς του.

Συγκεκριμένα επισκέφθηκε το Επαρχείο Νάξου όπου  μαζί με τον Έπαρχο Γιάννη Μαργαρίτη συνομίλησε με τις υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με το αντικείμενο  της αγροτικής οικονομίας, της κτηνιατρικήςκαι της αλιείας.

Συνάντηση είχε και με τον δήμαρχο της Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανό.

Επίσης επισκέφθηκε και είχε συνομιλίες με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, με τον πρόεδρο της κοινότητας Φιλωτίου Βασίλη Κρασά, ενώ είχε συναντήσεις με αγρότες, κτηνοτρόφους, τυροκόμους και οινοποιούς του νησιού. Επισκέφθηκε επίσης κτηνοτροφικές μονάδες και το .......

Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τμήμα οδού από Άγιο Αρσένιο προς Χώρα

Λόγω εκσκαφικών εργασιών επί της δημοτικής οδού που οδηγεί από τον οικισμό του Αγίου Αρσενίου προς την πόλη της Νάξου (δρόμος Τυροκομείου Ε.Α.Σ.) στα πλαίσια εκτέλεσης του έργου «Αγωγός μεταφοράς ακαθάρτων Τ. Κ. Σαγκρίου – Βίβλου» απαιτείται η διακοπή κυκλοφορίας σε τμήμα του δρόμου, όπως παρουσιάζεται στο συνημμένο απόσπασμα χάρτη (με κόκκινο χρώμα) για λόγους οδικής ασφάλειας. Η διακοπή της κυκλοφορίας θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024 και θα διαρκέσει μέχρι την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων εργασιών. 

Για την πρόσβαση στο Τυροκομείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί παρακαμπτήρια οδός, η οποία σημειώνεται επί του χάρτη με μπλε χρώμα (είτε μέσω Γλινάδου είτε μέσω Χώρας). Τα τμήματα του έργου στα οποία ολοκληρώνονται οι εργασίες, θα παραδίδονται στην κυκλοφορία.

Παρακαλούμε για την ενημέρωση και τη συνδρομή σας, για την ομαλή ολοκλήρωση των εργασιών και την ασφαλή διεξαγωγή της κυκλοφορίας.

Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

«ΕΦΥΓΕ» Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ Εμμ ΨΑΡΡΑΣ

 Με ιδιαίτερη λύπη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Στέφανου Ψαρρά. Ο εκλιπών υπήρξε μέλος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών διατελέσας για μεγάλο χρονικό διάστημα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της.

Γεννημένος στην Νάξο το 1942, σπούδασε Φιλολογία και Αρχαιολογία  στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ΄ όπου και έλαβε τον τίτλο του διδάκτορος. Δίδαξε στην Μέση Εκπαίδευση και ιδιαίτερα στο Κολλέγιο Αθηνών. Δεινός γνώστης και χειριστἠς της ελληνικής γλώσσας, ο Στέφανος Ψαρράς έχει δημοσιεύσει πολλά φιλολογικά, ιστορικά και αρχαιολογικά άρθρα σε διάφορα επιστημονικά και τοπικά περιοδικά. Είχε επίσης ασχοληθεί με την ποίηση αλλά και την έρευνα γύρω από αυτήν, εκδίδοντας εκτός των άλλων την «Ανθολογία Ναξίων ποιητών». Σημαντική,επίσης, ήταν η βοήθεια του προς την Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών λόγω και της...

Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

ΔΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ: Παράταση και Διαδικασία υποβολής δήλωσης καθαρισμούοικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων

Εν όψει της αντιπυρικής περιόδου από 1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου και στα πλαίσιο των προληπτικών δράσεων για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 20/2024 που είναι σε ισχύ (ΦΕΚ-2695/09/05/2024, Τεύχος B), οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, υποχρεούνται να προβούν σε καθαρισμό των ιδιοκτησιώντους καιτην υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας στο... Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

ΔΗΜΟΣ ΝΑΞΟΥ! Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων για έκδοση ή ανανέωση άδειας χρήσης κοινοχρήστων χώρων έτους 2024.

 Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ως αρμόδιος φορέας έκδοσης και ανανέωσης των αδειών χρήσης  κοινόχρηστων χώρων και έχοντας υπόψιν την ισχύουσα νομοθεσία, προσκαλεί όλους τους ενδιαφερόμενους  επιχειρηματίες που επιθυμούν να τους χορηγηθεί άδεια χρήσης κοινοχρήστου χώρου για το έτος 2024, να  προσέλθουν στο Γραφείο Εσόδων του Δήμου (Δημαρχείο, Χώρα Νάξου, & Δρυμαλίας ΤΚ 84300),  προκειμένου να καταθέσουν το σχετικό αίτημα τους το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση σε ένα  εύλογο χρονικό διάστημα πριν από τον χρόνο που είναι επιθυμητή η έναρξη της χρήση του χώρου αυτού. Η διαδικασία για την χορήγηση άδειας χρήσης κοινοχρήστου χώρου θα γίνει σύμφωνα με τις διατάξεις του 

άρθρου 13 του Β.Δ. 24-9/20-10-1958, όπως αυτό αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 του Ν.1080/1980 και  τροποποιήθηκε ή συμπληρώθηκε με μεταγενέστερες διατάξεις και το άρθρο 2 της Απόφασης Υπ. Περιβ.  Ενεργ. & Κλ. Αλλ. 52907/28.12.2009 (ΦΕΚ 2621/31.12.2009 τεύχος Β). Σας ενημερώνουμε ότι σε...

Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

NaxosDanceFestival 7-8-9 Ιουνίου 2024

 Για πρώτη φορά στη Νάξο και τις Κυκλάδες, θα διεξαχθεί 3ήμερο φεστιβάλ χορού,το NaxosDanceFestival στις 7-8-9 Ιουνίου 2024. Περισσότεροι από 40 artists και djs από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα βρεθούν στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων με σκοπό να προβάλλουν τις αξίες και τις αρετές του χορού.

Rumba, ChaCha,Samba,Tango, Salsa,Bachata, Kizomba, HipHop, Reggaeton, Heelsείναιμερικάαπόταείδη χορού που θα παρουσιαστούν.

Η κεντρική πλατεία στη Παραλία της Χώρας Νάξου, θα φορέσει τα χορευτικά της, προκειμένου να φιλοξενήσει τη μεγάλη βραδιά των επαγγελματικών χορευτικών Shows το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024στις 21.30, με ελεύθερη είσοδο.

Το τριήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνειπερισσότερες από 15 ώρες χορευτικών σεμιναρίων, δύοnightpartiesκαι ένα beachparty.

Από την Ιταλία και τη Ρωσία, θα βρεθούν στη Νάξο, ο ManuelLonghitanoκαι η VeronikaTamarova, πρωταθλητές latinχορών σε ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους αγώνες.

Από τους Έλληνες ξεχωρίζει ο Θοδωρής Παναγάκος, νικητής του 1ουDancingWithTheStars, πουετοιμάζεται να διδάξει εντυπωσιακή χορογραφία ChaCha.Επιπλέον οι Θοδωρής Σοϊλεμεζίδης και.....

Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share