Παρασκευή, Δεκεμβρίου 09, 2016

ΚΑΡΤΑ του ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ και όχι του Αγρότη

Πρωτοφανής είναι η διαφήμιση από την πλευρά της κυβέρνησης και των τραπεζών για την περιβόητη κάρτα του αγρότη που την παρουσιάζουν σαν μεγάλο επίτευγμα και πρωτοποριακή ιδέα με το επιχείρημα ότι ο αγρότης θα πληρώνει μετρητά, θα πετυχαίνει καλύτερες τιμές στην αγορά που μας κάνει το βίο  - αβίωτο.
Είναι κάρτα του τραπεζίτη και....
όχι του αγρότη αφού:
Εχει όριο αγορών για κάθε αγρότη, το 80% της βασικής ενίσχυσης, εκ των οποίων ποσοστό 10% μπορεί να γίνει ανάληψη σε μετρητά. Τα ποσά αυτά είναι εγγυημένα και συνεπώς οι τράπεζες δεν έχουν κανένα ρίσκο ότι θα χάσουν τα χρήματα, εν τούτοις βάζουν επιτόκιο κοντά στο 5% για την χρησιμοποίηση της κάρτας.
Με αυτό τον τρόπο έχουν εξασφαλισμένη κερδοφορία στα θησαυροφυλάκια τους τουλάχιστον 60 εκατομμυρίων ευρώ από τους τόκους (αν όλοι οι αγρότες πάρουν την κάρτα).
Δηλαδή ένας αγρότης που πχ έπαιρνε επιδότηση 5000€ βασική και θα χρησιμοποιήσει την κάρτα για όλο το ποσό θα παίρνει 4750€ αφού τα υπόλοιπα θα πάνε στις τράπεζες ως τόκοι οδηγώντας σε μείωση ουσιαστικά της βασικής ενίσχυσης του.  
Επιπλέον να θυμίσουμε ότι:
1.     Το 80% περίπου των αγροτών έχει βασική ενίσχυση κάτω από 5000€ αυτό σημαίνει πως το ποσό που υποτίθεται ότι του καλύπτει η κάρτα του αγρότη φυσικά και δεν του φτάνουν όχι να αγοράσει μέσα και εφόδια για την καλλιέργεια του αλλά ούτε να πληρώσει ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΕΦΟΡΙΑ και τα κάθε είδους χαράτσια που έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις.
2.     Δεν βάζουν στην κάρτα το συνολικό ποσό των ενισχύσεων, βασική, πράσινη ενίσχυση και συνδεδεμένη ώστε να υπάρχει έστω υποτυπώδης ρευστότητα στους παραγωγούς.
3.     Μια από τις χρήσεις της κάρτας του αγρότη θα είναι να «εξοφλεί οφειλές του σε πιστοποιημένους φορείς υποβολής δήλωσης ενιαίας ενίσχυσης» δηλαδή για τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ. Συνεχίζει η κυβέρνηση το αίσχος να είμαστε η μοναδική χώρα που πληρώνουμε για τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ ενώ σε όλες τις άλλες γίνεται δωρεάν. Στην συνάντηση μας με τον υπουργό κ. Αποστόλου τον Μάρτιο του 2015 είχε πει ότι δεν προλάβαιναν για τις δηλώσεις του 2015 αλλά δεσμεύτηκε ότι για τα επόμενα χρόνια οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ θα γίνονται μέσω του μηχανισμού του υπουργείου ΔΩΡΕΑΝ.
Άλλη μια υπόσχεση που την «πήρε ο αέρας», όπως και τις παλιότερες δεσμεύσεις της κυβέρνησης, για μείωση στο κόστους παραγωγής, με μείωση ΦΠΑ στα αγροεφόδια πετρέλαιο κλπ. που τις σάρωσε η μνημονιακή καταιγίδα που ψήφισαν μαζί με τη ΝΔ και τα αλλα κομματα. 

Η κάρτα του αγρότη έχει στόχο
1. Να ενισχυθεί η κερδοφορία των τραπεζών και με το  ξεζούμισμα των αγροτών.
2. Να πληρώνονται έγκαιρα τα «τρωκτικά» του ΟΣΔΕ (GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Συνεταιρισμοί και επιχειρηματίες).
3. Να εισπράττει ο ΕΛΓΑ έγκαιρα τα ασφάλιστρα  και οι αγρότες από τις καταστροφές να περιμένουν αν και πότε θα αποζημιωθούν
Κάποια ρευστότητα στους μικρομεσαίους αγρότες θα εξασφαλιζόταν, αν στο σύνολο των επιδοτήσεων, η κάρτα του αγρότη να έχει μηδέν (0%) επιτόκιο, αφού οι τράπεζες θα πάρουν εγγυημένα πίσω τα χρήματα από τις επιδοτήσεις. Οι επιπλέον υπεραναλήψεις να είναι χαμηλότοκες, όπως οι καταθέσεις,  ιδιαιτέρα σε μικρομεσαίους και νέους αγρότες.
Η κυβέρνηση να αφήσει τα κόλπα εξαπάτησης
Να καταργήσει τα χαράτσια
Να δώσει τώρα η κυβέρνηση ότι οφείλει στους αγρότες και κτηνοτρόφους από επιστροφή φόρου στα καύσιμα, ενισχύσεις, αποζημιώσεις, προγράμματα κλπ που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατ. ευρώ.

Η κυβερνητική πολιτική θα πάρει την απάντηση με το νέο ποτάμι των μπλόκων που ετοιμάζεται.


Ε.Ο.Α.Σ.Ν.Λ
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :